Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 55 (7972)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Ajutoare

Paturi improvizate în locul băncilor din biserică pentru cazarea refugiaților din Mariupol

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Drumul de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret spre Cernăuți, oraș cu o importante comunitate de români, s-a transformat radical în cele mai puțin de două săptămâni de război din țara vecină. Baricadele se văd la tot pasul, fie că este vorba de borduri amplasate pe carosabil sau de saci cu nisip clădiți pentru a opri eventuala înaintare a vehiculelor militare ale armatei ruse. Sunt și locuri unde situația pare un colţ de rai, deși lucrurile nu stau deloc așa. Biserica Baptistă din satul Igești a devenit centru de refugiați pentru oamenii care fug din calea războiului. Pastorul și comunitatea baptistă au decis să îi sprijine pe semenii lor și au transformat băncile din interior în paturi pentru dormit, iar una din încăperi în sală de mese pentru cei peste 100 de refugiați, majoritatea dintre ei din Mariupol, cel mai încercat oraș ucrainean de ororile actualului război.

În prima zi de război, Gheorghe Pidoima a împrumutat 100 de dolari și a cumpărat alimente, care au ajuns abia pe o zi sau două. ”Dumnezeu a fost bun cu noi și frații noștri din România au adus alimente și tot aduc, dar acestea se consumă, mai ales că sunt 100 de persoane. Nevoia pe care o avem acum este un generator în cazul în care se stinge lumina și nu mai avem cu ce face mâncare. Sperăm să ajungă și asta. În biserică avem limită de 100 de persoane, dar mai iau și oamenii acasă, 5-10, în limita în cât poate fiecare. Alte 80 de persoane din aceeași biserică vin spre Igești. Aici sunt mulți copii care se simt în siguranță, nu au treabă cu războiul, practic nu își dau seama ce se întâmplă în țară. Nici chiar adolescenții mai mari nu cred că înțeleg ce se întâmplă, ei sunt aici cu mama, știu că părinții sunt acasă și încearcă să ajute cum pot, să sape tot felul de șanțuri ca să protejeze propășirea armatei”, a mărturisit pastorul Paidoma.

 

”E aproape imposibil să supraviețuiască oamenii pentru că nu există curent electric, nu există posibilități de supraviețuire și nu există alimente”

Printre cei care au reușit să se pună la adăpost din calea războiului este și Vania, un tânăr de 26 de ani, din Mariupol. A fost printre norocoșii care au ieșit înainte ca orașul să fie efectiv blocat de armata rusă. ”Am venit din Mariupol, am venit sâmbătă, în jurul orei 3.00. Eu personal am ieșit de acolo duminică și am ajuns doar sâmbătă. În Mariupol situația este critică, foarte multe dărâmături, nu a rămas nici un cartier care să nu fie bombardat. Eu când am ieșit nu erau problemele atât de mari, dar acum, la ora actuală, e aproape imposibil să supraviețuiască oamenii pentru că nu există curent electric, nu există combustibil pentru mașini, nu există posibilități de supraviețuire și nu există alimente. Am venit cu mai multe mașini, prin intermediul bisericii. Sigur că am teama că va trebui să lupt, dar conform convingerilor mele religioase eu nu pot să iau arma în mână”, a arătat Vania.

 

”Pe străzile principale erau tancuri, tot feluri de ancore, armament militar”

De la Mariupol la Igești, în zona Cernăuți, sunt 1.300 de kilometri, iar relațiile dintre bisericile baptiste din cele două localități s-au dovedit acum extrem de utile pentru oamenii care au fugit din calea războiului. Oamenii continuă să vină, dar deplasarea se face extrem de greoi și în condiții extreme. Pastorul Gheorghe Paidoma ține legătura atât cu oamenii rămași acasă, cât și cu cei aflați pe drum și știe exact care sunt greutățile pe care le întâmpină. ”Oamenii au zis că aici nu poate ajunge războiul. Din acest motiv, au călătorit distanțe mari, cu copiii, cu bătrâni. Drumul era atât de aglomerat încât cei care au plecat din Mariupol au călătorit în jur de două zile și jumătate. Se tot opreau pentru că pe străzile principale erau tancuri, tot feluri de ancore, armament militar și i-au împiedicat să fugă”, a mai relatat pastorul Bisericii Baptiste Igești.

Mai trebuie spus că în Ucraina, chiar și în regiunea Cernăuți, acolo unde războiul nu și-a arătat colții încă, măsurile de securitate sunt stricte, iar controalele sunt frecvente. Pentru că este instituită Legea Marțială vânzarea alcoolului este interzisă, iar cei care sunt prinși la volan sub influența băuturilor alcoolice pot rămâne fără mașină, care va fi trimisă în prima linie a frontului. Mai trebuie spus că după ceva mai multe de 24 de ore în care cozile de mașini pentru intrarea în România prin PTF Siret au fost de numai câteva sute de metri, de sâmbătă dimineață acestea au crescut din nou la distanțe de peste 6 kilometri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Paturi improvizate în locul băncilor din biserică pentru cazarea refugiaților din Mariupol.
 Vizualizări articol: 1879 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Paturi improvizate în locul băncilor din biserică pentru cazarea refugiaților din Mariupol0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei