Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 apr 2012 - Anul XVII, nr. 83 (4988)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lege promulgată:Parlamentul avizează un referendum în 20 zile;consultarea, în secţiile de la alegeri

Luni, 9 Aprilie 2012 (17:54:04)

Legea de aprobare a OUG 103/2009, promulgată luni de către preşedintele Băsescu, instituie un termen de 20 de zile în care Legislativul trebuie să dea un răspuns la solicitarea şefului statului pentru referendum şi prevede că acesta se poate organiza în aceleaşi secţii de votare cu alegerile.

Ordonanţa de urgenţă, respinsă iniţial de Legislativ în 2009, prevede că punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de preşedintele României urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea şefului statului.

Potrivit ordonanţei, dacă Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere în 20 de zile, preşedintele va putea emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită.

De asemenea, dacă referendumul are loc simultan cu alegerile parlamentare, prezidenţiale, europarlamentare sau locale, cele două scrutine se vor desfăşura în aceleaşi secţii de votare.

După respingerea OUG 103/2009 în Parlament, preşedintele Băsescu a transmis Legislativului, în noiembrie 2009, o cerere de reexaminare, în care solicita aprobarea ordonanţei.

"Potrivit «Liniilor directoare pentru organizarea referendumului» adoptate de Consiliul pentru Alegeri Democratice cu ocazia celei de-a 18-a reuniuni şi de Comisia de la Veneţia în cea de-a 68-a sesiune plenară, se prevede că, atunci când Parlamentul trebuie să-şi dea avizul consultativ asupra textului supus referendumului, trebuie să fie fixat un termen înăuntrul căruia Parlamentul să se pronunţe, iar în cazul în care acest termen este nerespectat, textul referendumului este supus votului fără avizul Parlamentului. Astfel că, prin dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.103/2009 s-a dorit preîntâmpinarea situaţiei în care Parlamentul ar putea să obstrucţioneze atribuţia constituţională a Preşedintelui, prin amânarea pronunţării avizului consultativ", se arăta în cererea de reexaminare.

De asemenea, prevederile ordonanţei în cauză stabilesc organizarea şi desfăşurarea referendumului în cadrul aceloraşi secţii de votare privind alegerile parlamentare sau prezidenţiale, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale, menţiona şeful statului.

"Această măsură are, aşadar, menirea de a raţionaliza cheltuielile publice pentru organizarea referendumului", preciza sursa citată.

Totodată, s-a urmărit înlocuirea textelor declarate neconstiuţionale din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, referitoare la majoritatea parlamentă necesară adoptării hotărârii pentru exprimarea punctului de vedere asupra referendumului iniţiat de şeful statului, se mai arăta în document.

"Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicit reexaminarea Legii privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 103/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în sensul aprobării acestei Ordonanţe prin lege", arăta şeful statului.

În aprilie 2011, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins cererea de reexaminare a şefului statului.

Actul normativ a fost transmis însă Camerei Deputaţilor, iar Comisia juridică a adoptat un raport de admitere, în 7 martie. Comisia a adoptat şi un amendament al deputaţilor PDL Mircea Toader, Daniel Buda şi Gabriel Andronache, potrivit căruia demiterea preşedintelui ţării este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

În 27 martie, plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, a aprobat cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu la OUG 103/2009, în forma aprobată de Comisia juridică.

Conform Administraţiei prezidenţiale, Traian Băsescu a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.103/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lege promulgată:Parlamentul avizează un referendum în 20 zile;consultarea, în secţiile de la alegeri.
 Vizualizări articol: 1324 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lege promulgată:Parlamentul avizează un referendum în 20 zile;consultarea, în secţiile de la alegeri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei