Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 apr 2012 - Anul XVII, nr. 83 (4988)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Alimente pe care le consumăm zilnic şi care sunt mai sărate decât chipsurile

Ştim cu toţii că o dietă prea bogată în sare poate conduce la un risc sporit de a face infarct, de a suferi un accident vascular cerebral sau de a dezvolta alte boli cardiace.

Cu toate acestea, oamenii continuă să consume zilnic mai multă sare decât este recomandat, mergând chiar cu până la 1000 de miligrame mai mult decât doza zilnică necesară, care este de 2.300 de miligrame pe zi, respectiv aproximativ o linguriţă de sare, scrie The Huffington Post.

În plus, persoanele care au trecut de 51 de ani, cele care au hipertensiune arterială, diabet sau cele care au afecţiuni ale rinichilor ar trebui să-şi limiteze consumul de sare la doar 1.500 de miligrame de clorură de sodiu pe zi.

Este însă mai uşor de spus decât de făcut şi asta pentru că la tot pasul întâlneşti alimente ce conţin un nivel ridicat de sare fără ca noi să ne dăm seama. Toţi ştim că nu e bine să consumi chipsuri în cantităţi mari şi că alimentele procesate sunt extrem de dăunătoare, din punctul acesta de vedere, însă puţini ştiu că şi alimentele pe care le consumăm la micul dejun au sare din belşug.

Iată o listă de opt alimente la care nu ne-am fi aşteptat să fie trecute pe lista celor cu un conţinut ridicat de sare, mai mult chiar decât se găseşte în blamatele chipsuri (o porţie de chipsuri are 170 de miligrame de sare):

Cerealele. Pentru că majoritatea cerealelor au un gust dulce, este greu să crezi că acestea ar putea avea un conţinut mare de sare. Dar este adevărat. O porţie de fulgi de porumb are 212 miligrame de sare, una de fulgi de tărâţe are 220 de miligrame, iar fulgii de ovăz au 246 de miligrame.

Sosul de roşii. Este uşor să pierdem controlul atunci când folosim sosul de roşii sau alte sosuri. O porţie de sos de roşii ar trebui să însemne cam jumătate de ceaşcă. Într-o astfel de cantitate am putea găsi până la 600 de miligrame de sare.

Pâinea. Nu orice tip de pâine conţine o cantitate mai mare de sare decât chipsurile, însă tendinţa este de a consuma multă pâine. În funcţie de tipul de pâine, o felie poate conţine între 100 şi 200 de miligrame de sare şi este greu de crezut că mulţi dintre noi ne limităm la a consuma doar o felie de pâine. Aici se adaugă şi covrigii, chiar şi cei dulci, cu scorţişoară sau stafide, care pot avea între 180 şi 250 de miligrame de sare.

Băuturile pe bază de cafea. Cei care optează pentru cafeaua servită fără lapte sau lapte dietetic sau fără îndulcitori naturali, aceia au mai multe şanse de a avea un mic dejun sănătos. Însă dacă suntem fani ai cafelelor pe care le găsim la magazinele de specialitate, atunci lucrurile se schimbă. Pentru că aceste cafele pot avea între 200 şi 300 de miligrame de sare.

Legumele conservate. Tuturor ne-ar plăcea să mâncăm numai legume proaspete, însă acest lucru nu este întotdeauna posibil, astfel că apelăm la conserve. Acestea ar putea fi o alegere bună dacă legumele ar fi conservate imediat după recoltare, însă de cele mai multe ori ele reprezintă o sursă bogată de sare. Astfel o ceaşcă dintr-o conservă de legume poate avea între 240 şi 800 de miligrame de sare, care este adăugat pentru a prelungi durata de valabilitate a produsului.

Condimentele. O porţie de ketchup înseamnă o lingură obişnuită şi conţine 167 de miligrame de sare, respectiv 7 la sută din cantitatea zilnică recomandată. Dar la o singura masă se poate consuma mai mult de o lingură. O cantitate similară de muştar poate avea 150 de miligrame de sare.

Supa. Un bol de supă poate face minuni pentru siluetă. Însă există şi supele creme care sunt bogate în calorii şi grăsimi, iar cele "la pacheţel" sunt adevărate bombe cu sare. Citind informaţiile de pe pachetele respective, putem observa că o porţie poate conţine între 800 şi 1.600 de miligrame de sare.

Covrigeii. Deşi sunt multe mărci care oferă covrigei cu conţinut scăzut de sare, calorii şi grăsimi, sunt unii care sunt mai săraţi decât chipsurile din cartofi. În funcţie de marcă, o porţie de covrigei poate avea până la 440 de miligrame de clorură de sodiu

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alimente pe care le consumăm zilnic şi care sunt mai sărate decât chipsurile.
 Vizualizări articol: 395 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Alimente pe care le consumăm zilnic şi care sunt mai sărate decât chipsurile5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei