Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 76 (5283)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Bolnavi puşi la plată

Ce taxe au introdus spitalele din judeţ la externare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Pacienţii suceveni plătesc de ieri, la externarea din spital, o taxă cuprinsă între cinci şi zece lei. Este vorba de coplata impusă de Ministerul Sănătăţii şi care a fost deja fixată de majoritatea unităţilor spitaliceşti din judeţ. Astfel, pacienţii care ajung la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava trebuie să scoată din buzunar cinci lei, a stabilit Consiliul de Administraţie al unităţii sanitare, iar managerul Vasile Rîmbu a estimat că, dintre persoanele care se internează, doar 10% vor achita această sumă, restul încadrându-se în categoria celor exceptate de la plată. Taxa se va plăti în ziua în care pacientul se externează, în secţia unde a fost spitalizat şi nu la casieria centrală a spitalului, a subliniat directorul. Prin introducerea coplăţii, bugetul anual al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava se va suplimenta cu circa 16.500 de lei, bani care vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de materiale sanitare şi detergenţi pentru curăţenie şi dezinfecţie. „Suma stabilită pentru coplată este minimă. S-a pus în prim plan protecţia socială a bolnavului. S-a mers pe ideea că spitalul nu câştigă atât de mult, încât să justificăm o cheltuială pe spatele pacienţilor noştri”, a spus responsabilul de relaţiile cu presa al unităţii sanitare, dr. Tiberius Brădăţan.

Aceeaşi coplată, de cinci lei, vor achita şi pacienţii Spitalului Orăşenesc Siret. Bolnavii care ajung la Spitalul Municipal Rădăuţi vor plăti la externare 7,5 lei, iar cei care merg la Spitalul de Neuropsihiatrie Siret vor achita şapte lei.

 

Serviciile medicale care sunt excluse de la coplată

Cea mai mare coplată a fost fixată de către Spitalele Orăşenesc Gura Humorului şi Municipal Câmpulung Moldovenesc, unde pacienţii vor cotiza cu câte zece lei. „Am stabilit suma maximă permisă de lege deoarece avem nevoie de bani. Anul acesta trebuie să ne acredităm, lucru care presupune un cost de un milion de lei”, a explicat managerul Spitalului Câmpulung Moldovenesc, Eugen Ciosnar, criteriul avut în vedere la fixarea coplăţii.

Spitalele din Vatra Dornei şi Fălticeni nu au stabilit deocamdată cuantumul coplăţii, aceasta urmând a fi fixată astăzi şi respectiv mâine, când sunt programate şedinţele Consiliului de Administraţie.

Coplata se încasează de la 1 aprilie pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile sau compartimentele din spitalele aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate. Excepţie fac serviciile medicale spitaliceşti acordate în sectoarele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihici prevăzuţi la articolele 105, 113 şi 114 din Codul penal şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale. Nu se încasează nici serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţă spitalicească pe o durată mai mare de 360 de zile şi serviciile acordate pacienţilor pentru care criteriul de internare este urgenţa.

 

Categoriile de persoane exceptate de la plata coplăţii

Categoriile de persoane exceptate de la coplată sunt copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începutul anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă. De asemenea, nu sunt puşi la plată bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse şi pensionarii cu venituri doar din pensii de până la 740 lei/lună. Mai sunt excluse de la plata coplăţii femeile însărcinate şi lăuzele, pentru serviciile medicale legate de evoluţia sarcinii. Gravidele şi lăuzele care nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară sunt exceptate de la coplată pentru toate serviciile medicale primite.

„Ministerul Sănătăţii ne-a solicitat să informăm şi să sprijinim conducerile spitalelor din judeţ în vederea stabilirii nivelului coplăţii, evaluării şi îmbunătăţirii circuitelor interne şi a modalităţilor de facturare a acestei contribuţii, pentru a ne asigura că implementarea acestui mecanism nu afectează buna desfăşurare a activităţii de asistenţă medicală de la nivelul unităţilor sanitare respective şi nu se va crea o stare de disconfort în rândul pacienţilor”, a arătat purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce taxe au introdus spitalele din judeţ la externare.
 Vizualizări articol: 1573 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ce taxe au introdus spitalele din judeţ la externare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei