Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 148 (8065)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În cinstea înaintașilor: Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a săvârșit o slujbă de parastas pentru voievozii Moldovei

În după-amiaza zilei de vineri, 24 iunie, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a săvârșit slujba parastasului pentru vrednicii voievozi ai Țării Moldovei.

Timp de trei zile, Bucovina lui Ștefan a îmbrăcat straie de sărbătoare cu ocazia praznicului Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Manifestările religioase şi culturale prilejuite de acest moment solemn au culminat vineri, 24 iunie, cu Sfânta Liturghie săvârşită de un sobor de arhierei ai Bisericii noastre la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.

În ziua hramului, începând cu ora 17.00, la Cetatea de Scaun a Sucevei Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a săvârșit „Parastasul Voievozilor”, o slujbă de pomenire în cinstea conducătorilor Moldovei. Din soborul slujitor au mai făcut parte Pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereul Protopopiatului Suceava I, Pr. Minu Mititelu, protoiereul Protopopiatului Suceava II, Arhid. Vasile M. Demciuc, Consilier al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, și Arhid. Bogdan Mihai Hrișcă, Directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei”.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, PC Arhid. Vasile M. Demciuc, profesor la Facultatea de Istorie a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, a evocat jertfa voievozilor moldoveni pentru apărarea țării dintre Carpați și Nistru.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai coralei preoțești „Ștefan Nosievici” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, condusă de părintele Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I.

Parastasul Voievozilor face parte din seria de manifestări aniversare dedicate Anului Jubileu – „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie”, închinat cinstirii „memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional”. Tot la Cetatea de Scaun a Sucevei, poate fi vizitată până la finalul acestei luni expoziția de fotografie „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”

Amintim faptul că aceste evenimente au loc cu prilejul  împlinirii a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților” – Părhăuți, ctitoria boierului Gavril Trotușan, și a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Solca, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod.

(Sursa: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În cinstea înaintașilor: Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a săvârșit o slujbă de parastas pentru voievozii Moldovei.
 Vizualizări articol: 392 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
În cinstea înaintașilor: Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a săvârșit o slujbă de parastas pentru voievozii Moldovei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei