Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 aug 2014 - Anul XIX, nr. 178 (5687)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Program subfinanţat

Femeile cu Rh negativ care vor un al doilea copil, obligate să-şi cumpere un vaccin care ar trebui să fie gratuit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Femeile cu Rh negativ care vor un al doilea copil trebuie să-şi cumpere singure din farmacii un vaccin pe care statul ar trebui să îl asigure gratuit, în maternităţi, printr-un program naţional. Este vorba de imunoglobulina anti-D, care se inoculează femeilor cu Rh negativ după prima naştere, astfel încât la viitoarea sarcină mamele să nască un copil sănătos. Dacă nu li se inoculează acest ser în 72 ore de la prima naștere, mamele riscă să aibă complicaţii la a doua sarcină. Complicaţiile care pot apare sunt foarte grave şi merg de la anemie şi icter sever până la retard psihic, motor şi chiar deces.

La Suceava, din cauza Ministerului Sănătăţii care nu a alocat fonduri suficiente pentru achiziţionarea acestui vaccin de către spitale, banii s-au terminat rapid. Anul acesta, până la finele lunii iunie, când maternităţile au epuizat bugetul alocat în acest scop, în judeţ au fost imunizate cu imunoglobulină anti-D 102 femei cu Rh negativ. Celelalte gravide cu Rh negativ sunt lăsate de la 1 iulie să se descurce cum pot. Medicii atrag însă atenţia că subfinanţarea programului naţional de prevenţie pentru gravide de către Ministerul Sănătăţii nu conduce la economii ci, dimpotrivă, creşte costurile din sistem. Şi asta, deoarece costurile pentru tratarea icterului sunt și de zece ori mai mari decât cele pe care le presupune achiziţionarea unei fiole cu imunoglobulină anti-D.

 

Banii alocaţi de stat, epuizaţi de la finele lunii iunie

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în 2014, bugetul alocat maternităţilor pentru imunizarea femeilor cu Rh negativ a fost următorul: Spitalul Câmpulung Moldovenesc – 3.915,89 de lei, Spitalul Rădăuţi – 2.777,32 de lei, Spitalul Fălticeni – 1.000 de lei, Spitalul Vatra Dornei – 27.943 de lei, Spitalul Suceava – 27.943 de lei. În total, în acest an, maternităţile au primit 35.636,21 de lei, bani care s-au terminat însă la data de 30 iunie.

În aceste condiții, femeile cu Rh negativ din judeţ sunt obligate acum să-şi cumpere singure serul din farmacii. Din păcate, din cauza costului ridicat, de circa 500 de lei, multe mame nu şi-l permit. Cele care sunt dispuse să şi-l achiziţioneze în ciuda costului ridicat se pot confrunta însă cu o altă problemă: lipsa serului din farmacii. Serul este greu de găsit deoarece preţul mare şi cererea relativ redusă îl fac mai greu de comercializat, astfel încât puţine farmacii îl procură de teamă să nu rămână cu el pe stoc.

Anul trecut, în judeţ, 216 mame au primit vaccinul cu imunoglobulină anti-D. În afară lăuzelor, acest ser se mai administrează femeilor care au suferit un avort, care au avut sarcini ectopice sau la care s-au efectuat proceduri invazive în scop terapeutic şi de diagnostic, precizează medicii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Femeile cu Rh negativ care vor un al doilea copil, obligate să-şi cumpere un vaccin care ar trebui să fie gratuit.
 Vizualizări articol: 2405 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Femeile cu Rh negativ care vor un al doilea copil, obligate să-şi cumpere un vaccin care ar trebui să fie gratuit0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei