Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 apr 2008 - Anul XIII, nr. 93 (3774)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9748 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5777 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Legumele conţin bacterii dăunătoare chiar şi după spălare

Legumele şi fructele conţin bacterii dăunătoare, ce pot provoca boli grave, chiar şi după spălarea din abundenţă cu apă a acestora, potrivit unui studiu prezentat la o conferinţă a Asociaţiei chimiştilor americani, informează telegraph.co.uk.

Bacteriile Salmonella şi E.coli pot forma împreună un film care le protejează în momentul în care fructele şi legumele sunt spălate cu apă, spun specialiştii americani. Alte bacterii îşi pot croi drum în interiorul frunzelor şi în fisurile din legume şi fructele care nu pot fi clătite cum trebuie.

Studiul sugerează că bacteriile nu dispar nici dacă se folosesc dezinfectanţi pentru a se spăla fructele şi legumele.

Multe salate gata preparate sunt spălate cu dezinfectanţi precum soluţiile pe bază de clor, însă bacteriile pot rezista chiar şi în acest condiţii, potrivit acestui studiu.

 

Salmonella.

Numai în Marea Britanie, în 2006, peste 12.500 de persoane au contractat salmonella, care se transmite mai ales prin consumul de carne, ouă crude, lapte şi alimente preparate contaminate de alimente crude ce conţin această bacterie.

E.coli a provocat, în 2007, îmbolnăvirea a 22.000 de persoane, însă autorităţile din  Marea Britanie cred că numărul bolnavilor ar putea fi mai mare, pentru că nu toate cazurile sunt raportate.

Brendan Niemira, un microbiolog din cadrul Serviciului de cercetări agronomice din SUA, a efectuat numeroase studii pentru descoperirea celei mai eficiente metode de a decontamina fructele şi legumele. Studiile au arătat că spălarea fructelor şi legumelor cu apă simplă nu este eficace în reducerea nivelurilor de agenţi patogeni din legume precum salata sau spanacul.

Nici tratamentul chimic, o soluţie de hipoclorit de sodiu, nu a dat rezultate semnificative în reducerea nivelului de E.coli din frunzele de spanac, şi a redus cu doar 10% nivelul bacteriilor din mostrele de salată verde.

Radiaţiile au reuşit să distrugă 99,99% din bacteriile prezente în salată verde şi spanac, dacă s-au utilizat doze mari.

Niemira a spus: "Este primul studiu care a analizat efectele radiaţiilor asupra bacteriilor ascunse în spaţiile înguste ale frunzelor sau a celor protejate de un biofilm".

 

Studiu nou.

Cercetătorii efectuează în prezent un nou studiu, asupra biofilmelor de pe frunzele legumelor verzi, pentru a vedea cum se pot utiliza radiaţiile pe culturile de plante de pe câmpuri.

 Unele grupuri de consumatori şi-au exprimat neliniştile în legătură cu utilizarea radiaţiilor pe alimente, însă un sondaj realizat în SUA a scos la iveală faptul că 25% dintre clienţi ar cumpăra astfel de produse alimentare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Legumele conţin bacterii dăunătoare chiar şi după spălare.
 Vizualizări articol: 1090 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Legumele conţin bacterii dăunătoare chiar şi după spălare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei