Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 iun 2008 - Anul XIII, nr. 134 (3815)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Complexitatea cancerului pulmonar: o provocare pentru noile arme antitumorale

Medicina reuşeşte cu greu să combată cancerul pulmonar, maladie care provoacă cele mai multe decese în lume din cauza complexităţii ei, motiv pentru care aplicarea eficace a noilor terapii promiţătoare este dificilă. 

Deşi numărul de terapii noi împotriva cancerului pulmonar este în creştere, rămân deschise numeroase întrebări care au ca subiect aplicarea în mod cât mai eficace a  acestora, a explicat profesorul Paul Bunn, director al centrului de oncologie de la Univesitatea din Colorado, SUA. 

Acesta a vorbit despre cancerul pulmonar la cea de-a 44-a conferinţă anuală a Societăţii Americane de Oncologie Clinică (ASCO), ce s-a desfăşurat la Chicago. 

Subliniind faptul că trebuie confirmate ţintele mai multor funcţii tumorale şi dezvoltaţi biomarkerii activităţii canceroase, Bunn a explicat că, din cauza complexităţii, 70 - 90% dintre cazurile de carcinom cu celule mari ar putea necesita teste clinice complexe şi costisitoare. 

"Există patru tipuri de ţesuturi afectate şi patru etape de dezvoltare în carcinomul cu celule mari, fapt care face dificilă selecţionarea pacienţilor pentru testele clinice", a spus oncologul. 

 

Arme noi împotriva cancerului pulmonar.

Profesorul Eric Haura, de la Centrul de oncologie Lee Moffitt din Florida, a spus că pe baza succesului unor tratamente utilizate împotriva cancerelor gastro-intestinal, mamar şi sangvin, se pot aplica noi arme împotriva cancerului pulmonar pentru a prelungi viaţa bolnavilor. 

Terapiile cu ţintă, considerate foarte promiţătoare, constau în modificarea semnalelor celulare pentru blocarea unei funcţii specifice, precum formarea vaselor de sânge de care are nevoie tumoarea pentru a se dezvolta. 

Avastine, de la laboratorul elveţian Roche, a fost prima moleculă descoperită care poate anula cu succes această funcţie. 

Descoperiri recente din biologia moleculară arată că anumite molecule vehiculează semnale care acţionează în cadrul unei reţele de module de comunicare foarte active în celulele canceroase.

Proteinele, numite kinaze, sunt compuşi esenţiali ai acestor reţele care joacă un rol important în dezvoltarea şi progresia cancerului, acţionând asupra receptorilor determinanţi pentru creşterea, supravieţuirea şi autodistrugerea celulelor canceroase.

Proteinele, ţinte ale unor noi tratamente, acţionează, de asemenea, asupra mecanismului de formare a vaselor de către tumoare. 

"Sarcina de a identifica moleculele necesare dezvoltării tumorii este mare din cauza complexităţii reţelelor celulare ale cancerului pulmonar şi, de asemenea, din cauza dificultăţii de a preleva ţesuturi pentru a testa sensibilitatea proteinelor kinaze", a spus Haura.

 

Tratamente personalizate.

Mai optimist, profesorul Bruce Johnson, directorul Centrului de oncologie pulmonară de la Instiutul de oncologie Dana-Farber din Boston, a subliniat potenţialul promiţător al tratamentelor personalizate, concepute cu ajutorul biologiei celulare şi al geneticii, pentru combaterea eficace a cancerului pulmonar şi al celorlalte forme de cancer. 

Cercetătorii au mai anunţat crearea unui simplu test de sânge care poate detecta cancerul pulmonar în stadiu incipient, aceasta reprezentând o strategie promiţătoare în îmbunătăţirea ratelor de supravieţuire a bolnavilor. 

Noul test poate detecta prezenţa cancerului pulmonar, pe baza unei mostre de sânge, în primii doi ani de dezvoltare a bolii, cu o acurateţe de 88%. 

Rata de supravieţuire de doi ani este de doar 15%, din cauză că boala, care ucide anual în lume 1,3 milioane de persoane, este cel mai adesea diagnosticată în stadiu avansat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Complexitatea cancerului pulmonar: o provocare pentru noile arme antitumorale.
 Vizualizări articol: 638 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Complexitatea cancerului pulmonar: o provocare pentru noile arme antitumorale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei