Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 apr 2008 - Anul XIII, nr. 91 (3772)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Activitatea cerebrală, mai rapidă decât conştientizarea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Creierul uman ia deciziile cu zece secunde înainte ca noi să ne dăm seama de acest lucru, cel puţin, asta susţin cercetătorii.

În urma unui studiu, experţii au constatat că, monitorizând activitatea cerebrală a subiecţilor implicaţi în experiment, au putut prezice alegerile pe care fiecare subiect urma să le facă, înainte ca aceştia să îşi dea seama că hotărârea a fost luată la nivel cerebral.

Conducătorul echipei de oameni de ştiinţă, John-Dylan Haynes, specialist în neuroştiinţe în cadrul Institutului Max Plank din Leipzig, a anunţat că noile descoperiri făcute pun problema dacă există sau nu o „conştienţă” a deciziilor pe care le iau oamenii şi ar putea ridica semne de întrebare asupra libertăţii de decizie pe care o au oamenii într-un anumit moment al vieţii.

„Noi credem că deciziile pe care le luăm sunt conştiente, însă informaţiile pe care vi le-am prezentat demonstrează că procesul este mult mai profund”, a explicat Haynes.

Catalogând aceste rezultate drept „dramatice”, profesorul Frank Tong din cadrul Universităţii Vanderbilt din Nashville, Tennessee, susţine că, din punct de vedere al activităţii cerebrale, cele zece secunde „invocate” reprezintă o perioadă mult prea mare.

Monitorizare.

Cercetătorii au monitorizat activitatea cerebrală a 14 voluntari în timp ce aceştia au fost puşi să ia decizii.

Subiecţii au fost puşi în faţa a două butoane, fiecare dintre acestea trebuind să fie acţionat cu o mână. Li s-a cerut să le apese oricând simţeau nevoia. În acelaşi timp, le-a fost prezentat un şir de litere, care apăreau pe ecran la intervale de o jumătate de secundă. Voluntarilor li s-a cerut să-şi aducă aminte ce literă au văzut în momentul în care hotărau să apese butonul.

În urma analizării datelor, cercetătorii au constatat că primele semnale înregistrate în activitatea cerebrală apăreau cu aproximativ şapte secunde înainte ca subiecţii să fi anunţat luarea unei decizii. Luând în considerare întârzierea de câteva secunde apărută la afişarea imaginii, oamenii de ştiinţă au aproximat că activitatea cerebrală ar fi început cu circa zece secunde înainte de luarea deciziei.

Cercetătorii au anunţat că semnalele au fost înregistrate în cortexul fronto-polar, localizat în faţa creierului, chiar în dreptul frunţii.

În urma experimentului, Haynes a concluzionat că acest cortex fronto-polar ar putea fi identificat drept zona cerebrală unde se iniţiază procesul de luare a deciziilor.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Activitatea cerebrală, mai rapidă decât conştientizarea.
 Vizualizări articol: 725 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Activitatea cerebrală, mai rapidă decât conştientizarea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei