Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 sep 2012 - Anul XVII, nr. 222 (5127)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În 86 de comune, caravană de conştientizare a poluării cu nitraţi; sursa principală-apa din fântână

Duminică, 23 Septembrie 2012 (17:47:23)

Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) începe de luni campania de conştientizare a poluării cu nitraţi, o caravană urmând a se deplasa în 86 de comune, întrucât cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântână.

Ministerul Mediului şi Pădurilor lansează de luni, 24 septembrie 2012, caravana Campaniei de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului "Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienţi". Caravana se va opri în 86 de de comune din zone vulnerabile la poluarea cu nitraţi, comune în care vor avea loc şi seminarii dedicate reducerii poluării surselor de apă, precizează, într-un comunicat de duminică, MMP.

Caravana porneşte din Bucureşti spre estul României prin judeţele Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila şi Galaţi. Caravana va urca apoi spre nord-est, şi va opri în comune din judeţele Bacău, Iaşi, Suceava şi Botoşani. Traseul de revenire în Capitală este prin centrul ţării, astfel încât să treacă prin judeţele Neamţ, Harghita, Covasna, Braşov, Buzău, Prahova şi Dâmboviţa.

În data de 8 octombrie, caravana va pleca pe un nou traseu, din Capitală spre vestul ţării, prin judeţele Teleorman, Olt, Dolj şi Mehedinţi. Va ajunge în nord-vestul ţării, prin judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare, ca apoi să se întoarcă spre Bucureşti prin judeţele Maramureş, Bistriţa Năsăud, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Gorj, Vâlcea şi Argeş.

Traseul a fost organizat astfel încât să fie acoperite zone cât mai mari din cele 11 bazine hidrografice.

Caravana este cea de-a doua etapă a Campaniei de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului "Controlul Poluării cu Nutrienţi", un proiect derulat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, împreună cu Banca Mondială şi Guvernul României.

În prima etapă a campaniei, au fost organizate 11 workshop-uri în cele 11 bazine hidrografice din România. La aceste ateliere de lucru expertii de mediu s-au întâlnit cu autorităţile locale şi specialiştii din instituţiile descentralizate în bazinele hidrografice în scopul reducerii poluării cu nitraţi.

Peste 900 de specialişti din Agenţia pentru Protecţia Mediului, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Autoritatea Sanitar Veterinară, Direcţia de Sănătate Publică, Garda de Mediu şi Direcţia pentru Agricultură şi autorităţi locale din 41 de judeţe şi din Bucureşti au participat până acum la seminariile de instruire organizate în cadrul Campaniei de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi.

În cadrul Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi se derulează investiţii în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi.
14 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd au fost date în folosinţă încă de la sfârşitul anului trecut, într-o primă etapă de investiţii. În ultimele trei luni au fost finalizate alte 17 platforme comunale - din cele 18 cuprinse în a doua etapă de investiţii realizate în cadrul Proiectului Controlul Poluării cu Nutrienţi.

"Este prevăzut în proiect ca până în august 2013 să fie recepţionate încă 40 de platforme de colectare. O altă componentă a proiectului este înfiinţarea de staţii de epurare şi construcţia reţelelor de canalizare", explică MMP.

În cadrul Proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" sunt prevăzute plantări de perdele forestiere de protecţie.

Campania de promovare a proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale.

"În România peste 1.900 de localităţi sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi. Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântână. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor", susţine MMP.

Potrivit sursei citate, nitraţii scad rezistenţa generală a organismului, iar consumul de apă poluată cu această substanţă poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În 86 de comune, caravană de conştientizare a poluării cu nitraţi; sursa principală-apa din fântână.
 Vizualizări articol: 817 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
În 86 de comune, caravană de conştientizare a poluării cu nitraţi; sursa principală-apa din fântână0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei