Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 mai 2014 - Anul XIX, nr. 114 (5623)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Protest liniştit

Angajaţii din învăţământul sucevean au ieşit în stradă pentru drepturile personalului nedidactic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Circa 200 de angajaţi din învăţământul preuniversitar sucevean au pichetat ieri, timp de o oră, sediul Prefecturii Suceava.

Protestul a fost organizat de Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS) pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra situației grave în care se află personalul nedidactic din şcoli (muncitori necalificați, fochiști, paznici, îngrijitori etc.), generată de salariile umilitoare ale acestei categorii de salariați.

Manifestarea, la care au participat dascăli din tot judeţul, a fost una liniştită. Participanţii nu au scandat lozinci sau sloganuri, revendicările acestora fiind, în schimb, consemnate pe pancarte cu mesaje precum: „Când va deveni învăţământul prioritate naţională?”, „Guvernanţi, salvând educaţia, salvaţi România”, „6% din PIB”, „Creşterea salariilor cadrelor didactice”, „Debirocratizarea sistemului de învăţământ” etc.

 

„Sunt oameni care trăiesc la limită, nu-şi pot plăti nici măcar cheltuielile”

Membrii de sindicat au menţionat că acţiunea de ieri îşi are fundamentul în starea deplorabilă în care se află sistemul educaţional, oamenii şcolii evidenţiind problemele cu care se confruntă învăţământul din România şi cerând soluţionarea revendicărilor lor.

Preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, prof. Giani Leonte, a menţionat că acţiunea de ieri are rolul de a semnala, în primul rând, situaţia personalului nedidactic din şcoli, categorie socio-profesională care trăieşte la limita de subzistență.

„Principala noastră revendicare constă în modificarea salarizării personalului nedidactic. Sporul lor de vechime este inclus în salariul de bază şi nu se adaugă acestuia, aşa cum este normal. Lor li se refuză dreptul la respectarea salariului minim pe economie”, spune Giani Leonte.

Camelia Sturza este îngrijitoare la un colegiu din municipiul Suceava, aceasta mărturisind că face parte dintr-o categorie care se află într-o situaţie dezastruoasă din punct de vedere al volumului de muncă şi al salarizării.  

„Sporul de vechime trebuie neapărat scos din salariul brut. Volumul de muncă este foarte mare pentru personalul de îngrijire, sunt poate două-trei femei de serviciu la mai multe şcoli. Sunt îngrijitori sau fochişti care merg cu mai puţin de 6 milioane de lei vechi acasă. Mulţi au rate, sunt oameni care trăiesc la limită, nu-şi pot plăti cheltuielile, rămân cu restanţe, salariile sunt foarte mici”, a arătat femeia.

 

Lista de revendicări

Sindicaliştii au readus în atenţia guvernanţilor o serie de revendicări, acestea fiind enunţate de mai multe ori de-a lungul timpului, fără, însă, a-şi găsi rezolvare.

Ei solicită decontarea navetei profesorilor, debirocratizarea sistemului de învăţământ, modificarea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, deblocarea posturilor didactice auxiliare şi nedidactice, acordarea gradaţiei de merit şi personalului didactic auxiliar şi modificarea anumitor prevederi din Legea Educaţiei Naţionale.

Gheorghe Tresciuc este învăţător la şcoala din Cârlibaba, el mărturisind că alocarea a 6% din PIB educaţiei ar rezolva în mare problemele din sistem, ţinând cont că, în prezent, valoarea se situează în jurul a 3%.

„Mă gândesc mai ales la cei tineri, care intră în sistem şi care primesc salarii de mizerie, până în 10 milioane de lei vechi. Nu poţi, din aceşti bani, să-ţi întreţii familia, să-ţi cumperi cărţi, să dai examenele, să te îmbraci cum trebuie. Totodată, ar trebui schimbate manualele şcolare, avem în şcoli manuale editate acum 9-10 ani, materialul didactic vine cu mare greutate în şcoli, baza materială e slabă, profesorii de sport nu au unde să-şi ţină orele, sunt multe probleme”, spune învăţătorul.

La finalul protestului, liderii de sindicat s-au întâlnit cu reprezentanţii Prefecturii Suceava pentru a purta o serie de discuţii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Angajaţii din învăţământul sucevean au ieşit în stradă pentru drepturile personalului nedidactic.
 Vizualizări articol: 2404 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Angajaţii din învăţământul sucevean au ieşit în stradă pentru drepturile personalului nedidactic5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Rusine trimis de
(21 mai 2014, 11:43:05
RUSINE pentru Monitorul, ca nu publica mesajele, RUSINE pentru profesorii ale caror drepturi sunt aparate de portarii si femeile de serviciu din scoli - pe care ii respect, si RUSINE pentru domnul GIANI LEONTE care manipuleaza in mod mai mult decat evident o anumita categorie sociala.
Cand va organiza domnul GIANI proteste pentru ca profesorii sa-si primeasca banii din hotararile judecatoresti???
2.   Dar cu salariile cum ramane ? trimis de
(21 mai 2014, 13:37:00
Cred ca primordial este sa ne luam salariile. Dupa cum ati afla, nu sunt sumele necesare pentru a acoperi trim II. Apoi, e adevarat, e problema platii sentintelor. Nu spunea tov. Ponta ca profesorii peste 6 ani vechime nu benefiaiaza de acea crestere de 10 % pentru ca primesc bani din sentinte? Actiunea ar fi fost buna daca era completa si sincera fara a mani ☭ pe cei invitati sa participe. A fost,de fapt, o reactie a conducerii sindicatului la faptul ca nu au fost bagati in seama de parlamentari. Dar, de organizarea proasta a intalnirii cu parlamentarii nu se vorbeste. Cum sa chemi la intalnire parlamentarii cand au de cersit voturi in campanie si cand la Suceava vine Ponta in campanie. A iesi in strada in campanie inseamna a-i avantaja pe unii in detrimentul altora. Asta or fi vrut ?Proasta organizare !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei