Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 dec 2007 - Anul XII, nr. 310 (3677)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

Ce ascunde arsura din stomac

Băuturile carbogazoase, cafeaua, mesele copioase, bogate în grăsimi, şi alimentele condimentate sunt principalele cauze ale arsurilor la stomac. Aceste alimente determină creşterea secreţiei de suc gastric, fenomen cunoscut sub numele de hiperaciditate. Dacă arsurile se repetă sau se agravează trebuie să consultăm medicul, pentru că este posibil ca în spatele arsurilor să se ascundă refluxul gastroesofagian, gastrita sau ulcerul gastroduodenal.

Gastrită, ulcer

Dacă arsurile sunt însoţite de slăbirea în greutate, de hemoragii gastrice, examenul gastroenterologic este cea mai bună soluţie. Pentru că pot ascunde o gastrită, un ulcer gastric sau duodenal.

“Medicul de familie trebuie să ţină seama de zona în care pacientul simte arsurile, să vadă dacă arsurile sunt condiţionate de mese, dacă apar înainte de masă, ca o foame dureroasă, sau după masă, dacă arsurile ne trezesc din somn în timpul nopţii. Uneori pacientul spune că arsura urcă din stomac către esofag. Sucul gastric urcă din stomac către esofag, determină iritarea mucoasei şi apariţia arsurilor. Este  aşa-numitul reflux gastroesofagian. Alteori, arsurile sunt însoţite de balonări”, ne spune conf. dr. Dumitru Matei, şeful Catedrei de Medicină de Familie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”.

Reflux gastroesofagian

În refluxul gastroesofagian simţim arsurile la stomac, însă senzaţia provine de fapt din esofag. Simptomele apar la câteva ore după masă şi durează de la câteva minute la câteva ore. Cum recunoaştem refluxul gastroesofagian? “Pe lângă arsuri, refluxul gastroesofagian se caracterizează prin regurgitarea alimentelor. Această tulburare este frecventă, însă în general este subdiagnosticată. În aceste condiţii, refluxul poate să creeze probleme serioase: de la tulburări respiratorii la inflamaţie persistentă la nivelul esofagului, care în timp poate evolua către cancer esofagian”, ne atrage atenţia conf. dr. Dumitru Matei.Arsurile la stomac apar, de asemenea, la femeile gravide, în ultimul trimestru de sarcină. În această perioadă, sistemul digestiv al gravidelor este mai leneş, creşte presiunea din abdomen, iar sucurile gastrice au tendinţa să ajungă în esofag. Acelaşi mecanism de producere a arsurilor la stomac apare şi în cazul persoanelor obeze.

INFARCT. La unele persoane, infarctul miocardic poate să debuteze cu manifestări digestive: arsuri în partea superioară a abdomenului, vărsături. “Dacă aceste simptome nu sunt însoţite de alte simptome digestive specifice ulcerului, trebuie să efectuăm o electrocardiogramă sau o probă de efort. Această senzaţie de arsură poate să iradieze uneori spre umăr sau spre gât, poate să fie însoţită de greutate în respiraţie”, arată conf. dr. Dumitru Matei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce ascunde arsura din stomac.
 Vizualizări articol: 2433 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Ce ascunde arsura din stomac5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Budincă de tagliatelle cu legume 6 porţii 60 minute700g tagliatelle1 ardei gras roşu2 morcovi6 ouă1 ceapă roşie mare150g caşcaval1 leg. pătrunjel 50ml ulei de măsline Puneţi ceapa curăţată şi tăiată  într-o tigaie cu uleiul de măsline. Adăugaţi... Citeşte