Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 sep 2012 - Anul XVII, nr. 222 (5127)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Îngrijorător

Criză de vaccin antitetanic în spitalele din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a repartizat spitalelor vaccin antitetanic (VTA) din stocul antiepidemic, după ce unităţile spitaliceşti au anunţat probleme în aprovizionarea cu acest tip de vaccin, ca urmare a sistării producţiei de către Institutul Naţional Cantacuzino. Conducerea DSP a recomandat spitalelor să utilizeze cu măsură serul primit, pentru cazurile de urgenţă, astfel încât acesta să ajungă până la finele anului, când se speră că situaţia de criză va fi rezolvată.

Directorul executiv adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a informat ieri că la nivelul DSP s-au achiziţionat în noiembrie 2011, din fonduri ale programului naţional de sănătate, pentru asigurarea stocului antiepidemic, peste 10.000 de doze de ser produse de Institutul Naţional Cantacuzino.

 

Soluţia autorităţilor: Vaccin de import, la un preţ de cel puţin zece ori mai mare, pentru refacerea stocurilor

Spitalele au obligaţia de a se aproviziona singure cu acest tip de vaccin, însă nu au mai avut de unde-l procura după ce Institutul Naţional Cantacuzino a sistat producţia de ser.

În această săptămână, spitalele Suceava şi Câmpulung au anunţat conducerea Direcţiei de Sănătate Publică că nu mai au rezerve, existând semnale că stocurile sunt pe punctul de a se epuiza şi în celelalte unităţi spitaliceşti din judeţ.

În aceste condiţii, DSP a distribuit în teritoriu ultimele 1.500 de doze de ser disponibile la nivelul instituţiei. „Vaccinul nu se găseşte pe piaţă, iar spitalele nu au de unde să-l cumpere”, a explicat dr. Cătălina Zorescu.

Medicul a arătat că o fiolă de ser antitetanic produs de Cantacuzino costa 3,5 lei, în timp ce varianta de import, la care ar urma să apeleze Ministerul Sănătăţii, pentru refacerea stocurilor, ar avea un preţ de cel puţin zece ori mai mare, respectiv 35 de lei fiola, fără TVA.

 

O boală manifestată prin spasme musculare, cu un prognostic grav: mortalitate între 20 şi 50%

După apariţia vaccinului antitetanic, tetanosul  a devenit rar, însă nu a dispărut. El rămâne o problemă de sănătate publică, mai ales în statele în curs de dezvoltare, unde afectează îndeosebi copiii. În România, incidenţa bolii a scăzut foarte mult odată cu introducerea vaccinării antitetanice obligatorii. Prognosticul acestei boli rămâne însă grav: mortalitate între 20 şi 50%. Numele afecţiunii provine din limba greacă, tetanos - a se întinde.
Boala este rezultatul infecţiei cu Clostridium tetani, bacil Gram pozitiv, anaerob, ai cărui spori se găsesc pe sol, praf, piele, intestinele şi materiile fecale ale cailor, oilor, vitelor, câinilor, pisicilor, şobolanilor, găinilor. Dacă sporii intră într-o rană adâncă, în care există un conţinut redus de oxigen, germinează şi produc două toxine care interacţionează cu nervii ce controlează muşchii, condiţii în care apare tetanosul. Perioada de incubaţie a bolii (dintre momentul rănirii şi până la apariţia simptomelor) este de cinci zile - trei săptămâni (de obicei 8-12 zile).

 

Cu cât perioada de incubaţie este mai scurtă, cu atât riscurile de deces sunt mai mari

În general, cu cât rana este mai departe de sistemul nervos central, cu atât mai lungă va fi perioada de incubaţie. Cu cât perioada de incubaţie este mai scurtă, cu atât riscurile de deces vor fi mai mari (dacă spasmele musculare apar timpuriu, şansele de vindecare sunt mici). Tetanosul este o boală gravă şi adesea fatală, mai ales în cazul copiilor. Tratamentul tetanosului constă în administrarea serului antitetanic uman. Următorul pas urmat de medic constă în controlarea contracţiilor involuntare pentru a evita asfixia. Din acest motiv, sunt administrare sedative în doze foarte puternice care produc o alterare a conştiinţei şi diminuarea durerii şi a anxietăţii. În unele cazuri, este necesară respiraţia asistată.

În ceea ce priveşte prevenirea tetanosului, cea mai eficientă metodă este vaccinarea anatoxină tetanică (VTA). La fel de importantă este şi adoptarea unei igiene adecvate în situaţia în care există o microtraumă la nivelul pielii. În aceste situaţii este recomandată curăţarea plăgii cu un antiseptic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Criză de vaccin antitetanic în spitalele din judeţ.
 Vizualizări articol: 761 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Criză de vaccin antitetanic în spitalele din judeţ4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei