La data de 20 mai 2020, la vârsta de peste 90 de ani, după aproape patru decenii de slujire în Biserica Ortodoxă Română în demnitatea de arhiereu, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen, cel care și-a petrecut întreaga viață în slujba lui Dumnezeu și a oamenilor, ierarh vrednic al Bucovinei, iubitor al neamului românesc, a trecut la Domnul.
La împlinirea a cinci ani de la începutul călătoriei spre Împărăția lui Dumnezeu, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a fost pomenit marți, 20 mai 2025, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, de către un sobor din care au făcut parte membri ai Permanenței Consiliului Eparhial, consilieri, exarhi, protoierei și stareți, sub protia arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor, răspunsurile la strană fiind date de către membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de arhid. Ilie Leonte.
Slujba Parastasului a fost săvârșită în paraclisul mănăstirii care adăpostește acum, pe perioada lucrărilor de restaurare a Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, într-un baldachin de lemn sculptat, cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni.
Cuvântul de învățătură, intitulat „Înaltpreasfințitul Părinte Pimen – un arhiereu, un filantrop, un păstor și un părinte”, a fost rostit la finalul slujbei de către pr. Viorel Ilișoi, consilier al Sectorului Economic-Financiar al Centrului Eparhial Suceava. După aducerea în atenție a celor mai importante aspecte ale biografiei Părintelui Arhiepiscop, sfinția sa a împărtășit o parte dintre momentele emoționante la care a fost martor de-a lungul timpului, evocând totodată personalitatea celui care a fost cunoscut, între altele, pentru dragostea și grija arătate celor în nevoie.
Cuvântul s-a încheiat cu rememorarea celui din urmă drum în ținutul Bucovinei, al cărui „copil răsfățat” a mărturisit că a fost: „Ziua de 20 mai 2020 nu o vom uita niciodată. Nu vom uita cum tot poporul cel dreptcredincios al eparhiei Sucevei, de la intrarea în județ și până în orașul Suceava, l-a întâmpinat cu lacrimi și cu flori, pentru ultima dată”.
În cei peste 29 de ani de rodnică arhipăstorire în Eparhia Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen s-a implicat activ în lucrarea pastoral-misionară și în proiectele social-filantropice. A redeschis mănăstiri închise în perioada regimului comunist, a fost alături de ctitorii de biserici și a ajutat la zidirea de noi lăcașuri de cult. Le-a oferit adăpost persoanelor vârstnice, i-a sprijinit pe cei singuri sau abandonați și le-a fost alături celor care s-au aflat în nevoie. Înaltpreasfinția Sa a îmbogățit literatura religioasă publicând diverse studii, îndeosebi cu privire la iconografia bisericească, dar și articole, cronici și recenzii.
Irina URSACHI