Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 mar 2014 - Anul XIX, nr. 70 (5579)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Incredibil

Urmărită internațional, prinsă în Belgia şi eliberată, pentru că poliţiştii nu au reuşit să facă rost la timp de bilete de avion

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O tânără din municipiul Suceava dată în urmărire internațională în baza unui mandat european de arestare, emis de Tribunalul Suceava, și prinsă de autoritățile din Belgia, a scăpat de după gratii, pentru că polițiștii nu au mai ajuns la timp să o aducă în cătuşe în România.

Belgienii au ținut persoana suspectă după gratii o perioadă, însă, văzând că românii nu mai vin să o preia, i-au dat drumul și au decis să nu mai poată fi reținută în baza acelui mandat european pe teritoriul Belgiei.

Persoana urmărită se numeşte Adriana Iureniuc, are 24 de ani şi este poreclită  „Godzila”. Ea este acuzată că a racolat nu mai puțin de 12 tineri din municipiul Suceava, pentru a-i pune la dispoziția unor rețele de trafic internațional de droguri.

Cei 12 tineri au ajuns cărăuși de droguri și au transportat cocaină ori heroină dintr-o țară în alta (Brazilia - Italia ori Turcia, Turcia - Anglia, China, Emiratele Arabe etc.), o parte dintre ei fiind prinși și arestați în străinătate.

 

Dată în urmărire din 2009

Într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Suceava, înaintat instanței de judecată la începutul acestui an de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor, am găsit un document în care este prezentată această situaţie incredibilă.

Adriana Iureniuc a fost arestată preventiv, în lipsă, în august 2009, ulterior, la câteva zile distanță, fiind emis un mandat european de arestare pe numele tinerei.

De atunci şi până astăzi, „Godzila” nu a mai dat ochii cu anchetatorii, fiind trimisă în judecată, tot în lipsă, la începutul acestui an.

Tânăra figurează în continuare pe pagina web a Poliţiei Române la rubrica „Persoane urmărite”.

 

Belgienii au ţinut-o aproape două luni în arest

Şi totuși, potrivit actelor depuse la instanţa de judecată, în luna noiembrie a anului 2012, Adriana Iureniuc a fost prinsă pe teritoriul Belgiei şi arestată în baza mandatului european emis de autorităţile române.

În mod normal, după verificarea legalităţii acelui mandat, ofiţeri din cadrul Poliţiei Române trebuiau să se deplaseze în Belgia, pentru a prelua urmărita şi a o aduce la Suceava, unde judecătorii să confirme mandatul de arestare şi, implicit, să dispună încarcerarea preventivă a acesteia, pentru a putea fi audiată în legătură cu acuzaţiile ce i se aduc.

Numai că, din motive știute numai de cei de la Inspectoratul General al Poliţiei Române, în Belgia nu a mai ajuns nici o escortă formată din poliţişti români pentru a aduce persoana urmărită înapoi în ţară.

Aşa se face că pe data de 5 ianuarie 2013, autorităţile belgiene au eliberat-o pe Adriana Iureniuc, tânăra fiind şi în prezent în libertate.

“Din considerente logistice, inculpata nu a putut fi preluată în această perioadă, deoarece nu s-au putut procura bilete de avion, iar ulterior, autorităţile belgiene au pus-o în libertate pe inculpata Iureniuc Adriana şi au solicitat aplicarea unui indicator, pentru a se evita o nouă arestare a acesteia pe teritoriul statului respectiv”, scrie negru pe alb în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Suceava.

Practic, reiese clar din acel document, atâta timp cât Adriana Iureniuc rămâne pe teritoriul Belgiei, tânăra, acuzată de fapte grave acasă, la Suceava, poate să stea bine mersi, scăpând de o nouă reţinere în baza mandatului european de arestare emis pe numele ei.

 

Răspunsul Poliţiei Române, în aşteptare 

Am încercat să aflăm de la reprezentanții Inspectoratului General al Poliţiei Române care a fost motivul pentru care, timp de aproximativ două luni, autorităţile române nu au reuşit să-şi preia persoana urmărită internaţional şi cum de s-a ajuns în această situaţie hilară din anumite puncte de vedere, de a nu reuşi procurarea biletelor de avion.

Am redactat în acest sens o cerere scrisă Biroului de Presă al IGPR, pe care am trimis-o prin poşta electronică încă de luni dimineață, iar până ieri seară, la ora închiderii ediţiei, nu am primit nici un răspuns.

 

Mama urmăritei confirmă că fiica ei se află în Belgia

Procurorii DIICOT au trimis citații, aşa cum cer procedurile, şi la domiciliul din Suceava al Adrianei Iureniuc, deşi ştiau că aceasta nu se află în ţară.

Mama tinerei a fost cea care a semnat citaţia, femeia declarându-le anchetatorilor că fiica ei este plecată la muncă în străinătate de mai mult timp, „pentru o perioadă nedeterminată, într-o locaţie necunoscută din Belgia, nu cunoaşte adresa acesteia şi nici o altă modalitate de a lua legătura cu ea”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Urmărită internațional, prinsă în Belgia şi eliberată, pentru că poliţiştii nu au reuşit să facă rost la timp de bilete de avion.
 Vizualizări articol: 9711 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 10 voturi
Urmărită internațional, prinsă în Belgia şi eliberată, pentru că poliţiştii nu au reuşit să facă rost la timp de bilete de avion4.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cine stie trimis de
(27 mar 2014, 12:09:14
asa ceva e de domeniul s.f.daca dupa atit timp nu s-a prezentat nimeni sa o ia in tara ramine semnul intrebarii oare nu este implicat si cineva care ancheteaza cazul?Eu unul daca e dupa parerea mea apelam la o firma de turism si cred ca i se dadea doua bilete sa aduca in tara un infractor atit de periculos.Aceasta persoana cum sint si altele e o distrugatoare de vieti nevinovate care se hraneste cu crebilitatea unor tineri care nu cunosc riscurile JOS POLITIA¿¿¿¿¿�
2.   Boului de mai sus! trimis de
(27 mar 2014, 13:32:38
Daca le plateai biletul de avion ,erau in primul ,ce vina au politistii nu inteleg,ca nu au bani ,ca sunt mult subfinantati?
3.   Domnii trimis de
(27 mar 2014, 13:56:40
Si ce, nu exista tren sau autocare? Sau d-nii politisti au hemoroizi si nu suporta sa stea 15 ore pe scaun? Dar prostia si indolenta sunt preponderent de origine rromana.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei