Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
 
miercuri, 21 mai 2025 - Anul XXX, nr. 117 (8952)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta5,0848 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5188 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Atracție deosebită

Patru pui de tigru alb au ajuns la colțul zoologic al lui Șoimaru

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Un prădător feroce, de o frumusețe aparte - tigrul alb - a ajuns în Suceava. Și nu unul, ci patru exemplare din aceste feline deosebite, foarte rare în lume, cu ochi albaștri și blană albă, cu dungi negre.

Cei patru pui de tigru alb – singurii din România în prezent, se află în grija cunoscutului împătimit de animale exotice Dorin Șoimaru, care i-a adus de la o grădină zoologică particulară, din altă țară.

Doi dintre cei patru tigri albi au ajuns marți într-un țarc nou de la ”Arca lui Noe”, de la Zaharești, iar doi sunt încă în carantină la vechea locație a colțului zoologic, la Ilișești.

Răgete fioroase și lăptic cu biberonul

 

Cei doi frați care au ajuns la colțul zoologic de la Zaharești sunt mascul și femelă, au fost fătați pe 3 februarie, iar acum, la trei luni și jumătate, deși sunt încă pui și se hrănesc cu lapte, cu biberonul, arată impunător. Răgetele lor puternice îți ridică părul pe ceafă, te pun în alertă, îți spun să păstrezi distanța – pericol!

Cu multe măsuri de precauție sunt aduși în cuști solide și eliberați cu grijă în țarc. La început sunt agitați, se reped de colo-colo, căutând locuri sigure pentru ei și să se depărteze de noi. Se găsesc unul pe altul, se înghesuie de fac un singur tot, cu două capete la părți opuse și două cozi lungi, dungate, pe care ai vrea să le mângâi, ca la pisică, dacă nu ar fi sunetele guturale de atenționare care te țin la distanță.

Sunt feline, ca pisicile de casă, au boticuri roz și ochi albaștri, o blană superbă, dar au și gheare mari și colți ascuțiți, cu care vor sfâșia curând carnea, deși acum sunt încă niște papă-lapte, la propriu.

Numai laptele praf special pentru ei costă cam 150 de lei pe zi, plus vitamine și alte medicamente necesare pentru ca ei să treacă mai ușor peste stresul călătoriei, al mutării dintr-un loc în altul și peste bolile inerente ale copilăriei. De asta e necesară prezența doctorului veterinar Gabriel Gașpar, care se ocupă de îngrijirea lor, inclusiv de hrănirea cu biberonul.

Jucăria care i-a liniștit pe tigri

 

De aceea, el și Dorin Șoimaru au și intrat în cușcă, apropiindu-se de cele două animale speriate, agresive, liniștindu-le cu vorbe și cu o jucărie de pluș – cum altfel, tot un tigru, dar portocaliu, pe care l-au întins spre ei până când i-au primit să îi și mângâie pe cap, cum am face noi cu o pisică. Numai că labele puiuților de tigru sunt deja groase cât brațul unui bărbat, iar ghearele cu care sunt înzestrate pot face harcea-parcea un covor gros chiar și dintr-o simplă joacă.

Frumoși și periculoși – o combinație care fac din ei o atracție deosebită, oriunde s-ar afla.

”Fina” și ”finul”

 

”Am fost chemat imediat după fătare, dar nu mi-au fost încredințați decât după ce au devenit mai viguroși, după ce au trecut de perioada de risc, în care erau șanse mari să nu supraviețuiască. În vechea locație, la Ilișești, am avut o fătare la lei, unde, din patru pui, unul a fost albinos. Din păcate nu a supraviețuit, doar frații săi au crescut, la biberon...”, povestește Dorin Șoimaru, care a adus patru exemplare frumoase, dar care spune că nu are cum să îi păstreze pe toți. De aceea, săptămâna viitoare două exemplare vor pleca la o grădină zoologică din Oltenia, la schimb cu alte animale.

”Acești tigri sunt rezultatul unei anomalii, părinții lor pot avea culoare standard, iar ei, când se reproduc, nu transmit neapărat aceste caracteristici”, explică doctorul Gabriel Gașpar, care a devenit ”nașul” unuia dintre frumoșii tigri albi, cărora el și Șoimaru le spun ”fina” și ”finul”. Nu au încă nume.

Originea misterioasă a tigrilor albi

 

La originea tigrilor albi cu dungi negre și ochi albaștri se află tigrii bengalezi. Tigrii albi suferă de o mutație foarte rar întâlnită în sălbăticie, dar destul de obișnuită la exemplarele în captivitate.

În natură se naște un singur tigru alb la 10.000 tigri obișnuiți.

Conform cercetărilor recente, tigrii albi au o variantă a unei gene care previne producerea pigmenților roșu și galben - combinație care produce blana portocalie a tigrilor obișnuiți. Fără acești pigmenți, se nasc albi, dar își păstrează dungile negre, emblematice pentru specia lor.

Un tigru alb poate ajunge să cântărească până la 250 de kilograme ca adult, dar pot face salturi de până la 7 metri lungime și să atingă viteza de 65 km pe oră, iar în ciuda frumuseții captivante, este un animal feroce, care poate să-și doboare prada dintr-o singură lovitură.

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patru pui de tigru alb au ajuns la colțul zoologic al lui Șoimaru.
 Vizualizări articol: 928 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Patru pui de tigru alb au ajuns la colțul zoologic al lui Șoimaru5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei