Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 mai 2008 - Anul XIII, nr. 111 (3792)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Femeile care îşi alăptează copiii prezintă mai puţine riscuri de a face artrită reumatoidă

Femeile care îşi alăptează copiii prezintă mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de artrită reumatoidă, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii suedezi, publicat în Annals of Rheumatic Diseases şi preluat de BBC.

La studiu, realizat de cercetătorii de la Spitalul Universitar Malmo, au participat 136 de femei bolnave de artrită şi 544 de femei sănătoase.

Femeile care şi-au alăptat copilul cel puţin 13 luni au prezentat cu 50% mai puţine riscuri de a dezvolta artrită reumatoidă, faţă de cele care nu şi-au alăptat copilul. Cele care au alăptat copilul timp de o lună până la un an au prezentat cu 25% mai puţine riscuri de a dezvolta artrită.

Studiul a mai sugerat că simplul fapt de a naşte copii, fără ca aceştia să fie alăptaţi, nu oferă protecţie mamelor împotriva artritei reumatoide.

Acelaşi studiu a mai scos la iveală faptul că femeile prezintă de două ori mai multe riscuri de a dezvolta artrită reumatoidă faţă de bărbaţi.

Numai în Marea Britanie, această boală afectează 400.000 de persoane.

Se ştie că alăptarea este asociată cu creşterea nivelului unui hormon numit oxitocină, care reduce nivelul hormonului de stres, scade tensiunea arterială şi induce starea de fericire.

Însă alăptarea creşte şi nivelul unui hormon numit prolactină, ce stimulează sistemul imunitar şi poate creşte riscul de artridă reumatoidă, aşa cum s-a demonstrat în trecut.

 

Rezultate diferite.

Profesorul Alan Silman, directorul medical al Campaniei de cercetări asupra artritei, spune că noul studiu are rezultate diferite de cele ale lucrărilor anterioare.

"În trecut, s-a demonstrat că alăptarea este un factor de risc în dezvoltarea artritei reumatoide, într-un studiu mic, la care au participat femei care tocmai născuseră primul copil", a spus acesta. "(Noul studiu, n.r.) prezintă rezultate diferite în ceea ce priveşte riscurile pe termen lung. O explicaţie ar fi că femeile care alăptează au un stil de viaţă mai sănătos decât cele care îşi hrănesc copiii cu formule de lapte, însă nu cunoaştem mecanismele care explică fenomenul şi nu s-a studiat foarte mult acest domeniu", a spus acesta.

Un sondaj publicat în mai 2007 a scos la iveală că doar una din 100 de femei îşi hrăneşte copilul exclusiv cu lapte matern în primele şase luni de viaţă ale acestuia. Mai puţin de 50% dintre mame îşi alăptează copilul până la şase săptămâni.

Studiul a mai analizat rolul pilulelor contraceptive, despre care anterior s-a crezut că reduce riscul de îmbolnăvire, pentru că acestea conţin hormoni cu efect protector. Însă noul studiu sugerează că pilula contraceptivă nu oferă această protecţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Femeile care îşi alăptează copiii prezintă mai puţine riscuri de a face artrită reumatoidă.
 Vizualizări articol: 922 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Femeile care îşi alăptează copiii prezintă mai puţine riscuri de a face artrită reumatoidă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei