Google
Tim-Group - Termopane
Tim-Group - Termopane
Tim-Group - Termopane
 
miercuri, 1 iul 2015 - Anul XX, nr. 149 (5961)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,5169 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,2669 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe Google+ Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
CAR Invatamant Falticeni
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |  Trimite pe Yahoo MessengerMessenger |   1 imagine |   ø fişiere video

Sturion cu spumă de unt (rețetă regală)

Cineva numea sturionii "liniștite ierbivore marine". Era un vers, ori poate nu-mi aduc eu bine aminte și era doar vorbă cuminte, de om înțelepțit de soarta, de pescar ce-și duce viața în perimetrul acela care nu apațtine nici Mării, nici Deltei, nici Pământului. Teritoriul de grinduri scufundate în care sălășluiesc (încă sălășluiesc) fabuloasele fosile vii ce poartă numele de: morun, nisetru, cegă ori păstrugă.

De la sturioni, spun cei ce știu, se mănâncă totul. Carnea se frige ori se pune pe grătar și o servești apoi cu lămâie, cu sosuri diferite ori în "vecinătăți" stranii, precum sparanghelul, grepfrutul, trufele... Din cartilagii, din măruntaie și din cap se fac ciorbe ori se folosesc cartilagiile, dimpreună cu carnea, pentru aspicuri. Se fac și acum, la gurile Dunării, două feluri de mancare specifice, din sturioni: storceagul (preparat din carne fiartă, alături de cartofi, ceapă și morcovi, o ciorbă mai groasă, dreasă cu ou și smaântână și parfumată cu mărar) și proboiul (un fel de "ciorba săracului", căci era preparată din măruntaie și cap de nisetru ori morun, cu roșii, ceapă, morcov, cartofi și musai cu mult leuștean și acrită cu oțet).

Dar nu acestea sunt rețetele pe care vreau să vi le dau, ci una mai... dichisită, zice-se, la fel de veche și de aristocratică precum stirpea sturionilor de la Sfântul Gheorghe, gătindu-se ea și pentru mesele regale de la București. Dar să nu lungim vorba, și să aflăm cum se prepară un „sturion regal" (peștele se va alege azi dintre aceia ce nu sunt prohibiți la pescuit ori dintre cei de crescătorie).

Peștele se taie mai întâi în felii rotunde și nu prea groase, pe care le asezonăm cu sare, piper și zeamă de lămâie.

Citește articolul integral pe Antena satelor

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sturion cu spumă de unt (rețetă regală).
 Vizualizări articol: 1321 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sturion cu spumă de unt (rețetă regală)0.05

Iulius Mall - Concertul Primaverii
Vanzare Service Automate Cafea
Denis Shoes
ROMFOUR - Transport de persoane si colete
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Elia Studio - Salon de infrumusetare
Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sturion cu spumă de unt (rețetă regală) Cineva numea sturionii "liniștite ierbivore marine". Era un vers, ori poate nu-mi aduc eu bine aminte și era doar vorbă cuminte, de om înțelepțit de soarta, de pescar ce-și duce viața în perimetrul acela care nu apațtine nici... Citeşte