Legumele şi fructele conţin bacterii dăunătoare, ce pot provoca boli grave, chiar şi după spălarea din abundenţă cu apă a acestora, potrivit unui studiu prezentat la o conferinţă a Asociaţiei chimiştilor americani, informează telegraph.co.uk.
Bacteriile Salmonella şi E.coli pot forma împreună un film care le protejează în momentul în care fructele şi legumele sunt spălate cu apă, spun specialiştii americani. Alte bacterii îşi pot croi drum în interiorul frunzelor şi în fisurile din legume şi fructele care nu pot fi clătite cum trebuie.
Studiul sugerează că bacteriile nu dispar nici dacă se folosesc dezinfectanţi pentru a se spăla fructele şi legumele.
Multe salate gata preparate sunt spălate cu dezinfectanţi precum soluţiile pe bază de clor, însă bacteriile pot rezista chiar şi în acest condiţii, potrivit acestui studiu.
Salmonella.
Numai în Marea Britanie, în 2006, peste 12.500 de persoane au contractat salmonella, care se transmite mai ales prin consumul de carne, ouă crude, lapte şi alimente preparate contaminate de alimente crude ce conţin această bacterie.
E.coli a provocat, în 2007, îmbolnăvirea a 22.000 de persoane, însă autorităţile din Marea Britanie cred că numărul bolnavilor ar putea fi mai mare, pentru că nu toate cazurile sunt raportate.
Brendan Niemira, un microbiolog din cadrul Serviciului de cercetări agronomice din SUA, a efectuat numeroase studii pentru descoperirea celei mai eficiente metode de a decontamina fructele şi legumele. Studiile au arătat că spălarea fructelor şi legumelor cu apă simplă nu este eficace în reducerea nivelurilor de agenţi patogeni din legume precum salata sau spanacul.
Nici tratamentul chimic, o soluţie de hipoclorit de sodiu, nu a dat rezultate semnificative în reducerea nivelului de E.coli din frunzele de spanac, şi a redus cu doar 10% nivelul bacteriilor din mostrele de salată verde.
Radiaţiile au reuşit să distrugă 99,99% din bacteriile prezente în salată verde şi spanac, dacă s-au utilizat doze mari.
Niemira a spus: "Este primul studiu care a analizat efectele radiaţiilor asupra bacteriilor ascunse în spaţiile înguste ale frunzelor sau a celor protejate de un biofilm".
Studiu nou.
Cercetătorii efectuează în prezent un nou studiu, asupra biofilmelor de pe frunzele legumelor verzi, pentru a vedea cum se pot utiliza radiaţiile pe culturile de plante de pe câmpuri.
Unele grupuri de consumatori şi-au exprimat neliniştile în legătură cu utilizarea radiaţiilor pe alimente, însă un sondaj realizat în SUA a scos la iveală faptul că 25% dintre clienţi ar cumpăra astfel de produse alimentare.