Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 feb 2010 - Anul XV, nr. 27 (4318)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Editorial

A apărut volumul La anul, la Ierusalim, o carte

Miercuri, 3 Februarie 2010 (14:27:53)

Volumul intitulat La anul, la Ierusalim, o carte, - Maree şi memorii culturale - Vol. I, de Angela FURTUNĂ, a apărut editat de Biblioteca Bucovinei "I.G.Sbiera", cu o copertă de Devis GREBU..

Cartea are 350 de pagini şi conţine capitole de dialoguri şi eseuri, note de lectură, analize şi meditaţii vizând paradigmele culturale şi politice europene, relaţiile de comunicare dintre românism, europenism şi iudaism, teme inedite din istoria mentalităţilor culturale. O secţiune aparte a volumului aduce un omagiu limbii ebraice, simbolismului şi expresivităţii sale lirice, pe linia articulării dintre noetică şi noematică.
Informaţia vastă, abordarea cărturărească şi analiza aplicată oferă, în acest prim volum, răspunsuri la întrebarea: de ce una din cele mai mari pierderi înregistrate de România şi Europa ultimului secol a fost tezaurul culturii iudaice.
Volumul este aşezat sub auspiciile reflecţiei lucide a mai multor gânditori, întemeindu-se pe raţiune, înţelepciune, moderaţie şi originalitate în interpretarea istoriei culturii şi civilizaţiei de joncţiune dintre iudaism şi europenism, respectiv românism: Te duci şi citeşti ce-au scris şi alţii, în alte culturi, fără presiunea utilităţii imediate, dar mereu atent. Trebuie să aştepţi activ ideile noi, căutând peste tot…(Moshe Idel). Popoarele între dânsele nu sunt decât ramurile unuia şi aceluiaşi copac şi, astfel, mi-a fost dat să-mi găsesc patria în trecutul neamului meu şi, totdeodată, în mijlocul poporului în care m-am născut…(Moses Gaster).
Realitatea continuă să fie ocultată şi ignorată...
(Vladimir Tismăneanu).
...Şi să mă culegi din nou din risipirea în care m-am risipit în mii de bucăţele, când, îndepărtându-mă de Tine Unul, am dispărut fărâmiţat în multe...(Sfântul Augustin).
„Nu călătoresc fără de cărţi nici pe timp de pace, nici pe vreme de război, [...] Ele sunt cea mai bună muniţie pe care am găsit-o pentru această călătorie omenească" (Michel de Montaigne, Essais, livre III, 2).
„Memoria, iar nu aşteptarea, este cea care dă unitate şi plenitudine experienţei umane” (Hannah Arendt).
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A apărut volumul La anul, la Ierusalim, o carte.
 Vizualizări articol: 848 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
A apărut volumul La anul, la Ierusalim, o carte5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei