Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 mar 2014 - Anul XIX, nr. 70 (5579)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Afecţiuni de sezon

Focare de varicelă în mai multe unităţi de învăţământ din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 300 de suceveni s-au îmbolnăvit în primele două luni ale anului de varicelă, numărul pacienţilor fiind la fel de ridicat ca şi în aceeaşi perioadă a anului trecut. Aşa arată ultima statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dată publicităţii ieri, de conducerea instituţiei, în care se precizează că deşi majoritatea cazurilor sunt la copii până în 14 ani, printre pacienţi se regăsesc şi mulţi adulţi, cu vârste destul de înaintate, de până la 54 ani.

Astfel, potrivit evidenţelor, în acest an, în ianuarie, în judeţ au fost semnalate 125 de îmbolnăviri prin varicelă, faţă de 120 anul trecut, în acelaşi interval, în timp ce în februarie s-au consemnat 209 cazuri, comparativ cu 266 în 2013, în aceeaşi perioadă. Aceleaşi statistici arată că, în primele două luni ale acestui an, din totalul de 334 de îmbolnăviri, 98 au fost la copii cu vârste între 5-9 ani, 68 la copii între 10-14 ani, 43 la copii de 3 ani, 36 la copii de 4 ani, 35 la persoane între 15-19 ani, 12 la copii sub un an, 11 la copii de 2 ani, zece la adulţi între 25-34 ani, nouă la copii de un an, câte cinci la tineri între 20-24 ani şi persoane între 35-44 ani, şi două la adulţi între 45-54 ani. Din cei 334 de pacienţi, 166 proveneau din mediul urban şi 168 din mediul rural.

 

Primăvara este sezonul propice dezvoltării varicelei

Având în vedere evoluţia din primele două luni ale acestui an, medicii se aşteaptă ca numărul cazurilor de varicelă să fie cel puţin la fel de ridicat şi în perioada următoare. În 2013, în judeţ s-au înregistrat 1.392 de îmbolnăviri.

Reprezentanţii DSP Suceava spun că primăvara este sezonul propice dezvoltării afecţiunii, iar până acum în mai multe unităţi de învăţământ au apărut focare de boală. Responsabilii instituţiei atrag atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă varicela, cauzată de un virus herpetic, ce acţionează în general atunci când imunitatea organismului este scăzută. “Boala este mai frecventă toamna şi la începutul primăverii, iar cei mai predispuși sunt copiii cu vârste cuprinse între cinci și nouă ani. În ultimii ani s-a înregistrat însă și o creștere a numărului de cazuri de varicelă la adulți”, spune conducerea DSP Suceava.

 

La adulţi, durata erupţiei depăşeşte o săptămână, iar recuperarea se face cu greutate

Varicela, cunoscută şi sub denumirea de vărsat de vânt, este o boală infecţioasă extrem de contagioasă produsă de virusul varicelo-zosterian, acelaşi virus care produce şi herpesul zoster. Este caracterizată de apariţia de vezicule care evoluează spre pustule, formare de cruste şi, ocazional, cicatrici. Infecţia poate fi contractată pe cale aeriană din colectivitate sau de la persoane cu infecţie zosteriană activă. Perioada de incubaţie variază între zece şi 23 de zile, iar simptomele generale sunt rare la copii. Ele apar mai des la adulţi şi constau în cefalee, dureri de spate, dureri musculare şi stare generală alterată. Erupţia apare după două, trei zile, însă în cazul adulţilor durata erupţiei depăşeşte o săptămână, iar recuperarea se face cu greutate (pot apărea şi complicaţii pulmonare - pneumonie şi ale sistemului nervos central - encefalită).

Leziunile de varicelă se pot complica cel mai frecvent cu suprainfecţii stafilococice. Alte complicaţii mai puţin frecvente includ artrita, conjunctivita, nefrita (inflamaţia rinichilor) sau orhita (inflamaţia testiculelor), care poate duce la sterilitate. Infecţia mamei în primul trimestru de sarcină duce la apariţia unor malformaţii la 2% din fetuşii expuşi.

 

Vaccinarea antivaricelă nu este inclusă în programul de imunizare, dar este cea mai eficientă

Boala poate fi prevenită prin vaccinarea copiilor, eficientă într-un procent de 80%. Vaccinarea antivaricelă nu este inclusă în programul naţional de imunizare, dar este cea mai eficientă metodă de prevenţie a bolii. Imunizarea activă a copiilor sănătoşi împotriva varicelei este recomandată între 9 şi 12 luni (o singură doză), dar poate fi făcută şi copiilor cu vârste de peste 10 ani care nu au dezvoltat încă infecţia, pentru a preveni formele severe de boală. În general, imunizarea se recomandă înainte de intrarea în colectivitate a copilului, iar după vârsta de 13 ani vaccinul se administrează în două doze, la interval de minim şase săptămâni.

Există două tipuri de vaccin, cel clasic Varlix, şi unul tetravalent, Priorix-Tetra, care combină virusul varicelei cu cel al rujeolei, oreionului şi rubeolei.Serul se inoculează în principal celor care au risc mare de a dezvolta varicela: adulţi care nu au făcut boala în copilărie, copii cu leucemie, persoane cu imunitate scăzută după tratamente cu imunosupresoare, infecţie HIV, cancer. De menţionat că incidenţa varicelei a scăzut odată cu introducerea în 1995 a vaccinului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Focare de varicelă în mai multe unităţi de învăţământ din judeţ.
 Vizualizări articol: 1521 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Focare de varicelă în mai multe unităţi de învăţământ din judeţ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei