Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 feb 2014 - Anul XIX, nr. 29 (5538)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statistici DSP

Peste o sută de suceveni, diagnosticaţi anul trecut cu afecţiuni rare ca malarie, botulism, boală Lyme, mononucleoză şi salmoneloză

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste o sută de cazuri de persoane cu afecţiuni rare ca malarie, botulism, boala Lyme, mononucleoză, leptospiroză sau salmoneloză au fost depistate anul trecut de medicii din judeţ. Aşa arată o statistică întocmită la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, pentru anul 2013, în care se precizează că, per total, afecţiunile infecţioase au fost în scădere cu circa 300 de cazuri faţă de 2012. Potrivit raportului, care nu conţine şi date referitoare la cazurile de TBC şi HIV/SIDA, anul trecut nu s-au înregistrat epidemii de meningită, rubeolă sau rujeolă, aşa cum s-a întâmplat în anul precedent. În schimb, au fost mai multe îmbolnăviri prin gripă, iar numărul pacienţilor s-a triplat în 2013 faţă de 2012.

Evidenţele DSP arată că mononucleoza infecţioasă, cunoscută în popor sub denumirea de „boala sărutului”, deoarece este declanşată de un virus din salivă, a fost depistată anul trecut la 11 persoane din judeţ, comparativ cu 41 în anul precedent. O altă afecţiune rară înregistrată în judeţ în 2013 este boala Lyme, denumită şi „boala cu o mie de feţe”, din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează simptomele altor boli. Cu această afecţiune au fost diagnosticate 27 de persoane, faţă de 15 în 2012.

 

Trei persoane cu leptospiroză, anul trecut

Situaţiile întocmite de Direcţia de Sănătate Publică arată că, anul trecut, de botulism, care estedeclanşat de o toxină bacteriană considerată letală, fiind printre cele mai periculoase substanţe din lume, s-au îmbolnăvit două persoane. Prin comparaţie, în anul precedent nu a fost semnalat nici un caz similar.

Datele centralizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică mai arată că, în 2013, de hepatită B s-au îmbolnăvit patru oameni, faţă de opt în 2012. Pe de altă parte, anul trecut, cu hepatită C au fost depistate opt persoane, comparativ cu patru în anul precedent. Diagnosticul de hepatită A a fost pus în 2013 la cinci persoane, faţă de patru în 2012. Aceleaşi rapoarte indică anul trecut 137 de suceveni cu rujeolă, comparativ cu 950 în anul precedent. Tot conform datelor centralizate de DSP, în 2013, de leptospiroză (o boală transmisă de animale, care se manifestă prin febră, intoxicație, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, şi care afectează rinichii, ficatul, sistemul nervos și cardiovascular) s-au îmbolnăvit trei persoane, faţă de şapte în 2012. Anul trecut, scarlatina a făcut 109 victime, comparativ cu 89 în anul precedent.

Aceleaşi statistici arată 126 de persoane cu gripă în 2013, faţă de 41 în 2012, şi 3.027 de oameni cu boală diareică acută, comparativ cu 3.070.

 

68 de oameni diagnosticaţi cu salmoneloză, în 2013

Pe de altă parte, anul trecut, cu dizenterie au fost diagnosticate şase persoane, faţă de trei în anul precedent, în timp ce cu oreion au fost depistaţi cinci oameni, comparativ cu 13 în 2012.

Evidenţele DSP precizează că, în 2013, a fost consemnat în judeţ şi un caz de malarie, o boală infecțioasă larg răspândită în regiunile tropicale și subtropicale, în 2012 astfel de situaţii fiind inexistente. Tot anul trecut, salmoneloza, dată de o bacterie foarte periculoasă deoarece poate provocameningită sau septicemie pe fondul unei imunităţi slăbite, a făcut 68 de victime, comparativ cu 33 în anul precedent. Pe de altă parte, în 2013, de varicelă s-au îmbolnăvit 1.392 de oameni, faţă de 1.544 în 2012, iar de giardioză (o boală intestinală cauzată de infecţia cu parazitul Giardia lamblia) 188 de persoane, comparativ cu 370.

Rapoartele DSP mai indică anul trecut trei persoane cu rubeolă, faţă de 761 în anul precedent, şi 287 cu angină, comparativ cu 455. De menţionat că, în 2013, nu a fost semnalat nici un caz de febră Q, o boala caracteristică animalelor, dar care, în anumite condiţii, poate fi transmisă şi la om şi care în 2012 a fost depistată la o persoană.

 

Nici un caz de trichineloză, anul trecut, în rândul sucevenilor

De asemenea, nu a fost consemnat nici un caz de trichineloză sau toxoplasmoză, afecţiuni care în 2012 au fost semnalate la 11 şi respectiv o persoană. La fel, statisticile întocmite la nivelul anului trecut nu indică nici un caz de legioneloză, o boală rară, care poate fi confundată cu pneumonia sau gripa, şi care în anul precedent a fost confirmată la o persoană. Mai mult, în 2013 nu a fost depistat nici un caz de meningită bacilară TBC, spre deosebire de anul precedent, când s-au consemnat patru cazuri. De asemenea, nu a fost înregistrat nici un caz de encefalită infecţioasă, spre deosebire de 11 în 2012.

Evidenţele DSP precizează că, anul trecut, de infecţie pneumococică s-a îmbolnăvit o singură persoană, faţă de şapte în anul precedent. Pe de altă parte, echinococoza, boală parazitară cauzată de prezenţa în ficat a unei larve, a făcut două victime, la fel ca şi în 2012. De menţionat că, în 2013, 51 de persoane au fost depistate cu meningită virală, comparativ cu 380 în 2012, şi 11 cu meningită bacteriană, faţă de trei în 2012.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste o sută de suceveni, diagnosticaţi anul trecut cu afecţiuni rare ca malarie, botulism, boală Lyme, mononucleoză şi salmoneloză.
 Vizualizări articol: 987 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste o sută de suceveni, diagnosticaţi anul trecut cu afecţiuni rare ca malarie, botulism, boală Lyme, mononucleoză şi salmoneloză0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei