Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 mar 2014 - Anul XIX, nr. 66 (5575)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulţumiri

Sindicaliştii din domeniul asistenţei sociale ameninţă cu proteste în stradă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

400 de angajaţi din domeniul asistenţei sociale afiliaţi la Federaţia Sanitas Suceava ameninţă cu mişcări stradale. Protestele ar urma să aibă loc luna viitoare şi vor începe cu pichetări la Ministerul Muncii, dacă până atunci revendicările sindicaliştilor nu vor fi rezolvate. Avertismentul a fost lansat ieri, de preşedintele filialei Suceava a Federaţiei Sanitas, Ana Ionescu, care a sesizat o serie de deficienţe la nivelul unităţilor din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava.

Ana Ionescu a arătat că salariaţii suceveni care activează în acest sector au printre cele mai mici lefuri din ţară şi nu îşi primesc o serie de drepturi salariale. Este vorba de plata sporului de 100% a sâmbetelor, duminicilor şi sărbătorilor legale, de care nu beneficiază nici un salariat în ciuda activităţii prestate, şi acordarea sporului de noapte de 15%, care în momentul de faţă se acordă doar pentru un sfert dintre angajaţi, pentru orele efectiv lucrate.

„Ultimul spor este aplicat eronat, întrucât se referă doar la activitatea de noapte sporadică, ori în unităţile de asistenţă socială se lucrează în ture permanente”, a explicat liderul Federaţiei Sanitas Suceava.

 

Doleanţă: suplimentarea personalului în funcţie de nevoile reale din sistem

Potrivit celor declarate de Ana Ionescu, sindicaliştii mai cer ca salarizarea asistenţilor medicali din domeniul asistenţei sociale să se facă la nivelul salarizării asistenţilor medicali din spitalele de neuropsihiatrie, finanţate de Ministerul Sănătăţii, în condiţiile în care cazuistica şi profilul centrelor de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică sunt similare cu cele din spitalele de neuropsihiatrie.

Ei solicită totodată elaborarea unui normativ de personal pentru asistenţa socială în raport cu nevoile reale impuse de activitatea din centrele în care lucrează şi, implicit, creşterea standardelor de cost. Alte doleanţe se referă la negocierea şi publicarea în Monitorul Oficial a unui Contract Colectiv de Muncă la nivel de sector de Asistenţă Socială, care să asigure „un suport legal mai facil pentru negocierea contractelor colective de muncă în teritoriu”.

 

Acordarea de tichete de masă, printre revendicări

Sindicaliştii doresc şi un regulament de sporuri specific segmentului de asistenţă socială şi îşi exprimă nemulţumirea faţă de modul în care s-a făcut încadrarea salarială.

„În ultimii cinci ani au fost adoptate două legi cadru de salarizare unitară a personalului plătit din fonduri publice, Legea cadru 330/2009 şi Legea 284/2010. Adoptarea acestor legi nu a determinat o salarizare unitară, creând o discrepanţă mai mare între salariaţii din sistemul bugetar. Practic, s-a ajuns la situaţia în care salariaţii aflaţi pe aceeaşi treaptă profesională sunt remuneraţi diferit. În plus, adoptarea anuală de către reprezentanţii ministerelor a unor ordonanţe cu caracter restrictiv din punct de vedere financiar, actualmente fiind în vigoare Ordonanţa 103/2013, creează un climat de discriminare în acordarea drepturilor salariale între salariaţii din acelaşi sector de activitate, deoarece nu permite nici un fel de majorări salariale care s-ar cuveni în mod legal”, a spus Ana Ionescu.

Ea a subliniat că la toate aceste neajunsuri se adaugă şi faptul că în unităţile de asistenţă socială în care îşi desfăşoară activitatea cei 400 de sindicalişti suceveni nu s-au acordat niciodată tichete de masă, drept salarial de care alţi colegi din ţară beneficiază.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii din domeniul asistenţei sociale ameninţă cu proteste în stradă.
 Vizualizări articol: 1442 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Sindicaliştii din domeniul asistenţei sociale ameninţă cu proteste în stradă5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Daca... trimis de
(22 mar 2014, 15:00:27
Asistenta sociala pare serioasa doar pe hartie sau in campanii electorale.Este o batjocura felul in care sunt remunerati cei ce lucreaza in acest sistem...Care s-au putut salva,au plecat de mult....inafara.Care nu au de ales ,presteaza asa cum pot si culmea,se doreste calitate,eficienta,standarde inalte,etc.Nici la concursuri nu se mai prezinta nimeni iar cei nou veniti cauta repede sa plece de unde au venit sau in alta parte.Cat de curand se ajunge (daca nu s-o fi ajuns deja)la si nimeni nu e fericit in ecuatia asta;ba din contra,tot cei napastuiti au de suferit.Adevarul este ca nimanui nu-i pasa;se gasesc multi destepti teoreticieni care-si dau cu parerea,Daca s-ar vrea binele celor ce lucreaza in sistem,s-ar gasi imediat solutii
2.   Alo.. trimis de
(22 mar 2014, 15:05:10
La preluarea textelor se cam omite cate ceva...sper ca nu intentionat.Exprimarea era...se ajunge ,,,la ,,ei se fac ca ne platesc,noi ne facem ca muncim" si nimeni nu e fericit in ecuatia asta

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei