Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 oct 2017 - Anul XXII, nr. 243 (6659)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Sunt elev, nu deținut”, campanie a Consiliului Național al Elevilor

Miercuri, 25 Octombrie 2017 (13:01:05)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Uniunea Liceenilor Maghiari din România (MAKOSZ) își exprimă nemulțumirea cu privire la superficialitatea cu care sunt elaborate regulamentele școlilor din țară, dar și față de modul în care au fost tratați elevii ce și-au susținut drepturile.

Aceștia amintesc că un drept al elevilor care este încălcat frecvent este stipulat în Statutul Elevului (articolul 15, litera k) și le permite elevilor majori părăsirea perimetrului școlii în timpul programului școlar.

CNE invocă un incident de la un liceu de Galați, unde elevii majori au fost privați de libertate potrivit unei prevederi a regulamentului de ordine interioară.

„Subliniem că aceștia au capacitate de exercițiu deplină și răspund pentru faptele lor în fața legii, în timp ce această interdicție abuzivă îi poate încuraja pe elevi să găsească alte metode de a părăsi curtea școlii, care să le pună în pericol sănătatea”, punctează reprezentanții elevilor. .

CNE mai arată că sesizează periodic cazuri în care regulamentele școlilor încalcă diferite prevederi ale Statutul Elevului, primul document care reglementează drepturile și obligațiile elevilor, sau Legea Educației Naționale. Cu toate că acest document a intrat în vigoare acum mai bine de un an, nu doar că nu este respectat, ci conținutul său lipsește în continuare din regulamente aprobate la nivel de școală, iar elevii nu sunt informați cu privire la întreaga listă de drepturi de care beneficiază.

CNE consideră relevant, în acest sens, exemplul elevilor din Cluj care au fost dați afară de la ore pe considerente legate de aspectul fizic, al căror drept la educație a fost încălcat.

„Suntem de părere că o condiționare a accesului la orele de curs ce ține de aspecte precum lungimea părului sau existența bărbii este în contradicție cu principiile care ar trebui să guverneze sistemul de învățământ. Totodată, nu putem fi de acord nici cu modul în care ministrul educației a gestionat problema, declarând că unitățile de învățământ preuniveristar își pot adopta propriul regulament, nemenționând însă și obligativitatea acestuia de a se supune legii. Credem că școala ar trebui să fie un mediu sigur, care să încurajeze exprimarea individualității elevilor și să valorifice diferențele dintre aceștia în contextul promovării toleranței, nu să îi sancționeze în baza unor criterii subiective. Evidențiem riscul ca elevii să fie îndepărtați de școală, iar aceștia șă dezvolte o repulsie față de actul de învățare, ceea ce va avea consecințe negative asupra parcursului lor academic”, sunt de părere reprezentanții CNE.

Aceștia solicită de urgență Ministerului Educației Naționale să demareze o acțiune prin care inspectoratele școlare județene, prin atribuțiile lor, să se asigure de aplicare legislației în vigoare, dar și de respectarea tuturor drepturilor elevilor în cadrul școlilor din România.


 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Sunt elev, nu deținut”, campanie a Consiliului Național al Elevilor.
 Vizualizări articol: 1951 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
„Sunt elev, nu deținut”, campanie a Consiliului Național al Elevilor1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei