Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 aug 2009 - Anul XIV, nr. 179 (4165)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Divorţul favorizează declanşarea maladiilor cardiace şi a diabetului

Divorţul afectează sănătatea pe termen lung, contribuind la declanşarea maladiilor cardiace şi a diabetului, chiar dacă persoanele divorţate se recăsătoresc ulterior, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, informează dailymail.co.uk.
Evenimentele importante şi schimbările majore din stilul de viaţă ale persoanelor care divorţează continuă să aibă un impact "dăunător" asupra stării lor de sănătate, chiar la mulţi ani după divorţ. Această concluzie rămâne valabilă chiar dacă multe dintre persoanele divorţate au mers mai departe din punct de vedere emoţional, regăsindu-şi stabilitatea şi fericirea în altă relaţie de cuplu.
Acest studiu a relevat faptul că persoanele divorţate sau văduve sunt expuse unui risc cu 20% mai mare de declanşare a unor probleme cronice de sănătate, precum maladiile cardiace, diabetul şi cancerul, comparativ cu persoanele căsătorite. Această categorie de persoane are, totodată, cu 23% mai multe probleme de mobilitate, precum urcarea scărilor sau mersul pe distanţe scurte.
Acelaşi studiu a relevat faptul că găsirea unui nou partener nu determină o însănătoşire a persoanelor divorţate sau văduve. Persoanele care se recăsătoresc se confruntă în continuare cu un risc mai mare cu 12% de declanşare a maladiilor cronice şi au cu 19% mai multe probleme de mobilitate decât persoanele care trăiesc alături de primul lor partener de căsătorie.

 

Imunitatea şi sistemul cardiovascular, afectate de stres

Cercetătorii consideră că sănătatea persoanelor divorţate şi văduve are mult de suferit din cauza faptul că veniturile acestor persoane scad drastic, iar stresul puternic şi starea de nefericire se adaugă grijilor cotidiene, precum plata pensiei alimentare şi diminuarea veniturilor financiare.
Pagubele provocate de stresul extrem asupra sistemului cardiovascular şi a sistemului imunitar, de exemplu, continuă să existe mulţi ani după producerea acestor experienţe traumatizante, chiar dacă persoana în cauză şi-a regăsit fericirea alături de un alt partener de viaţă.
Cercetătorii de la Universitatea Chicago din statul american Illinois şi de la Universitatea John Hopkins din Baltimore au efectuat acest studiu pe un eşantion alcătuit din 8.652 de persoane, cu vârste cuprinse între 51 şi 61 de ani.
Trei sferturi dintre voluntari erau căsătoriţi, dintre care 55% se aflau în continuare la prima lor căsătorie şi 20% erau recăsătoriţi. Alte 22 de procente au fost căsătoriţi în trecut, iar dintre aceste persoane, 69% s-au separat sau au divorţat şi 31% erau văduvi. Mai puţin de 4% dintre voluntari nu au fost căsătoriţi niciodată.
Vârsta medie, în momentul căsătoriei, în rândul persoanelor văduve sau divorţate a fost de 21 de ani. Aceste persoane au fost căsătorite, în medie, timp de 25 de ani şi au petrecut 9,5 ani fiind divorţate, separate sau văduve.
Cercetătorii americani au examinat starea de sănătate a acestor persoane în funcţie de numărul afecţiunilor cronice de care sufereau, precum diabetul, maladiile cardiace, bolile pulmonare, cancerul, atacurile cerebrale şi nivelul lor de mobilitate. Voluntarii au fost întrebaţi şi în legătură cu prezenţa simptomelor depresive şi rugaţi să îşi evalueze starea de sănătate răspunzând la întrebarea: "Sănătatea dumneavoastră este excelentă, foarte bună, bună, medie sau proastă?".

 

Stresul continuă să se manifeste mult timp

Concluziile acestui studiu au relevat faptul că persoanele recăsătorite sau divorţate au prezentat o sănătate "considerabil mai proastă" decât persoanele care au rămas căsătorite cu primul lor partener de viaţă.
Linda Waite, sociolog la Universitatea Chicago, coautoare a acestui studiu, a declarat că pierderea partenerului de viaţă sau experienţa unui divorţ pot să producă un stres extrem care continuă să se manifeste timp de foarte mulţi ani, cauzând probleme serioase la nivelul sistemului circulator.
"Stresul afectează sistemul imunitar şi produce inflamaţii severe. Ştim deja că inflamaţiile conduc la declanşarea maladiilor cardiovasculae şi a unor tipuri de cancer. În plus, în timpul acestei perioade, persoanele în cauză nu se îngrijesc suficient. Ele se hrănesc inadecvat, nu fac sport şi dorm extrem de prost. În plus, întreaga viaţă socială este afectată în cazul unui divorţ. Persoanele divorţate pierd astfel jumătate dintre prieteni şi dintre rude", a explicat cercetătoarea americană.
Acest studiu, intitulat Marital Biography and Health at Mid-Life, va fi publicat în numărul din luna septembrie al publicaţiei Journal of Health and Social Behaviour.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Divorţul favorizează declanşarea maladiilor cardiace şi a diabetului .
 Vizualizări articol: 514 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Divorţul favorizează declanşarea maladiilor cardiace şi a diabetului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei