Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 mai 2014 - Anul XIX, nr. 101 (5610)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Statistici

30 de pacienţi cu boală Lyme, dintre miile de suceveni muşcaţi anul trecut de căpuşe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Proaspăt aduse în atenţia publică de îmbunătăţirea mijloacelor de diagnostic, infecţiile cu bacteria Borrelia burgdorferi responsabile de apariţia bolii Lyme au creat o adevărată isterie în rândul populaţiei. Anul trecut, mii de oameni au ajuns la spitalele din judeţ după ce au fost muşcaţi de căpuşe, insecte parazite care pot transmite teribila afecţiune. Statisticile arată că, în 2013, numai la Spitalul Suceava au solicitat îngrijiri medicale din această cauză 887 de persoane. La această unitate sanitară, primele cazuri de anul trecut au început să apară din luna aprilie, când au fost consemnate 40 de cazuri, în restul anului situaţia în ceea ce priveşte prezentările fiind următoarea: mai – 129 de cazuri, iunie – 371, iulie – 143, august – 38, septembrie – 96, octombrie – 59, noiembrie – 10, decembrie – un caz.

Potrivit evidenţelor, din cei 887 de oameni muşcaţi anul trecut de căpuşe, 384 erau de la ţară, iar restul de la oraş. Pacienţii au fost de la sugari până la bătrâni de 80 de ani, după cum urmează: 46 de copii cu vârsta între 0 şi 4 ani, 149 de minori între 4 şi 14 ani, 30 de adolescenţi între 15 şi 18 ani, 130 de tineri între 19 şi 29 de ani, 117 adulţi între 30 şi 39 de ani şi 261 între 40 şi 59 de ani, 143 de vârstnici între 60 şi 79 de ani.

 

Evoluţie: 17 cazuri de boală Lyme în 2012 şi 16 în 2011

Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava arată că, în 2013, din miile de persoane muşcate de căpuşe, 27 au fost diagnosticate cu boala Lyme. Alte trei persoane care au fost muşcate de căpuşe anul trecut, mai exact în toamnă, au fost diagnosticate cu boala Lyme de-abia în 2014, ceea ce ridică la 30 numărul sucevenilor infectaţi cu bacteria Borrelia burgdorferi în decursul lui 2013. Evidenţele DSP Suceava precizează că, în 2012, cu boală Lyme au fost diagnosticate 17 persoane, iar în 2011 – 16.

Teama populaţiei de a nu contracta această afecţiune, aflată în continuă creştere potrivit datelor oficiale, se reflectă şi anul acesta în numărul mare de prezentări la spitale. Din aprilie, odată cu încălzirea vremii, tot mai mulţi oameni au apelat la specialiştii acestor unităţi sanitare după ce au fost muşcaţi de căpuşe. Statisticile Spitalului Suceava arată că 107 persoane din judeţ au fost deja consultate de medicii infecţionişti, iar doctorii se aşteaptă ca adresabilitatea să se menţină la un nivel ridicat şi în următoarele luni.

 

Care sunt simptomele bolii Lyme şi când este necesar un consult medical

Potrivit specialiştilor, în România, bacteria Borrelia burgdorferi este transmisă în general de căpuşa comună (Ixodes ricinus). Manifestările bolii Lyme debutează la câteva zile sau săptămâni după muşcătura acestei insecte parazite, motiv pentru care medicii nu pot suspecta imediat o boală provocată de căpuşe. De aceea, spun specialiştii, este foarte important ca bolnavul să îi transmită medicului suspiciunea sa legată de muşcătura de căpuşă, de faptul că a petrecut timp în aer liber (camping, drumeţii etc.), atunci când prezintăsimptome asemănătoare gripei, amorţeală, erupţii cutanate, slăbiciune, durere şi inflamaţie a articulaţiilor, palpitaţii, scurtarea respiraţiei, greaţă şi vărsături.

Consultul este recomandat şi în cazul în care căpuşa nu a putut fi eliminată din piele sau când capul acesteia a rămas înfipt în ţesut, după îndepărtarea ei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 30 de pacienţi cu boală Lyme, dintre miile de suceveni muşcaţi anul trecut de căpuşe.
 Vizualizări articol: 2255 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
30 de pacienţi cu boală Lyme, dintre miile de suceveni muşcaţi anul trecut de căpuşe5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei