Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 33 (5240)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prematuri

Peste 250 de bebeluşi aduşi pe lume înainte de vreme la Maternitatea Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

În decursul anului 2012, la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, din cei peste 3.000 de nou-născuţi, 255 au venit pe lume înainte de cele nouă luni necesare pentru maturizarea intrauterină completă.

Pentru a supravieţui, bebeluşii au fost ţinuţi în incubatoare care le-au asigurat condiţii similare celor din uterul mamei, fiind ajutaţi să mănânce, să respire şi să-şi păstreze temperatura corpului.

Cu toate că au parte de toată atenţia şi îngrijirea personalului secţiei, nu toţi bebeluşii au ieşit învingători dinlupta cu viaţa. Astfel, în 2012, 11 bebeluşi născuţi la mai puţin de 37 de săptămâni de la concepţie nu au supravieţuit. Rata mortalităţii prematurilor în rândul nou-născuţilor a fost de peste 8%.

Totodată, numărul de nou-născuţi în anul 2011 a fost de 3.004 copii, din care 288 au fost născuţi prematur. Numărul de decese în rândul prematurilor a fost de 29 (10%).

Potrivit unui studiu realizat de Organizaţia „Salvaţi Copiii”, în România un copil mai mic de un an moare la fiecare cinci ore, iar cauza principală a mortalităţii infantile o reprezintă naşterile premature.

 

Aproape 50 de bebeluşi au fost transferaţi de la alte maternităţi

Potrivit dr. Dana Murariu, şefa Maternităţii SJU, „Maternitatea din Suceava este de nivelul al III-lea şi deserveşte, din punct de vedere al serviciilor pentru copiii prematuri, atât judeţul Suceava, cât şi judeţul Botoşani. Astfel, anul trecut, au fost transferaţi de la alte maternităţi  48 de prematuri. De regulă, sunt aduşi prematurii care cântăresc mai puţin de 1.500 de grame”. Tot în 2012 au fost consemnate şapte naşteri la domiciliu şi o naştere într-o ambulanţă a unităţii spitaliceşti.

Cel mai mic nou-născut avut în grijă de personalul secţiei de Neonatologie a SJU Suceava, în decursul lui 2012, cântărea 700 de grame, micuţul fiind transferat de la Maternitatea din Dorohoi în luna noiembrie. În ciuda îngrijirilor primite, bebeluşul a scăzut până la 600 de grame. După 75 de zile de spitalizare, micuţul a fost externat la 2,5 kilograme. Un bebeluş prematur trebuie să rămână în spital între două săptămâni şi până la trei luni, în condiţiile în care copilul născut la termen pleacă acasă după numai trei zile. Ei au nevoie de timp să recupereze, atât în dezvoltare, cât şi în greutate, iar după părăsirea spitalului urmează vizitele regulate la medic.

 

Reabilitarea Maternităţii SJU va fi finalizată în mai puţin de o lună

Maternitatea din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă numără 72 de paturi, dintre care opt la Anestezie şi Terapie Intensivă, 12 la sectorul de prematuri şi 52 în sectorul destinat copiilor născuţi la termen (saloane unde bebeluşul stă împreună cu mama sa).

„Dotarea actuală este satisfăcătoare, parte din ea fiind achiziţionată printr-un program finanţat de Banca Mondială”, explică dr. Dana Murariu. Cinci medici, 25 de asistente şi opt infirmiere activează în cadrul secţiei, în condiţiile în care necesarul este mult mai mare.

În mai puţin de o lună, reabilitarea Maternităţii SJU Suceava va fi finalizată, principalele lucrări fiind cele de amenajare şi modernizare a coridoarelor şi a saloanelor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 250 de bebeluşi aduşi pe lume înainte de vreme la Maternitatea Suceava.
 Vizualizări articol: 1628 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Peste 250 de bebeluşi aduşi pe lume înainte de vreme la Maternitatea Suceava5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei