Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 aug 2021 - Anul XXVI, nr. 189 (7801)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Centru al credinței catolice

Hramul Sanctuarului Marian de la Cacica, sărbătorit în prezența a mii de credincioși

Duminică, 15 August 2021 (17:48:05)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bazilica „Adormirea Maicii Domnului” din Cacica a fost, timp de două zile, în centrul atenției credincioșilor catolici din țară și nu numai, fiind inclusiv destinație de pelerinaj, spre deosebire de anul trecut, când a fost interzis, din cauza pandemiei.

De aceea, nici nu e de mirare că un număr foarte mare de credincioși, atât din localitățile din zonă cât și din țară, au venit la Cacica să își unească gândurile și rugăciunile adresate Sfintei Fecioare Maria, momentul culminant al celor două zile de evenimente religioase fiind duminică, la Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, cu venerarea icoanei Maicii Domnului de la Cacica.

Sanctuarul Sfintei Fecioare Maria de la Cacica are ca element central Bazilica Minor „Adormirea Maicii Domnului”, o impozantă clădire în stil neogotic, din cărămidă roșie, arsă - inima comunității polone din Bucovina.

Miile de credincioși au ocupat întreaga piațetă din fața Basilicăi, lateralele acesteia și partea din spate, unde, pe alocuri erau atât de mulți de nu aveai unde trece.

Chiar dacă evenimentul s-a desfășurat în aer liber, o parte dintre cei prezenți au preferat să poarte măștile de protecție, în ciuda căldurii sufocante, îngrijorați poate de prezența unui număr atât de mare de oameni, conștienți fiind că pericolul nu a trecut.

Pe scena pregătită special pentru eveniment, pentru înalții prelați și oficialități se aflau, la loc de cinste, de o parte și de alta, statui ale Maicii Domnului și a lui Iisus, iar în centru crucea Mântuitorului răstignit precum și celebra icoană “Madona neagră” - făcătoare de minuni.

În vreme ce sâmbătă evenimentul a început cu o celebrare penitenţială, urmată de Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului iar după-amiază de “Calea sfintei cruci”; “Adoraţie euharistică”, “Sfânta Liturghie pentru tineri, seminarişti şi persoane consacrate” și impresionanta “Priveghere mariană, urmată de procesiunea cu lumânări în jurul sanctuarului”, duminică Sfânta Liturghie a fost ținută în mai multe limbi, începând cu cea română, greco-catolică; maghiară; germană și polonă, la final fiind ținută Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, cu venerarea icoanei Maicii Domnului de la Cacica.

Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului a fost prezidată de Preasfințitul Iosif Păuleț – episcop de Iași, împreună cu invitații de seamă precum episcopul emerit – Petru Gherghel, preasfințitul Antal Majnek, episcop de Muncaci – Ucraina, pr. provincial – Damian-Gheorghe Pătrașcu, preoți din Bucovina și din alte regiuni ale țării.

Pe toată durata evenimentului, liturghiile preoților și și rugăciunile credincioșilor au fost acompaniate de frumoasa muzică a corului reunit din Bucovina, dar și de orgă, efectul fiind impresionant.

 

Reprezentanții comunității polone, nelipsiți de la marea sărbătoare


Hramul bisericii romano-catolice construită în anul 1904 de către comunitatea poloneză din satul Cacica - Bazilica „Adormirea Maicii Domnului”, a fost încheiat cu tradiționala procesiune în jurul lăcașului de cult.

La manifestări au participat membrii comunității poloneze din localitățile Solonețu Nou, Pleșa, Poiana Micului, Moara, Păltinoasa, Runc, Racova, Vicșani, Gura Humorului, Siret și Suceava, împreună cu președintele Uniunii Polonezilor din România – deputatul Ghervazen Longher și prim-vicepreședintele Victoria Longher.

Dintre oficialitățile locale nu avea cum lipsi primarul comunei Cacica, Petru Tudosi, care purta inclusiv eșarfa tricoloră de edil al localității.

Din cauza numărului mare de participanți la evenimentele religioae, dar și a celor veniți în zonă ca turiști, ori la relaxare, circulația rutieră a fost puternic afectată în întreaga zonă, fiind necesară intervenția unui număr mare de forțe de ordine, atât Poliție cât și Pompieri, pentru impunerea unor restricții de acces, dirijarea pe rute alternative și asigurarea liniștii și ordinii publice, întreaga zonă fiind cuprinsă de o efervescență mai mare chiar decât în perioade de dinainte de pandemie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hramul Sanctuarului Marian de la Cacica, sărbătorit în prezența a mii de credincioși.
 Vizualizări articol: 1312 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Hramul Sanctuarului Marian de la Cacica, sărbătorit în prezența a mii de credincioși5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei