Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 mai 2011 - Anul XVI, nr. 121 (4719)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dietele de slăbit rapid ne pun sănătatea în pericol

La începutul verii sunt la mare căutare dietele de slăbire care promit rezultate miraculoase în scurt timp.

Însă, potrivit nutriţioniştilor, acestea constituie o capcană. Paradoxal, dietele drastice nu duc la slăbire, ci la îngrăşare suplimentară după perioada de restricţii severe. În plus, apar următoarele riscuri: carenţe nutriţionale, reducerea masei musculare, tulburări hepatice, renale, depresie, informează www.jurnalul.ro.

Dieta pare a deveni teritoriul în care se adună cele mai caraghioase bazaconii. Şi ar fi cum ar fi, pentru că de glume râzi la Teatrul de Revistă "Tă­nase", dar când regimul alimentar indicat de unii seamănă cu o glumă râzi de propria ta sănătate. Iar când ţi-ai dat peste cap organismul, râsul se transformă în plâns. Că sunt mulţimi de atotştiutori în materie de selecţie la echipa naţională de fotbal şi de alegere a cântăreţilor care să ne reprezinte la Eurovision, că există milioane de păreri legate de politicieni şi de carburatorul de la Dacia Logan, treacă-meargă. Dar că există sfătuitori câtă frunză şi câtă iarba în privinţa regimului alimentar, asta chiar este o gafă zdravănă.

 

Cura disociată şi anemia

Nu am să înţeleg niciodată cum unii îşi ghidează dieta după curele recomandate de oameni care nu sunt medici. Păi, starea de bine, confortul organismului se sprijină decisiv pe ce mâncăm, iar dacă aici unii inventează tot felul de regimuri alimentare, fără să fie medici cu specialitatea nutriţie, apare riscul să se dea peste cap tot mersul organismului şi nu îl mai repui pe linia de plutire ani lungi. Iată câteva explicaţii despre regimul alimentar ştiinţific date de un om îndreptăţit în aceste comentarii – doctor în medicină Mihaela Ionescu, medic primar la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. Paulescu". Cel mai indicat este ca omul să mănânce din toate categoriile de elemente alimentare pentru a-şi hrăni organismul cu toate cele trebuincioase. Im­por­tant este să se păstreze echilibrul între aceste principii alimentare şi cumpătarea în cantitatea lor. Omul trebuie să mănânce şi glucide, şi proteine, şi grăsimi, şi vitamine, şi oligoelemente, toate fiind ne­­cesare zilnic pentru buna funcţionare a organismului.

Cura de slăbire aşa-zisă disociată, în care se recomandă ca o zi să mănânci numai struguri, a doua zi numai salată, a treia zi ouă tari, a patra zi două "firicele" de carne de pasăre, apoi o zi întreagă varză, după care în a şasea zi mazăre, iar a şaptea zi să nu mănânci nimic, asta înseamnă chiar falimentul sănătăţii. Pentru că în fiecare zi te văduveşti de unele elemente indispensabile. Dintr-o cură în care mănâncă orbeşte numai un aliment, omul "face rost" de o anemie cu fier puţin, de o sărăcie în calciu, în magneziu, se topesc muşchii din care se fură proteine. Cel ce s-a supus acestei cure cu câte un aliment exclusiv este şi vlăguit, pentru că dispărând glucidele nu mai există combustibil de producere a energiei.

Pâinea nu e un bau-bau

Iată câteva exemple de consecinţe de-a dreptul dezastruoase. După o cură nebunească de struguri recomandată de nişte neaveniţi, oamenii au ajuns la spital în comă diabetică şi asta pentru că strugurii sunt renumiţi ca foarte bogaţi în zahăr şi această glucoză din struguri se eliberează rapid şi nu poate fi "neutralizată" de insulina pancreasului.

Şi fiindcă tot a venit vorba, cei care dezavuează pâinea ca fiind un bau-bau, o ameninţare la siluetă pentru că îngraşă tare trebuie să ştie că pâinea, deşi are spre 50% carbohidraţi, eliberează lent glucoza, spre deosebire de dulciurile concentrate şi fructele foarte dulci.

Important este să drămuieşti cantitatea de pâine şi să nu o elimini, iar cel mai bine este să mănânci nu franzelă, ci pâine intermediară, pâine neagră, graham. Şi o altă legendă care trebuie dărâmată este că pentru a slăbi este bine să mănânci pâine prăjită. Fals şi iarăşi fals. Când pâinea se prăjeşte, se elimină apa şi se concentrează în carbohidraţi, aceste glucide crescând de la 50% la 80%-90%. Este motivul pentru care omul trebuie să nu facă excese în a consuma snacksuri, adică grisine, biscuiţi, cartofi prăjiţi la pungă.
 

Restricţii: fructe dulci, lapte

Există o listă de fructe bogate în zahăr, fructe dulci, care ar trebui evitate şi de bolnavii de diabet, dar şi de cei care vor să slăbească. Din categoria fructelor dulci, fac parte, pe lângă struguri, ba­na­nele, ananasul, perele pergamot, prunele foarte coapte. De altfel, e bine să alegi chiar din a­ceas­tă categorie exemplarele mai crude, mai puţin coapte, fiindcă cele din urmă prin coacere s-au îm­bo­găţit în zahăr. De exemplu, hai să nu fim prea ne­miloşii de la inchiziţie, mai poţi mânca o banană, dar nu din aceea cu pete maronii de atâta coacere. E bine să nu uităm că legumele conţin mai puţin za­hăr decât aceste fructe. Revenind la fructe mai pu­ţin bogate în glucide, potrivit pentru diabetici şi obezi este mărul mai acrişor. E bine să te fereşti de pepenele galben, dulce de nu se poate. Dintre citrice cel mai indicat e să mănânci grepfruituri.

Pe lista restric­ţi­ilor, fiindcă aduc calorii, se află şi laptele. E bine să consumi ca diabetic sau obez doar 1-2 căni de lapte semidegresat. Poţi să-ţi per­miţi a treia cană cu lap­te dacă renunţi cores­pun­ză­tor la carbohidraţii din cartofi, orez, mazăre, fasole boabe. Cei mai păcătoşi sunt cartofii prăjiţi, fiindcă pe lângă conţinutul de circa 20% carbohidraţi spo­resc caloriile şi prin băile de ulei în care aceştia sunt prăjiţi, îmbibându-se cu lipide. Dacă e vorba să te ospătezi cu cartofi, cea mai bună formă a acestora este cartoful copt.

STIL DE VIAŢĂ. Cura de slăbire nu este o campa­nie, nu se efec­tuează pompie­ristic, ci este o cursă lungă, aşa că alimentaţia raţională trebuie să te preocupe toată viaţa. Nu reduci la zero pâinea, ci o por­ţionezi. Por­ţio­nezi mai ales grăsimile şi dulciurile. Omul poate trăi fără dulciuri, iar za­hărul concentrat în prăjituri, dul­ce­ţuri înseamnă un dezastru. După cum şi aşa-zisele băuturi răcoritoare colo­rate sunt o capcană, fiind doldora de zahăr, dar şi de E-uri, co­loranţi şi conservanţi. În ma­terie de proteine se umblă la cantitatea şi la calitatea lor. Orga­nismul are ne­voie de proteine de calitate. Îi auzi pe unii care do­resc să slă­bească afirmând că au renunţat complet la car­ne. Total eronat. Carnea este alimentul care conţine 0 % zahăr. Carnea e singurul aliment fără glucide.

 

(jurnalul.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dietele de slăbit rapid ne pun sănătatea în pericol.
 Vizualizări articol: 556 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dietele de slăbit rapid ne pun sănătatea în pericol0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei