Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 apr 2014 - Anul XIX, nr. 82 (5591)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Afacere la cheie

Cabinetul medicului de familie din Cârlibaba, scos la vânzare pe internet

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cabinetul fostului medic de familie din Cârlibaba, Mircea Gordan, în vârstă de 74 de ani, care şi-a pierdut viaţa în urma unui accident rutier, a fost scos la vânzare de urmaşii doctorului. Mircea Gordan îi trata pe localnici din anul 1966, însă de la decesul său, la începutul lunii martie, sătenii sunt obligaţi să-şi caute de sănătate la 16 kilometri distanţă de casă, la medicul de familie din Ciocăneşti, care se află cel mai aproape de comunitatea lor. Decizia rudelor de a înstrăina praxisul a blocat orice  tentativă a autorităţilor sanitare de a organiza un concurs pentru ocuparea postului rămas vacant, astfel că până când nu va fi găsit un cumpărător cabinetul îşi ţine uşile închise pentru pacienţi.

„Vând praxis cabinet medicină de familie în localitatea Cârlibaba, judeţul Suceava. Cabinetul are toate avizele de funcţionare şi nu înregistrează datorii. Preţ negociabil”, aşa sună anunţul publicat de Ştefan Gordan, fiul medicului de familie din Cîrlibaba, pe www.piaţamedicală.ro, un site de specialitate care intermediază tranzacţiile de acest gen. Afacerea este perfect legală şi se face în baza Ordinului 1322/2006, care trasează condiţiile şi metodologia preluării activității unui praxis existent, însă cei interesaţi sunt puţini. Potențialii cumpărători sunt descurajaţi de zonă, care este una frumoasă dar izolată, astfel că oferta nu are succesul de care s-ar fi bucurat în alte cazuri, explică Ştefan Gordan.

 

O doctoriţă din Poiana Stampei, unicul cumpărător interesat

Fiul fostului medic de familie din Cârlibaba mărturisește că deocamdată este departe de a încheia tranzacţia, însă din momentul în care afacerea va fi perfectată nu va dura decât o lună până când noul medic se va putea instala în cabinet. El arătat că până acum a purtat discuţii cu o doctoriţă din Poiana Stampei, care îşi face rezidenţiatul la Iaşi, dar care nu va putea începe munca efectivă decât din toamnă, după ce-şi va lua specialitatea în medicină de familie. Asta, evident, şi în cazul în care cele două părţi vor reuşi să ajungă la o înţelegere privind preţul de achiziţie al cabinetului. „Preluarea praxisului n-ar dura decât o lună de zile. Problema este că legea nu-i dă dreptul să cumpere dacă nu este specialist în medicină de familie. Ea va trebui să se intereseze dacă există vreo modalitate prin care să fie angajată până în toamnă. Dacă nu va putea să lucreze, fiindcă nu are specialitatea luată, sunt dispus să fac contract cu altcineva, pe perioadă determinată”, a declarat Ştefan Gordan.

El a adăugat că doctorii interesați să cumpere sau să-şi ofere serviciile până în toamnă, ca angajaţi, pot cere detalii privind vânzarea cabinetului de medicină de familie din Cârlibaba şi la Colegiul Judeţean al Medicilor, Casa de Asigurări de Sănătate sau Direcţia de Sănătate Publică Suceava, instituții cărora le-a adus la cunoștință intenţia sa de a înstrăina praxisul tatălui său.

 

Lista cu asiguraţi, negociată pe bani grei

Fostul medic de familie Mircea Gordan urma să aniverseze în vară 75 de ani. El avea contract de prestări servicii cu Casa de Asigurări de Sănătate din anul 1999, când s-a înființat instituția. Doctorul sătenilor din Cârlibaba figura cu 1.400 de pacienţi, dintre care 200 neasiguraţi. Miza în afacerea legată de cabinetul în care a profesat o reprezintă bolnavii înscrişi pe liste. Clientela este cea care va stabili în ultimă fază preţul de achiziţie al praxisului, deoarece spaţiul în care îşi desfăşura activitatea Mircea Gordan nu îi aparţinea, fiind al primăriei. Fiul său este liber să decidă „valoarea” celor 1.400 de pacienţi, iar la suma pe care o va negocia se va adăuga şi costul aparaturii aflate în dotarea cabinetului. Afacerea s-ar putea dovedi în final  destul de profitabilă, deoarece deconturile Casei de Asigurări de Sănătate nu sunt deloc de neglijat, după cum reiese dintr-o informare transmisă ieri de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Anda Sălăgean. Astfel, potrivit datelor prezentate de responsabilul de relaţiile cu presa, un medic de familie primeşte, pe an, ca plată ,,per capita” pentru un asigurat înscris pe listă, suma brută de 39,2 lei pentru categoria copii 0-3 ani şi categoria peste 60 ani, 25,2 lei pentru categoria 4-59 ani şi 41,16 lei pentru copii 0-3 ani în plasament şi adulţi peste 60 ani, instituţionalizaţi. La aceste sume se adaugă plata pe serviciu medical, în funcţie de numărul serviciilor efectuate şi validate, în valoare de 10 lei/serviciu medical, ceea ce înseamnă că nu va trece mult până când viitorul medic îşi va amortiza investiţia.

 

Pacienţii, liberi să hotărască dacă vor rămâne sau nu la noul medic

Noul proprietar are însă obligaţia să anunţe autorităţile sanitare şi, bineînţeles, pacienţii, cu privire la preluarea cabinetului, aceştia din urmă fiind liberi să hotărască dacă vor rămâne sau nu la medicul la care au fost mutaţi fără ştirea lor.

Gabriel Danciu, primarul din Cârlibaba, a declarat ieri că lipsa unui medic de familie în localitate nu a pus până acum probleme deosebite, însă este de dorit ca această situaţie să nu mai treneze mult deoarece oricând pot apare cazuri de urgenţă. Pe de altă parte, şi distanţa pe care trebuie să o parcurgă zilnic sătenii pentru o simplă consultaţie sau o banală adeverinţă medicală, până la cel mai apropiat doctor, aflat la 16 kilometri distanţă, reprezintă un impediment major. „Cazurile mai grave au fost tratate la specialiştii din Vatra Dornei, iar cele mai uşoare la medicul de familie din Ciocăneşti”, a subliniat Gabriel Danciu.

Anul trecut, în judeţ au fost înregistrate șase cazuri de preluare de praxis, din care cinci prin vânzare și unul prin aport la capitalul social. Modalităţile de preluare a activităţii unui praxis pot fi: vânzarea, donaţia sau aportul la capitalul social. Preluarea activităţii poate fi realizată de un medic specialist de medicină de familie, persoană fizică, ori de o unitate sanitară cu profil de medicină de familie, în formele de organizare prevăzute de lege, prin reprezentantul legal, în care cel puţin un medic este confirmat în specialitatea medicină de familie.

Medicul de familie care preia un praxis de medicină de familie existent, în condițiile legii, preia drepturile și obligațiile contractuale în aceleași condiții ca deținătorul anterior de praxis, la data preluării acestuia.

 

O poveste de viaţă deosebită

Acum câţiva ani, povestea medicului Mircea Gordan a fost publicată în revista National Geographic România. Materialul s-a axat pe faptul că la mijlocul anilor '60, când doctorul a ajuns la Cârlibaba, el se pregătea pentru o carieră de chirurg, într-o clinică mare, însă scurta stagiatură de la munte, oamenii şi frumuseţea zonei l-au marcat atât de puternic încât nu a mai părăsit niciodată comuna suceveană de la limita cu Maramureşul.

Mircea Gordan era din Cluj-Napoca, acolo locuind şi familia sa, însă a decis să profeseze la Cârlibaba, chiar şi după pensie, pentru că nici un medic tânăr nu a vrut săvină să lucreze aici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cabinetul medicului de familie din Cârlibaba, scos la vânzare pe internet.
 Vizualizări articol: 2503 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Cabinetul medicului de familie din Cârlibaba, scos la vânzare pe internet5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei