Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 104 (5311)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Eveniment ignorat

Meciul internaţional de fotbal România - Japonia, de pe stadionul Areni, eclipsat de recoltatul orzului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Data de 15 iulie 1982 va intra în analele de istorie ale fotbalului sucevean. Chiar dacă puţină lume îşi mai aminteşte, în urmă cu 31 de ani, Suceava a găzduit singurul ei meci internaţional al naţionalei de fotbal a României. Stadionul „Areni” a fost gazdă, „în premieră absolută”, aşa cum specifica presa comunistă, a unui meci interţări, în care România s-a confruntat, tot pentru prima dată, cu Japonia, scor final 4-0 (2-0).

Omul căruia Suceava trebuie să-i mulţumească pentru privilegiul de a-i vedea la lucru pe Boloni, Balaci, Rednic sau Klein îi revine lui Mircea Lucescu, proaspăt numit în funcţia de antrenor principal al echipei naţionale a României.

La peste trei decenii de la acel eveniment, amintirile lui „Il Luce” sunt foarte vii despre partida de la Suceava.

„Eram în cantonament la Câmpulung Moldovenesc şi cu acel prilej am jucat mai multe meciuri test cu echipe din judeţul Suceava, iar evenimentul principal a fost acea partidă amicală cu Japonia. Am plecat de la ideea că echipa naţională este a tuturor românilor şi trebuie să joace în cât mai multe oraşe din ţară”, a explicat de la Doneţk, din Ucraina, Mircea Lucescu.

 

Meciul secolului pentru Suceava, aruncat într-un colţ de pagină

Evenimentul care a atras peste 15.000 de spectatori în tribunele stadionului „Areni” a fost aproape ignorat de presa locală din acea vreme. A doua zi, pe 16 iulie 1982, cotidianul „Zori Noi” îşi deschidea ediţia cu două materiale de rezistenţă. Primul se referea la secerişul orzului, care a „a fost reluat” şi „Peste tot se acţionează intens pentru finalizarea grabnică a lucrării”.

Al doilea material important era, cum se poate altfel, despre „Substanţiala contribuţie la dezvoltarea teoriei şi practicii construcţiei socialiste”. Pe prima pagină nu se regăseşte nici un cuvânt despre meciul secolului, şi nu cred că greşim dacă îl numim astfel, pentru oraşul Suceava.

Abia în pagina 3, într-un colţ de pagină sunt consemnate câteva date despre partidă. Sub semnătura lui Dumitru Miron, aflăm următoarele: „Ieri, pe stadionul Areni din Suceava, pe o vreme neprielnică – ploaie deasă, continuă – în faţa unor spectatori ce au umplut până la refuz tribunele, a avut loc primul joc internaţional, între ţări, al sezonului, între reprezentativele României şi Japoniei, confruntare care, pentru stadionul sucevean, a constituit o premieră absolută”.

Apoi urmează o scurtă cronică de joc, prin prezentarea celor două formaţii, a golurilor marcate şi a programului următor al echipei naţionale a României.

Iar aceste informaţii sunt singurele care apar în „Zori Noi” despre ceva ce nu s-a mai întâmplat şi nu avea să mai aibă loc vreodată la Suceava. Fireşte, fără nici o fotografie de la meci, fotografie care nu apare nici prin ziarele centrale, inclusiv cel sportiv din iulie 1982.

 

Spectatorii, în tribune cu 6 ore înainte de începerea meciului

Dincolo de acest dezinteres al presei, probabil dictat din birourile de partid, meciul România – Japonia a stârnit un interes enorm. Ioan Dascălu, un bărbat acum în vârstă de 79 de ani, îşi aminteşte cu nostalgie de ceea ce s-a întâmplat. „Am mers la stadion de la ora 12.00, să prind loc, chiar dacă meciul era la ora 6 seara. Ştiu că a şi plouat de m-a făcut ciuciulete, dar a meritat. Aveam vreo 2.000 de lei, bani mulţi pe vremea aia, pe care a trebui să-i ascund cât mai bine să nu mi-i ude. Aş merge şi acum la un aşa meci, dar Piţurcă nu o să aducă niciodată echipa României la Suceava”, a mărturisit Ioan Dascălu.

Nici fotbaliştii de atunci ai Sucevei nu au fost privilegiaţi şi au stat pe unde au prins câte un loc. Ilie Gafencu (căruia îi mulţumesc pentru fotografiile cu  naţionala României la Suceava în 1982) îşi aminteşte că a găsit, cu mare greutate, un loc la peluza aflată sub tabela de marcaj. „Abia aveai loc să arunci un ac, stadionul era plin ochi. A turnat cu găleata, iar oamenii care au plecat de la meci s-au întors când ploaia s-a oprit. Era o mare foame de fotbal şi echipa naţională a României nu venea în fiecare  zi la Suceava”, a arătat Ilie Gafencu. 

 

Golul lui Boloni din meciul cu Italia, repetat pe „Areni”

Meciul dintre România şi Japonia s-a încheiat cu victoria categorică a elevilor antrenaţi de Mircea Lucescu. Potrivit datelor statistice, golurile au fost marcate de regretatul Michael Klein, în minutul 23, Turcu, două minute mai târziu, dintr-o pasă a aceluiaşi Klein, în timp ce golul de 3-0 a fost marcat de Boloni, în minutul 54, tabela fiind închisă de Dudu Georgescu, în minutul 80, servit de neobositul Klein, scor final 4-0 pentru tricolori.

Pentru Mircea Lucescu, cea mai interesantă a fost reuşita lui Ladislau Boloni, care a perforat poarta niponilor printr-un şut de la 25 de metri.

„Îmi aduc aminte că la acel meci Boloni a marcat cu un şut de la distanţă, după o fază lucrată mult la antrenamente. A fost un gol asemănător cu cel marcat Italiei, un an mai târziu, la Bucureşti, când am învins cu scorul de 1-0. Din cantonamentul de la Câmpulung Moldovenesc a plecat calificarea la turneul final al Campionatului European din 1984, din Franţa”, a povestit Mircea Lucescu.

În afara marcatorilor, pe gazonul stadionului „Areni”, au mai evoluat şi alţi jucători de valoare. România a început în alcătuirea Moraru, Rednic, Ştefănescu, Iorgulescu, Bogdan, Ţicleanu, Klein, Boloni, Gabor, Turcu, Balaci, pentru ca pe parcurs să mai fie introduşi Ungureanu, Andone, Mihail Marian, Văetuş şi Dudu Georgescu.

 

Naţionala României, tur de forţă prin tot judeţul

Meciul internaţional cu Japonia nu a fost singurul pe care echipa naţională a României l-a susţinut în vara anului 1982 în judeţul Suceava. În cantonamentul de la Câmpulung Moldovenesc, Balaci şi compania au susţinut un meci test şi cu echipa locală (fotografie   din arhiva lui Ilie Gafencu), dar şi la Suceava şi Fălticeni.

Prima partidă de verificare a fost cea dintre CSM Suceava, formaţie ce activa în Divizia B, şi „lotul naţional”. Scorul a fost 8-0 (5-0) pentru trupa antrenată de Mircea Lucescu şi Mircea Rădulescu după un început „echilibrat”, aşa cum scria atunci regretatul Ion Mîndrescu. Nimeni nu s-a supărat pentru înfrângerea usturătoare, nici măcar fotbaliştii suceveni prezenţi pe gazon. Radu Caşuba, fotbalistul care câţiva ani mai târziu avea să impresioneze în Divizia A, îşi aminteşte: „Stadionul era plin, stăteau oamenii în copaci, pe poliţie, pe unde prindeau câte un loc. A fost o atmosferă ieşită din comun şi mi-ar plăcea să revăd tribunele atât de încărcate de spectatori”.

În meciul contra „lotului naţional”, antrenorul de atunci al CSM Suceava, Ion Ionescu, a jucat, „între alţii”, cu: Bilaucă, Cristescu, Butnaru, Buliga, Tudor Mircea, Goian, Gafencu, Neacşu, Mărineanu, Petrescu II, Popovici, Caşuba, o parte dintre titulari fiind absenţi.

Două zile mai târziu, România se deplasează la Fălticeni unde dispută un alt joc şcoală, cu Foresta din localitate. La meciul prilejuit de deschiderea noii baze de agrement „Nada Florilor” au asistat 6.000 de oameni „deşi timpul a fost neprielnic fotbalului”.

Pentru Foresta Fălticeni, formaţie care activa tot în Divizia B, au jucat: Boaru, Crainiciuc, Sacasz, Vătafu, Gavrilescu, Ghiorgalis, Ţîrdea, Saghin, Fieraru, Croitoru, Păiuş, pe parcurs mai intrând şi Ioniţă, Dascălu, Amariei şi Antoniu. Jocul a fost la discreţia tricolorilor, care s-au impus cu scorul de 7-1 (1-0), golul de onoare al forestierilor fiind înscris în ultimul minut, de Croitoru. 

 

Stadionul „Areni”, umplut de FRF cu 55.000 de oameni

Din păcate, statisticile Federaţiei Române de Fotbal despre echipa naţională a României sunt foarte slabe. Aşa se face că meciul amical cu Japonia de la Suceava s-a bucurat de prezenţa a nu mai puţin de 55.000 de oameni, ceea ce nu s-ar fi putut întâmpla nici în cele mai optimiste visuri, în condiţiile în care stadionul „Areni” nu putea găzdui mai mult de 15.000 de spectatori. O altă inadvertenţă care apare este aceea că meciul s-a jucat pe 15 august 1982, cu o lună mai târziu decât s-a întâmplat în realitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Meciul internaţional de fotbal România - Japonia, de pe stadionul Areni, eclipsat de recoltatul orzului.
 Vizualizări articol: 6482 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 6 voturi
Meciul internaţional de fotbal România - Japonia, de pe stadionul Areni, eclipsat de recoltatul orzului3.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Falticeni trimis de
( 9 mai 2013, 16:58:18
Aveam 14 ani cand am mers pe stadionul Nada Florilor din Falticeni sa vedem evolutia nationalei Romaniei impotriva echipei Chimia Falticeni (ce evolua in Divizia C); a fost un meci calm, relaxant, il tin minte pe Costica Stefanescu, capitanul echipei stand serios in autocar pe locul din fata, senioral si necontrazis de nimeni, nici in autocar nici in teren. De asemenea, imi aduc aminte foarte bine de o centrare atat de elaborata a lui Balaci (minunea blonda), balonul a prins o traiectorie foarte curbilinie si, dupa mai bine de 60 de metri a ajuns exact la destinatarul pasei (nu mai tin minte cine era). Ca si marea bucurie a tuturor celor prezenti cand echipa locala a fost lasata sa inscrie...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Clasamente

Loc
Echipa
J
V
E
I
P
G
  • 1.  Otelul Galati  18  12  3   3    39p 9  
  • 2.  FC Timisoara  18  8   10  0    34p 9  
  • 3.  FC Vaslui  18  9   5   4    32p 7  
  • 4.  Rapid  18  8   6   4    30p 16 
  • 5.  Gaz Metan  18  8   6   4    30p 7  
  • 6.  Steaua  18  8   5   5    29p 9  
  • 7.  Dinamo  18  8   5   5    29p 9  
  • 8.  CFR Cluj  18  7   6   5    27p 6  
  • 9.  Astra Ploiesti  18  4   9   5    21p -1 
  • 10.  U Craiova  18  5   5   8    20p 2  
  • 11.  Gloria Bistrita  18  5   5   8    20p -5 
  • 12.  FC Braşov  18  4   8   6    20p -6 
  • 13.  FCM Tg. Mures  18  5   5   8    20p -9 
  • 14.  U Cluj  18  5   5   8    20p -12
  • 15.  Pandurii Tg. Jiu  18  4   6   8    18p -8 
  • 16.  Victoria Branesti  18  4   6   8    18p -8 
  • 17.  Unirea Urziceni  18  4   6   8    18p -10
  • 18.  Sp. Studentesc  18  3   1   14   10p -15
  • 1.  Ceahlăul PN  15  10  5   0    35p 24 
  • 2.  Săgeata Năvodari  15  11  1   3    34p 18 
  • 3.  Concordia  15  9   4   2    31p 13 
  • 4.  FC Botoşani  15  7   4   4    25p 9  
  • 5.  Viitorul C-ta  15  6   6   3    24p 2  
  • 6.  Dunărea Galaţi  15  6   4   5    22p 11 
  • 7.  Astra II Ploieşti  15  6   4   5    22p 0  
  • 8.  Farul Constanţa  15  5   5   5    20p -2 
  • 9.  Gloria Buzău  15  4   6   5    18p -2 
  • 10.  Delta Tulcea  15  5   3   7    18p -5 
  • 11.  CS Otopeni  15  5   3   7    18p -7 
  • 12.  FC Snagov  15  5   2   8    17p -12
  • 13.  Juventus Buc  15  3   5   7    14p -8 
  • 14.  Steaua II  15  4   2   9    14p -10
  • 15.  Dinamo II  15  4   2   9    14p -16
  • 16.  CF Brăila  15  0   4   11    4p -15
  • 1.  Voinţa Sibiu  14  8   6   0    30p 12 
  • 2.  Petrolul Ploieşti  14  9   1   4    28p 12 
  • 3.  Dacia Mioveni  14  8   4   2    28p 8  
  • 4.  FC Bihor Oradea  14  8   2   4    26p 7  
  • 5.  FCM UTA Arad  14  7   3   4    24p 7  
  • 6.  Politehnica Iaşi  14  6   3   5    21p 8  
  • 7.  Alro Slatina  13  5   4   4    19p 3  
  • 8.  Gaz Metan CFR  14  4   5   5    17p -3 
  • 9.  FC Argeş Piteşti  14  5   2   7    17p -4 
  • 10.  CSM Rmn-Vâlcea  14  5   1   8    16p -1 
  • 11.  Arieşul Turda  14  4   3   7    15p -7 
  • 12.  Mureşul Deva  14  3   4   7    13p -7 
  • 13.  ACU Arad  14  3   4   7    13p -9 
  • 14.  Unirea Alba-Iulia  14  3   3   8    12p -11
  • 15.  FC Silvania ŞS  13  3   1   9    10p -15
  • 16.  Minerul Lupeni  0   0   0   0     0p 0  

Detalii clasamente

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sport local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei