Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 oct 2011 - Anul XVI, nr. 247 (4845)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Suplimentele cu vitamina E cresc riscul de cancer la prostată

Medicii americani au descoperit o asociere alarmantă între administrarea de suplimente cu vitamina E şi creşterea riscului de cancer la prostată, cu 17%, potrivit unui studiu publicat în ziarul Asociaţiei medicale americane, informează AFP.

Studiul - la care au participat 35.000 de bărbaţi, din Canada, Statele Unite ale Americii şi Puerto Rico, timp de zece ani - a avut rolul de a evalua avantajele administrării de vitamina E şi seleniu pentru prevenirea cancerului la prostată. Studiul a demonstrat că aceste suplimente alimentare cresc "semnificativ" riscul de cancer la prostată în cazul bărbaţilor sănătoşi.

"Pornind de la aceste rezultate şi de la studii mai ample care au evaluat asocierea dintre riscurile cardiovasculare şi vitamina E, am ajuns la concluzia că nu există nici un motiv de a administra aceste suplimente, care nu au nici un beneficiu şi prezintă, pentru unii, riscuri reale", a spus Eric Klein, unul dintre autorii acestui studiu, medic la Cleveland Clinic.

Voluntarii participanţi la acest studiu, care a debutat în 2001, au fost împărţiţi în patru grupuri: primul a primit suplimente cu seleniu, al doilea - suplimente cu vitamina E, al treilea - ambele tipuri de suplimente, al patrulea - un placebo.

620 de voluntari din grupul care a primit suplimentele cu vitamina E au fost diagnosticaţi ulterior cu cancer la prostată, la fel şi 555 de bărbaţi din grupul care a primit ambele suplimente. Totodată, din grupul celor cărora li s-a administrat seleniu, 575 de bărbaţi au fost diagnosticaţi cu cancer, la fel şi 529 din grupul care a primit placebo.

"Creşterea cu 17% a riscului de cancer la prostată demonstrează caracterul potenţial nefast al vitaminelor aparent inofensive", au spus autorii acestui studiu.

Voluntarii nu prezentau la începutul studiului riscuri mai ridicate decât media de a se îmbolnăvi de cancer la prostată - al doilea cel mai frecvent cancer în rândul americanilor, după cel de piele.

Medicii nu au descoperit deocamdată explicaţii biologice pentru efectele nefaste ale vitaminei E, dar sunt de părere că efectele se pot menţine şi după încetarea tratamentului.

Potrivit statisticilor federale, în SUA, aproximativ 32.000 de bărbaţi mor anual din cauza unui cancer la prostată, iar 240.890 de noi cazuri au fost diagnosticate în 2011.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suplimentele cu vitamina E cresc riscul de cancer la prostată.
 Vizualizări articol: 745 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Suplimentele cu vitamina E cresc riscul de cancer la prostată5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei