Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 mai 2014 - Anul XIX, nr. 114 (5623)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cazuri rare

Sucevean diagnosticat cu botulism, între viaţă şi moarte la Reanimare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bărbat în vârstă de 62 de ani, din localitatea Liteni, se zbate între viaţă şi moarte într-un spital ieşean după ce a mâncat dintr-o conservă de peşte şi s-a îmbolnăvit de botulism. Produsul fusese preparat în toamnă, la domiciliu, de soţia bărbatului, şi păstrat peste iarnă la rece, în beci. Suceveanul a mâncat din conserva de peşte împreună cu soţia lui, dar care nu prezintă semne de boală, ea consumând o cantitate mai mică.

După două zile, bărbatului i s-a făcut rău, el începând să aibă dificultăţi la înghiţire, probleme de vorbire şi vărsături. În scurt timp, simptomele s-au agravat, apărând semne specifice botulismului: pleoapele i se închideau necontrolat, în timp ce senzaţia de oboseală a muşchilor se accentua. În data de 13 mai, suceveanul a fost internat în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă, de unde trei zile mai târziu a fost transferat la Iaşi. Aici, bărbatului i s-a administrat serul antibotulinic, însă starea lui de sănătate a continuat să rămână precară. Ieri, suceveanul se afla în stare critică la Reanimare, unde era menţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor. Medicii care se ocupă de caz spun că prognosticul de viaţă este sumbru.

 

Câte două cazuri de botulism în 2013 şi 2011

Este primul caz de botulism înregistrat în judeţ în acest an. În 2013, doi suceveni au fost diagnosticaţi cu această boală rară. Primul caz a fost semnalat în luna mai, la un bărbat din Pătrăuţi, care s-a îmbolnăvit după ce a mâncat ciuperci conservate. Pacientul a fost internat la Bucureşti, iar medicii au reuşit să-l salveze. Ultimul caz a fost consemnat în luna noiembrie, la o femeie de 56 ani, din Cacica. Femeia s-a îmbolnăvit după ce a mâncat dintr-un borcan cu zacuscă de peşte şi şi-a revenit în urma administrării serului antibotulinic. Alte două cazuri de botulism au mai fost înregistrate în judeţ în 2011.

 

Bacilul Clostridium Botulinum se numără printre cele mai puternice otrăvuri cunoscute.

Botulismul este o afecţiune care se face simţită la nivel muscular, acţionând prin sistemul nervos şi cauzând, în cazul în care nu este tratată la timp, paralizia anumitor grupe de muşchi. Boala este declanşată de o toxină bacteriană numită Clostridium Botulinum, care este considerată letală, fiind printre cele mai periculoase substanţe, un singur gram putând să omoare aproximativ un milion de oameni. Şi asta, deoarece nervii paralizează şi nu se mai pot contracta, iar inima încetează să mai bată. Botulismul apare de obicei din cauza sterilizării inadecvate a conservelor sau a borcanelor cu diverse alimente preparate pentru iarnă. Primele simptome ale bolii apar în general la 18-36 de ore de la consumarea alimentelor infestate, dar se poate întâmpla ca botulismul să se instalezechiar şi dupăşaseore sau câteva zile.

Pacienţii cu botulism pot rămâne cu sechele, deşi s-au tratat, spun medicii. Ei se pot simţi obosiţi, chiar extenuaţi, şipot avea din când în când episoade în care le este greu sărespire, aparent fărămotiv, chiar şi la câţiva ani de la momentul contractării toxinei bacteriene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevean diagnosticat cu botulism, între viaţă şi moarte la Reanimare.
 Vizualizări articol: 3128 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sucevean diagnosticat cu botulism, între viaţă şi moarte la Reanimare5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei