Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 1 (7918)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vremea caldă pune sub semnul întrebării păstrarea obiceiului crucilor de gheață de Bobotează, la Bosanci

Marţi, 4 Ianuarie 2022 (09:56:16)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Străvechiul obicei al ridicării crucilor de gheață pentru marea sărbătoare a Bobotezei în comuna Bosanci, păstrat cu sfințenie de peste 120, este pus în acest an sub incertitudine. Temperaturile ridicate înregistrate în ultima perioadă au dus la topirea parțială a gheții pe lacul din localitate, de unde era extrasă și fasonată de către pompierii voluntari ai comunei. Nu este primul an în care se întâmplă acest lucru, la începutul anului trecut gheața fiind adusă tocmai de la Lacul Roșu, din județul Harghita, unde avea grosimi considerabile ce puteau fi prelucrate.

În cursul dimineții de marți, patru autocamionete din Bosanci au luat drumul stațiunii harghitene Lacul Roșu, după ce luni pompierii au constatat că gheața formată pe iazul Parțâc din Bosanci este prea subțire pentru a putea fi fasonată în forma crucii.Viorel Popovici, pompieri voluntar în cadrul Remizei de Pompieri a comunei Bosanci, ne-a spus:”Am constatat că gheața din iazul nostru nu este tocmai cea din care am putea face cruci cu ușurință și am dat sfoară în mai multe zone, unde am putea găsi gheață groasă. A trebuit, la fel ca în unii ani din urmă, să trimitem mașinile la Lacul Roșu, unde temperaturile mai scăzute din zonă îngheață apa în grosimi mai mari. Colegii au ajuns însă acolo la primele ore ale dimineții și mi-au comunicat că și gheața de pe Lacul Roșu are grosimi destul de mici. Ei încearcă astăzi să cerceteze întreaga zonă, pentru a găsi gheață cu grosimi de minim 15-20 de cm, care se poate lucra. Pentru că timpul este prea scurt și nu am putut comanda gheață la fabrica de conserve, încercăm să extragem și noi din lacul satului plăci subțiri de gheață, pe care încercăm apoi să le lipim între ele.”

Pompierii din Bosanci intenționează să păstreze și în acest an sfântul obicei, prin realizarea altarelor de cruci la bisericile din comuna Bosanci, precum și la Biserica Pompierilor din municipiul Suceava. Munca de fasonare a crucilor de gheață va începe la Biserica ”Sf. Gheorghe” din centrul comunei Bosanci, păstrând aceeași tehnică cu șabloane folosită de pompierii bosânceni de ani și ani de zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vremea caldă pune sub semnul întrebării păstrarea obiceiului crucilor de gheață de Bobotează, la Bosanci.
 Vizualizări articol: 1048 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Vremea caldă pune sub semnul întrebării păstrarea obiceiului crucilor de gheață de Bobotează, la Bosanci5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei