Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 iun 2010 - Anul XV, nr. 137 (4428)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un nou anticorp, benefic împotriva melanomului cutanat în stare avansată

Un nou anticorp a permis în premieră o creştere considerabilă a speranţei de viaţă a pacienţilor suferind de melanom cutanat în stare avansată, o formă agresivă a cancerului de piele, aflat într-o progresie alarmantă pe plan mondial, potrivit unui studiu publicat sâmbătă, relatează AFP.

La doi ani de la începerea tratamentului, 24% dintre participanţii la acest studiu, trataţi cu anticorpul Ipilimumab, erau încă în viaţă, comparativ cu 14% dintre pacienţii din grupul de control, au anunţat autorii studiului, ale cărui concluzii au fost prezentate în cadrul unei conferinţe, organizată anual de American Society of Clinical Oncology (ASCO), cel mai mare colocviu mondial din domeniul oncologiei, reuniţi în weekendul trecut la Chicago.

Durata medie de supravieţuire a fost de 10 luni pentru pacienţii trataţi cu Ipilimumab, comparativ cu şase luni, pentru bolnavii care au apelat la terapiile tradiţionale.

Toţi pacienţii reprezentau cazuri inoperabile, suferind de un melanom avansat, care se răspândise deja în celelalte organe, făcând ca diagnosticul să fie pesimist.

"De-a lungul ultimelor trei deceniu, studii diferite nu au relevat nicio ameliorare a duratei de supravieţuire a persoanelor suferind de acest tip de cancer de piele în stare avansată, extrem de greu de tratat", a declarat medicul Steven O'Day, profesor asociat la Universitatea California, coordonatorul acestui studiu, publicat în New England Journal of Medicine.

Ipilimumab este un anticorp monoclonal administrat intravenos, în general bine tolerat de organism, dar care poate avea totuşi, în 10-15% din cazuri, efecte secundare grave, uneori chiar mortale, cauzate de acţiunea anticorpilor asupra sistemului imunitar.

Spre deosebire de majoritatea terapiilor actuale, care ţintesc celulele canceroase, acest anticorp face parte dintr-o nouă clasă de medicamente, care stimulează celulele T (timocite), o categorie specială de limfocite, care au un rol vital în declanşarea reacţiei imunitare celulare.

Anticorpul Ipilimumab a fost descoperit şi produs de Medarex, o companie aparţinând grupului farmaceutic american Bristol Myers Squibb.

Ipilimumab a făcut obiectul mai multor studii clinice timp de peste un deceniu, iar acest studiu recent, de fază 3, a fost realizat pe un eşantion de 676 pacienţi din 13 ţări din America de Nord, America de Sud, Africa şi Europa, în perioada septembrie 2004-august 2008.

Aceste rezultate încurajatoare vor conduce într-o perioadă foarte scurtă la obţinerea autorizaţiei de comercializare eliberată de Food and Drug Administration (FDA), autoritatea americană din domeniul medicamentelor.

Potrivit estimărilor specialiştilor, Ipilimumab va genera încasări de peste 400 de milioane de dolari în primii ani de la comercializare.

Melanomul este unul dintre tipurile de cancer cu cea mai mare rată de mortalitate şi a cărui incidenţă a crescut considerabil în ultimii 30 de ani, indică Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Potrivit statisticilor OMS, cancerul de piele cauzează peste 66.000 de decese în fiecare an pe plan mondial, iar 80% dintre acestea sunt provocate de melanom. Peste jumătate dintre pacienţi au sub 59 de ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un nou anticorp, benefic împotriva melanomului cutanat în stare avansată.
 Vizualizări articol: 637 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un nou anticorp, benefic împotriva melanomului cutanat în stare avansată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei