Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 apr 2009 - Anul XIV, nr. 93 (4079)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Infarctele miocardice nedepistate, mai frecvente decât credeau medicii

Infarctele miocardice nedepistate, care se produc fără a prezenta simptomele clasice, sunt mult mai frecvente decât credeau medicii, cel puţin în cazul persoanelor care suferă de maladii coronariene, potrivit unui studiu publicat în revista PLoS Medicine, relatează AFP.

Aproape 200.000 de persoane sunt, în fiecare an, în Statele Unite, victimele unor atacuri de cord fără să îşi dea seama de acest lucru, din cauză că ele nu sunt dureroase sau provoacă o durere căreia victimele îi atribuie o altă cauză, a explicat medicul Han Kim, cardiolog la Facultatea de Medicină a Universităţii Duke din statul american Carolina de Nord, principalul autor al acestui studiu.

În plus, aceste infarcte nu lasă urme detectabile cu ajutorul electrocardiogramelor clasice şi nici nu provoacă iregularităţi ale ritmului cardiac.

O nouă tehnică de imagerie cardiacă încetinită, prin rezonanţă magnetică de înaltă rezoluţie (DE-CMR), reprezintă o bună metodă de detectare a pagubelor cauzate de aceste infarcte "discrete", deoarece acest sistem permite identificarea ţesuturilor cardiace afectate, deosebindu-le de cele rămase intacte.

Pentru acest studiu, cercetătorii au supus unui examen DE-CMR (Delayed enhancement cardiovascular magnetic resonance) un număr de 185 de pacienţi suspectaţi de maladii coronariene, dar care nu au suferit niciodată o criză cardiacă.

Toţi participanţii la acest studiu au făcut şi o angiografie, pentru a determina dacă arterele lor au fost blocate sau îngustate de către plachetele de colesterol. Voluntarii au fost monitorizaţi timp de doi ani de către medicii specialişti, care doreau să afle dacă infarctele "silenţioase" sunt asociate cu un risc mai mare de mortalitate.

Autorii studiului au descoperit că 35% dintre participanţi au prezentat semne clare de atacuri cardiace nedepistate. Este vorba de "infarcte fără prezenţa undei Q", care reprezintă, de regulă, semnul distinctiv al ţesuturilor cardiace afectate ce apar pe o electrocardiogramă.

Aceste infarcte "silenţioase" sunt de trei ori mai frecvente decât infarctele vizibile şi s-au dovedit a fi mult mai dese în cazul pacienţilor a căror maladie coronariană era mai gravă.

Victimele acestor atacuri cardiace "silenţioase" se confruntă, totodată, cu un risc de mortalitate de 11 ori mai ridicat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Infarctele miocardice nedepistate, mai frecvente decât credeau medicii .
 Vizualizări articol: 978 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Infarctele miocardice nedepistate, mai frecvente decât credeau medicii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei