Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 dec 2007 - Anul XII, nr. 310 (3677)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9742 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5156 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Solstiţiul de iarnă

„Noaptea cea mai lungă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

“Noaptea cea mai lungă - Confluenţa artelor”, manifestarea culturală “năşită” cu câţiva ani în urmă de Constantin-Emil Ursu, „păstor” pe atunci al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Suceava, acţiune preluată şi continuată odată cu instalarea sa în funcţia de director general al Complexului Muzeal Bucovina (CMB) de către instituţia muzeală sucevenă, inserată în şiragul sărbătorilor care împodobesc spaţiul cultural bucovinean, a fost şi în acest an o sărbătoare de spirit a urbei.

Un spectacol fără regizor

Concepută ca o manifestare a confluenţelor artistice, care reuneşte, într-un spectacol fără regizor, într-o atmosferă amicală şi solidarizantă, pluralitatea creativă suceveană, sărbătoarea culturală, care se desfăşoară peste hatul despărţitor al nopţii care marchează solstiţiul hibernal, a antrenat şi de această dată, într-un bogat şi cuprinzător evantai cultural, reprezentanţi ai cetăţii, oameni de spirit cu simţ şi trăire artistică.

Încurajaţi de modul în care a fost receptată de public ediţia precedentă, manifestarea din acest an a fost tot o sărbătoare a muzicii.

Foaierul Muzeului de Istorie, transformat în sală de spectacol, împodobit cu cetină şi bordat, de-a lungul scărilor care permit accesul către etaj, cu candele aprinse şi brâuri de beculeţe pe balustrade, având ca element central, pe palierul care a servit drept scenă, un brad de Crăciun, a fost, chiar din momentul de deschidere al manifestării, invadat de public.

Aşteptându-se la un număr mare de participanţi, organizatorii (Consiliul Judeţean, CMB, Primăria municipiului Suceava, Fundaţia Ana şi Asociaţia Juventus) au instalat, pe peretele de faţadă al imobilului de vizavi, un ecran pe care au fost proiectate, pe parcursul întregii nopţi, imagini din interiorul muzeului.

Recurs ilustrat la istorie

Salutând participanţii în calitate de organizator şi de gazdă, Constantin-Emil Ursu a anunţat programul serii şi i-a invitat alături de el pe protagoniştii momentului de debut, respectiv pe autorul albumului „Bucovina - Cronică ilustrată”, inginerul pensionar Nicolai Oprea, pe principalul susţinător financiar al lucrării, prof. Marian Rîşca, preşedintele Asociaţiei Culturale Româno-Germane „Bukowina”, şi pe publicistul şi scriitorul Ion Drăguşanul, ca prezentator al acestei monografii cartofile.

Un recurs ilustrat la istorie, o „recidivă” a lui Nicolai Oprea care, cu câţiva ani în urmă, a realizat prima monografie cartofilă a Sucevei, lucrare apreciată şi premiată la Expoziţia filatelică EFIRO 2004 cu Diploma în rang de medalie de argint mare.

Reunind peste 900 de imagini din Bucovina istorică, albumul, care a ieşit de sub tipar săptămâna trecută, va fi cu siguranţă cotat, aşa cum a remarcat Ion Drăguşanul (mai emoţionat decât  autorul, dar cu totul din altă cauză) ca fiind una dintre producţiile editoriale de top ale anului 2007.

„Nu contează” şi „Lumină pentru libertate”

Emoţia firească a lui Ion Drăguşanul a fost legată de momentul care a urmat prezentării de carte, şi anume cel al intrării în scenă a trupei „Nevermind” („Nu contează”), în care a evoluat ca chitarist şi solist vocal fiul său, Andrei, licean în clasa a XI-a, ca şi ceilalţi trei colegi ai săi. Rock simfonic, dar şi colinde, cu aplauze şi urale din partea generaţiei tinere din sală.

„Noaptea cea mai lungă” din acest an şi-a propus să facă o reverenţă eroilor revoluţiei române din decembrie 1989 şi, imediat după ce trupa „Nevermind” şi-a încheiat mini-concertul, toţi participanţii au pornit, pe traseul marcat luminos de şiruri de candele, spre Piaţa Drapelelor, unde au aprins lumânări aşezându-le în formă de cruce.

La momentul intitulat „Lumină pentru libertate” au participat reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, oameni politici, dar şi foarte mulţi tineri conştienţi de faptul că libertatea de astăzi s-a clădit pe jertfa celor care s-au dovedit neînfricaţi într-un decembrie din...mileniul trecut.

Medalion Cornel Angelescu

La reîntoarcerea publicului în incinta Muzeului de Istorie, programul a continuat cu un spectacol de muzică folk, spectacol deschis de un grup de elevi de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, care au creat atmosfera propice pentru un moment special dedicat de organizatori „unei voci uitate a Sucevei”, cum a spus Constantin-Emil Ursu, un vechi membru al Cenaclului „Flacăra”, cant-autorul Cornel Angelescu.

De fapt „nu o voce uitată, ci nu îndeajuns de prezentă în spectacolele din ultimii ani”, cum a subliniat Cornel Grosar, rămas fără glas şi înlăcrimat după îmbrăţişarea cu vechiul său prieten, care s-a remarcat în anii ’80 ca „un simbol al muzicii tinere sucevene”.

Un moment de a readuce muzica folk în atenţia publicului, aşa cum a spus în dubla-i calitate de consilier judeţean, dar şi de folkist, Carmen Agoutin, dar şi de înmânare lui Cornel Angelescu a unei diplome de excelenţă pentru întreaga activitatea culturală desfăşurată, precum şi a unui bine meritat premiu din partea Fundaţiei Culturale „Armonia”.

„Hara te colindă la tine acasă”

Ca personaj onorat al manifestării, Cornel Angelescu a fost poftit să facă, în prezenţa membrilor formaţiei „Hara”, invitata specială a sărbătorii din acest an, extragerea biletului câştigător al tombolei „Hara te colindă la tine acasă”.

Biletul norocos a fost al Iulianei Creţu, care a fost contactată şi anunţată telefonic de către  directorul general al instituţiei muzeale sucevene pentru a-şi aştepta colindătorii, care au şi pornit imediat către domiciliul acesteia din cartierul Burdujeni.

Între timp, manifestarea a continuat cu spectacolul de muzică folk susţinut de Cornel Angelescu, grupul „Nemesis” (Carmen Agoutin şi Cătălin Onciu) şi Alina Băbeanu - ale cărei versuri („Căci dincolo de vina noastră / De-a fi uitat să ne iubim / Suntem cu toţi români pe viaţă / Şi româneşte toţi murim”), din piesa „Să cearnă iarna”, au constituit motto-ul acestei ediţii.

Noaptea cea mai scurtă pentru... somn

Evident momentul mult aşteptat al manifestării a fost concertul „Hara” şi, după reîntoarcerea de la colind, membrii trupei au intrat în scenă. A venit să-i asculte şi câştigătoarea tombolei, care, cu un ceas mai devreme, i-a primit în casă.

Concertul de colinde al formaţiei „Hara” a entuziasmat publicul din sală, care a aplaudat îndelung şi, provocat de membrii trupei, s-a lăsat antrenat şi a cântat împreună cu aceştia. Lucru apreciat de invitaţii speciali ai serii, care au mărturisit la final că s-au simţit minunat în Bucovina.

De fapt, finalul s-a constituit într-o adevărată şedinţă de pozat a publicului, segmentat pe diverse grupuri, cu membri formaţiei „Hara”.

Un spectacol de neuitat care a încheiat cea de-a V-a ediţie a „Nopţii celei mai lungi”, noapte care, în ceea ce priveşte orele de somn, a fost, pentru toţi cei care au participat la manifestare, noaptea cea mai... scurtă.

 

Imediat după extragerea biletului câştigător al tombolei „Hara te colindă la tine acasă”, membrii trupei au mers la adresa norocoasei Iuliana Creţu, elevă la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din municipiul Suceava.

Parcă neîncrezătoare la momentul contactării telefonice de către directorul general al CMB, Constantin-Emil Ursu, Iuliana Creţu i-a aşteptat, împreună cu familia, cu bradul împodobit, cu ciocolată de casă şi prăjituri, iar membrii formaţiei „Hara” au cântat patru colinde.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Noaptea cea mai lungă”.
 Vizualizări articol: 2748 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 5 voturi
„Noaptea cea mai lungă”4.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Budincă de tagliatelle cu legume 6 porţii 60 minute700g tagliatelle1 ardei gras roşu2 morcovi6 ouă1 ceapă roşie mare150g caşcaval1 leg. pătrunjel 50ml ulei de măsline Puneţi ceapa curăţată şi tăiată  într-o tigaie cu uleiul de măsline. Adăugaţi... Citeşte