Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 sep 2008 - Anul XIII, nr. 222 (3903)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9745 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4568 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fumatul, mai periculos pentru femei decât pentru bărbaţi

Femeile prezintă mai multe riscuri de maladii cardiace provocate de fumat, comparativ cu bărbaţii, fumătoarele având probabilităţi mai mari de a suferi un infarct cu aproximativ 14 ani mai devreme decât nefumătoarele, informează unui studiu citat de Yahoo News.

Femeile suferă de afecţiuni cardiace la o vârstă mai înaintată decât bărbaţii, însă nu şi în cazul celor care fumează, au concluzionat un grup de cercetători norvegieni de la Innlandet Hospital Trust, în urma analizei a 1.784 de cazuri de pacienţi care au suferit un atac de cord.

Potrivit studiului realizat de aceştia şi prezentat Societăţii Europene de Cardiologie, femeile care fumează sunt predispuse să sufere atacuri de cord cu circa 14 ani mai devreme decât nefumătoarele. Pentru bărbaţi, impactul fumatului asupra sănătăţii cardiace nu este atât de dramatic la nivel de statistici: bărbaţii care fumează suferă infarcturi cu aproximativ şase ani mai devreme decât cei nefumători.

"Aceasta nu este o diferenţă minoră. Femeile trebuie să înţeleagă că pierd mult mai mult decât bărbaţii atunci când fumează" a spus Silvia Priori, doctor cardiolog în cadrul Institutului Ştiinţific din Pavia, Italia.

Conform datelor furnizate de studiul realizat de medicii norvegieni, media de vârstă la care bărbaţii nefumători suferă un atac de cord este de 72 de ani şi 64 de ani în cazul fumătorilor. Majoritatea femeilor nefumătoare care au fost observate în cadrul cercetării au suferit primul atac de cord la vârsta de 81 de ani, iar fumătoarele la 66 de ani. Astfel, luând în calcul şi alţi factori care afectează sănătatea arterială - cum ar fi nivelul de colesterol sau presiunea arterială - cercetătorii au stabilit că diferenţa este de şase ani pentru bărbaţi şi de 14 pentru femei.

Se pare că estrogenul protejează femeile împotriva bolilor de inimă, împiedicând creşterea nivelului de colesterol şi permiţând vaselor de sânge să se relaxeze mai uşor, reducând astfel riscul unui blocaj. Cercetătorii consideră că fumatul poate determina intrarea prematură a femeilor în menopauză, lăsându-le mai expuse afecţiunilor cardiace.

"Fumatul poate anula avantajul natural al femeilor", a spus Robert Harrington, profesor de medicină la Universitatea Duke şi purtător de cuvânt al Colegiului American de Cardiologie. "Există o diferenţă majoră între felul în care fumatul afectează femeile şi modul în care afectează bărbaţii. Dacă femeile care fumează nu renunţă la acest obicei, ele riscă să sufere de aceleaşi afecţiuni cardiace grave, ca şi bărbaţii, dar mult mai devreme", a adăugat specialistul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fumatul, mai periculos pentru femei decât pentru bărbaţi.
 Vizualizări articol: 1000 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fumatul, mai periculos pentru femei decât pentru bărbaţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei