Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 oct 2020 - Anul XXV, nr. 240 (7545)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Creștinism și conectivitate digitală

În interiorul salturilor din domeniul digitalizării, granița dintre beneficiu și dezavantaj este greu de intuit. Pe marginea informațiilor tehnice, în mare parte inaccesibile publicului larg, se țes reacții și opinii din cele mai variate. Pe de o parte, sunt analizele care țin mai mult de piața serviciilor și produselor digitale, popularizarea mergând mână în mână cu marketingul acestora. La polul opus, se dezbate influența asupra populației și a mediului înconjurător.

Cu un entuziasm pe măsura progresului înregistrat în ultimii ani în materie de digitalizare și cu nedeclarate, dar evidente mize publicitare, analiștii din domeniul datelor mobile și al internetului enumeră și laudă performanțele traduse, de obicei, în creșterea vitezei, lărgirea acoperirii și stabilitatea conexiunilor. Sunt accentuate avantajele și minimalizate, dacă nu chiar ignorate, inconvenientele. Mai mult sau mai puțin pertinentă, reacția pe marginea dezvoltării accelerate accentuează pericolele tehnologiilor digitale. Deopotrivă fizice și psihosociale, daunele sunt devoalate mai ales în cheie medicală, eco-tehnologică și etic-religioasă.

Dacă unii văd dezavantajele ca pe simple „reacții adverse” inerente și insignifiante, alții avertizează asupra impactului și efectelor devastatoare ale unui domeniu centrat pe autodepășire și pe forțarea tuturor limitelor de dezvoltare. Practic, pentru cei din urmă tot ce înseamnă câștig în domeniul tehnologiilor digitale are aspect negativ. De pildă, pe seama preocupării permanente de creștere a vitezei mobilității datelor este pusă accelerarea ritmului de viață, cu toate efectele care decurg, de la potențarea factorilor de stres până la modificarea percepției asupra timpului. De asemenea, criticii consideră că lărgirea acoperirii și stabilitatea conexiunilor intensifică nefast expunerea la radiații a întregii planete.

Cu toții cer raportarea responsabilă la tehnologiile digitale, care pentru apologeții progresului reprezintă garanția controlului într-un domeniu al evoluției permanente și imprevizibile, iar pentru adversarii acestora încercarea de rezistență, de sustragere și, în final, de suprimare a unui fenomen frecvent diabolizat sau prezentat în termeni apocaliptici. Apelul primilor este contrazis de ofensiva irezistibilă a digitalizării, în timp ce al celorlalți este sabotat de inadaptarea la lumea văzută, o prejudecată din cele mai vechi timpuri a celor care consideră materia o închisoare a spiritului.

Ținând de dinamica actualului ev postindustrial, dezvoltarea tehnologiei digitale și acapararea realității de către media digitale nu mai sunt o simplă utopie transumanistă. Treptat, aceasta va deveni singura noastră realitate. De aceea, chemarea creștinismului nu este să refuze sau să abandoneze realitatea structurată digital, ci să încerce să o îmbogățească din interior prin amprentarea evanghelică a cyberspațiului. Insistența unilaterală pe caracterul patologic al noilor media deturnează vocația creștinismului de a transforma lumea întreagă pentru toți în puterea întrupării lui Dumnezeu, lucrătoare cu harul lui Hristos, dragostea Tatălui ceresc și în comuniunea Sfântului Duh și a sfinților. Inducerea complexului captivității într-o lume digitalizată incompatibilă cu viața comunitară a Treimii divine echivalează cu damnarea implicită a generațiilor noi, absorbite de conectivitate digitală în lipsa accesului la întâlnirea transformatoare cu Dumnezeu.

(Pr. Nicolae Cristian Câdă , Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creștinism și conectivitate digitală.
 Vizualizări articol: 927 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Creștinism și conectivitate digitală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei