Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 mai 2014 - Anul XIX, nr. 114 (5623)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Fără scrupule

Jaful în domeniul exploatării balastului continuă. Astăzi, episodul Ţibeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Jaful în domeniul exploatării balastului este deja un fenomen scăpat de sub control, şi, din păcate, instituţiile statului care ar trebui să facă ordine pe această linie, în special Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, nu văd nimic. Interesant este că în timp ce inspectorii de la Apele Române nu reuşesc să observe nereguli, reporterii cotidianului Monitorul de Suceava au reuşit să realizeze a treia acţiune în flagrant. După episoadele Vicovu de Sus, din noiembrie 2012, şi Roşcani - Liteni, din aprilie 2013, acum a urmat jaful de la Ţibeni.

Interesant este că în urmă cu două săptămâni cei de la SGA Suceava au fost sesizaţi de reporteri exact despre această problemă, dar atunci s-a pus batista pe ţambal, aşa cum se întâmplă ori de câte ori apare o problemă similară. Pentru a nu mai exista scurgeri de informaţii, de această dată cei de la SGA Suceava au fost anunţaţi de furtul de la Ţibeni abia după ce s-a realizat flagrantul. Şi mai curios este că agentul hidro-meteo din zonă se afla ieri în balastieră, dar era atât de concentrat la avioanele care survolau zona încât nu a observat nici o neregulă demnă de semnalat superiorilor.

Totul se dovedeşte o bătaie de joc generalizată, iar măsurile care se iau ulterior sunt de-a dreptul jenante.

 

În urmă cu câteva săptămâni batista a fost pusă pe ţambal

În urmă cu câteva săptămâni, Petru Vicovan, un bărbat care a concesionat un teren în apropierea râului Suceava de la Primăria Satu Mare, a reclamat că utilajele aparţinând firmei Gedan, care deţine în apropiere o balastieră, au făcut săpături în vederea exploatării balastului. Într-o zi de sâmbătă, utilajele au revenit la lucru, iar la faţa locului au fost chemate autorităţile, începând cu inspectorii de la SGA Suceava, Garda Naţională de Mediu şi Primăria Satu Mare.

Atunci nu s-a întâmplat mare lucru, pentru că cei de la Primăria Satu Mare au menţionat că le-au cerut celor de la Gedan să efectueze o serie de săpături pentru a depozita gunoaie. Numai că hoţia a revenit în actualitate, iar de câteva zile săpăturile au fost reluate într-o altă zonă. Balastul era transportat în aceeaşi staţie de sortare, iar mai apoi agregatele rezultate urmează cel mai probabil traseul clasic al vânzării la negru.

 

Administratorii firmei recunosc nonşalant că nu au avizele necesare derulării activităţii

Pentru că firma Gedan, administrată de Viorel Orzan, a intrat în faliment încă de la finele lunii ianuarie, potrivit datelor existente pe portalul Tribunalului Suceava, activitatea a fost oprită. Încă de anul trecut a fost înfiinţată o altă firmă, SC Arbeicht Und Spass SRL Ţibeni, la care administrator este Silviu Orzan, fiul lui Viorel Orzan.

Acesta a recunoscut ieri, senin, că nu are nici un fel de autorizaţie pentru activitatea pe care o prestează. „Noi vrem să facem aici un iaz şi am luat balast să testăm terenul. Terenul îl vom cumpăra noi pentru că a aparţinut unui bărbat care a murit”, a explicat Silviu Orzan.

Tânărul nu a putut explica prea clar cum a preluat activitatea firmei Gedan, în condiţiile în care aceasta este în faliment.

De altfel, cei de la SGA Suceava au precizat că Arbeicht Und Spass nu a solicitat nici o autorizaţie pentru activitatea din staţia de sortare, cum un aviz similar şi absolut obligatoriu nu există nici din partea celor de la Garda Naţională de Mediu.

Pe scurt, o golănie ordinară pe care nici o instituţie a statului nu vrea să o vadă.

 

Cei care exploatau ilegal balast au fugit ca şobolanii

În momentul în care reporterii cotidianului Monitorul de Suceava au ajuns la locul furtului, un bărbat aflat pe excavatorul care încărca balast într-un camion a sărit din cabină şi efectiv a fugit mâncând pământul. Camionul plin cu balast a intrat în staţia de sortare, iar după ce materialul a fost descărcat, şoferul l-a parcat lângă o wolă de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Potrivit martorilor, activitatea ilegală de la Ţibeni începuse cu aproximativ două ore mai devreme şi probabil ar fi continuat până seara târziu.

Venit ieri la faţa locului, Florin Boeru, inspector în cadrul SGA Suceava, s-a spălat rapid pe mâini şi a precizat că exploatarea de balast nu se încadrează în articolele din Legea Apelor, iar singura sancţiune care poate fi aplicată este pentru că „au început lucrările la iaz fără să aibă autorizaţie din partea noastră”.

Nu este exclus ca până astăzi administratorii de la SC Arbeicht Und Spass SRL să vină cu o altă variantă de lucru, iar onorabilii de la SGA Suceava să le ofere şi vreun premiu pentru munca depusă în folosul comunităţii.

Tot astăzi, Silviu Orzan a fost chemat la Garda de Mediu Suceava, urmând ca mai apoi să se prezinte la poliţie pentru audieri în dosarul penal care va fi întocmit.

Din primele date, cantitatea de balast cărată în cele 12 transporturi este de circa 200 mc.

Pe fir trebuie să intre şi reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale, care au sarcina de a se constitui parte vătămată pentru faptul că firma care exploata balast nu a plătit nici o redevenţă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jaful în domeniul exploatării balastului continuă. Astăzi, episodul Ţibeni.
 Vizualizări articol: 3658 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Jaful în domeniul exploatării balastului continuă. Astăzi, episodul Ţibeni1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei