Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 feb 2014 - Anul XIX, nr. 29 (5538)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sume nepermise

ARACIS atrage atenţia Universităţii „Ştefan cel Mare” asupra perceperii unor taxe ilegale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În urma evaluării instituţionale efectuate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii Învăţământului Superior (ARACIS) la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), la finele anului trecut, agenţia a solicitat instituţiei sucevene eliminarea taxelor ce nu se regăsesc în Legea Educaţiei Naţionale şi a Codului drepturilor şi obligaţiilor studentului.

În raportul întocmit de ARACIS se arată că USV „aplică taxe ce nu sunt incluse în taxele permise de Legea Educaţiei Naţionale şi de Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului. Este vorba despre taxele de la bibliotecă, taxa de susţinere a examenului de licenţă, licenţă ID, disertaţie pentru studenţii USV cu taxă de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, taxă de disertaţie pentru absolvenţii USV cu taxă de la master (Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării), taxe în regim de urgenţă, taxele în vederea eliberării situaţiilor şcolare, a foii matricole, a programelor analitice”.

Potrivit Legii Educaţiei Naţionale (art. 222), în învăţământul preuniversitar de stat gratuit se pot percepe taxe pentru depăşirea duratei de şcolarizare prevăzute de lege, admiteri, înmatriculări, reînmatriculări, repetarea examenelor şi a altor forme de verificare ce depăşesc prevederile planului de învăţământ.

 

Universitatea spune că încearcă reducerea unor taxe

În replică, reprezentanţii USV argumentează că taxele practicate de bibliotecă acoperă cheltuielile cu emiterea documentelor şi cardurilor de acces electronic.

Totodată, aceştia susţin că „se urmăreşte permanent reducerea unor componente ale taxelor şi redirecţionarea unei părţi substanţiale din veniturile din taxe către comunitatea studenţilor sub diferite forme”.

 

Care este valoarea taxelor percepute de USV în anul universitar 2013-2014

La USV, taxa pentru eliberarea situaţiei şcolare şi a foii matricole este de 50 de lei. 

Taxa pentru eliberarea adeverinţelor de autentificare a actelor de studii (pentru Ministerul Educaţiei Naţionale, ambasade, alte instituţii) este de 30 de lei.

Eliberarea duplicatelor după diplome sau foi matricole este taxată cu 250 de lei, iar eliberarea duplicatelor certificatelor profesionale (definitivat, grad didactic II, grad didactic I) sau a atestatelor de studii universitare costă 150 de lei. 100 de lei vor trebui să scoată din buzunare cei care vor duplicat după rezultatele examenului de licenţă, diplomă sau absolvire.

Pentru eliberarea unor seturi de programe analitice se percep 1.000 de lei, iar pentru eliberarea atestatului de competenţă lingvistică se plăteşte 100 sau 200 de lei.

La actele eliberate în regim de urgenţă se mai adaugă alţi 50 de lei.

Pentru absolvenţii USV cu taxă de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică care susţin examenul de licenţă sau disertaţie taxa este de 300 de lei. 300 de lei este şi taxa de disertaţie percepută de Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării.

La biblioteca USV, pentru permis sub formă de card electronic este percepută o taxă cuprinsă între 15 şi 35 de lei. Pentru nerestituirea la termen a documentelor împrumutate din sălile de lectură utilizatorii sunt sancţionaţi cu amendă în valoare de 5 lei/zi pentru un titlu. Pentru nerestituirea la termen a documentelor împrumutate la domiciliu utilizatorii sunt sancţionaţi cu amendă în valoare de 0,5 lei/zi pentru un titlu. În ambele situaţii, suma totală nu va depăşi valoarea de 50 de lei pentru un titlu.

Despre taxele practicate la biblioteca instituţiei, ARACIS spune că acestea „limitează accesul studenţilor la resursele bibliotecii”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ARACIS atrage atenţia Universităţii „Ştefan cel Mare” asupra perceperii unor taxe ilegale.
 Vizualizări articol: 3527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.78/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 9 voturi
ARACIS atrage atenţia Universităţii „Ştefan cel Mare” asupra perceperii unor taxe ilegale2.859

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei