Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 mar 2012 - Anul XVII, nr. 69 (4974)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Statistici îngrijorătoare

Rubeola şi rujeola fac ravagii în judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul cazurilor de rubeolă înregistrate în judeţ a ajuns la 200, iar boala se extinde de la elevii de liceu la cei de gimnaziu, a informat, ieri, directorul adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu. Între timp şi rujeola ia amploare, numărul bolnavilor crescând cu zece în decurs de numai patru zile, atât în rândul adulţilor cât şi al copiilor, a anunţat responsabilul instituţiei.

Potrivit dr. Cătălina Zorescu, până în prezent, în judeţ au fost semnalate 200 de cazuri de rubeolă, în 26 de unităţi de învăţământ, după cum urmează: Fălticeni – 136 de cazuri, Suceava – 40 de cazuri, Rădăuţi – zece cazuri şi Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei - câte şapte cazuri. Majoritatea îmbolnăvirilor au fost semnalate la elevii de liceu, însă în ultima săptămână medicii au constatat că printre pacienţi se regăsesc tot mai mulţi elevi de gimnaziu, de clasa a VII-a şi a VIII-a.

 

Focar de rujeolă la Vama

În timp ce rubeola devine tot mai greu de controlat, o altă afecţiune, mult mai contagioasă decât prima, capătă pe zi ce trece tot mai mult teren. Rujeola este cealaltă boală care le dă bătăi de cap medicilor şi specialiştilor DSP, care se confruntă acum cu posibilitatea izbucnirii unei epidemii. Datele prezentate ieri de dr. Cătălina Zorescu arată 26 de cazuri de rujeolă în judeţ, zece la persoane de sex feminin şi 16 la persoane de sex masculin, repartiţia cazurilor pe grupe de vârstă fiind următoarea: copii sub 1 an - şapte, copii între 1 şi 3 ani - opt, copii între 5 şi 9 ani - şase, un caz la grupa de vârstă 10 – 14 ani şi câte două la grupele de vârstă 15 – 19 ani şi 20 – 24 de ani. Din totalul de 26 de pacienţi, 15 erau nevaccinaţi. Doi dintre bolnavi au fost internaţi în secţiile de boli infecţioase din judeţ.

De menţionat că şase dintre pacienţii cu rujeolă provin din Vama, unde a fost înregistrat un focar de boală, izbucnit iniţial într-o comunitate de romi nomazi şi extins ulterior în rândul localnicilor. „La Vama, primii bolnavi au fost trei copii romi, nevaccinaţi, care au fost sursă de infecţie pentru trei dintre copiii localnicilor cu care s-au jucat, unul nevaccinat şi doi vaccinaţi”, a precizat adjunctul medical al DSP.

 

Rubeola şi rujeola, două boli aproape inexistente în 2011 şi 2010

Rujeola s-a răspândit în judeţ din cauza procentului scăzut de vaccinare, cea mai sigură metodă prin care boala poate fi ţinută la distanţă. În ianuarie şi februarie 2012, 50% dintre părinţii copiilor eligibili pentru vaccinare au refuzat administrarea serului, mare parte de teama unor efecte secundare, în ciuda recomandărilor medicilor şi a asigurărilor acestora cu privire la beneficiile imunizării. În comunităţile de romi, vaccinul este respins în masă, serul fiind refuzat inclusiv de romii care au poposit la Vama şi ai căror copii au răspândit virusul în rândul minorilor din localitate.
În 2011, statisticile Direcţiei de Sănătate Publică indică patru cazuri de rubeolă. În 2010, evidenţele arată 27 de cazuri. În 2011, în judeţ a fost semnalat un singur caz de rujeolă, în timp ce în 2010 nu a fost semnalată nici o îmbolnăvire.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rubeola şi rujeola fac ravagii în judeţ.
 Vizualizări articol: 712 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rubeola şi rujeola fac ravagii în judeţ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei