Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 112 (5319)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eveniment

La Hora Bucovinei, steagul României a luat locul staulelor cu oi de pe dealuri

Duminică, 19 Mai 2013 (17:36:15)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Câteva mii de persoane au participat la ediţia de anul acesta a Horei Bucovinei, eveniment care a avut loc sâmbătă şi duminică în fosta tabără Bucşoaia, din oraşul Frasin. Ca şi la ediţiile precedente, cei prezenţi la acest eveniment au avut parte de concerte de muzică populară, dar şi de un spectacol etno-pop-rock, şi au putut să deguste din produsele oferite de stânele tradiţionale venite la Frasin din mai multe localităţi ale judeţului.

Printre expozanţi s-au numărat şi membrii Asociaţiei Produs în Bucovina, precum şi mai multe companii care ofereau utilaje şi instalaţii agricole. La ediţia de anul acesta a putut fi remarcat faptul că organizatorii au amplasat un steag al României de mari dimensiuni, exact pe locul în care în urmă cu câţiva ani au fost montate staule de oi care formau cuvântul Bucovina. De asemena, ediţia de anul acesta a Horei Bucovinei a inclus şi un seminar care a avut ca temă „Probleme ale spaţiului rural”, în cadrul căruia oficialităţile judeţene şi specialiştii în agricultură au dezbătut principalele problemele din agricultură, dar şi modul în care agricultorii suceveni pot fi sprijiniţi pentru a-şi dezvolta activitatea.

După simpozionul pe teme de agricultură, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi prefectul Florin Sinescu au vizitat stânele tradiţionale care au venit la Hora Bucovinei din mai multe localităţi ale judeţului, printre care Frasin, Stulpicani, Vama, Fundu Moldovei, Sadova, Mănăstirea Humorului şi Gura Humorului. La fiecare dintre acestea, ţăranii le-au oferit oficialităţilor din bucatele pe care le-au preparat pentru cei care au venit la Hora Bucovinei şi le-au explicat care sunt tradiţiile şi obiceiurile de stână.

Fără doar şi poate, la Hora Bucovinei de anul acesta s-a remarcat stâna „Humor”, atât prin prezentarea ofertei gastronomice, balmuş, sarmale, gulaş de vită, tocăniţă de oaie sau miel la proţap, cât şi prin proba de care trebuiau să treacă unii dintre cei care voiau să intre în stână. Astfel, într-un ţarc de la intrarea în stână au fost aduse două oi, iar cei care voiau să intre trebuiau să demonstreze că pot să prindă o oaie, după care trebuiau să o mulgă. La aceeaşi probă au fost invitaţi să participe şi Cătălin Nechifor şi Florin Sinescu, cei doi însă refuzând politicos această provocare.

Prima zi a Horei Bucovina s-a încheiat cu un concert de etno-pop-rock susţinut de formaţiile Odyssey, Desperado, Pegas şi Axiome şi cu un foc de tabără.

În a doua zi a evenimentului, când la Hora Bucovinei au venit câteva mii de persoane, au fost prezente şi numeroase oficialităţi sucevene, respectiv preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, deputaţii Alexandru Băişanu, Radu Surugiu, senatorii Neculai Bereanu şi Gheorghe Flutur, secretarul de stat în Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice Gelu Puiu. Alături de aceştia,  la Hora Bucovinei a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, suceveanul Cristian Adomniţei. Oficialităţile şi spectatorii au asistat în cursul zilei de ieri la o paradă a gospodarilor din localităţile care au fost prezente la Hora Bucovinei. Gospodarii din mai multe zone ale Bucovinei au prezentat cai de munte, trăsuri şi portul popular, iar la final o turmă de oi a fost mânată de ciobani prin mijlocul spectatorilor, întreaga paradă fiind acompaniată de tarafuri şi fanfare.

În discursul său, şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, a ţinut să le mulţumească tuturor celor care au venit la Hora Bucovinei „şi tuturor celor care au încercat să ne dea o zi frumoasă, să ne simţim bine şi să uităm de greutăţi”.

După discursul oficial, o firmă privată a organizat un concurs de tăiat buşteni cu drujbe, iar la final a fost organizată o tombolă, premiile constând într-o motocositoare.

De asemenea, preşedintele CJ Suceava şi prefectul judeţului au înmânat diplome tuturor participanţilor la Hora Bucovinei. În cursul zilei de duminică, sucevenii şi turiştii prezenţi la Hora Bucovinei au putut să asiste la spectacole susţinute de mai mulţi artişti populari din judeţul Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Hora Bucovinei, steagul României a luat locul staulelor cu oi de pe dealuri.
 Vizualizări articol: 1497 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
La Hora Bucovinei, steagul României a luat locul staulelor cu oi de pe dealuri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei