Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 aug 2020 - Anul XXV, nr. 185 (7490)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Mănăstirea Slatina şi-a serbat hramul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De marea sărbătoare a Schimbării la Faţă a Domnului, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul - Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuţilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Slatina. Oficiată de ierarh alături de un sobor de preoţi şi diaconi pe o scenă special amenajată, slujba hramului a fost prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioşii din satele şi oraşele învecinate cu mănăstirea.

Oaspeţi la sărbătoarea hramului Mănăstirii Slatina au fost stareţi şi maici stareţe de la mănăstirile din zonă. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul psaltic „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, dirijat de părintele Dan Magdalena.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii Preasfinţitul Părinte Damaschin a vorbit despre importanţa şi semnificaţia sărbătorii Schimbării la Faţă a Domnului Iisus Hristos. „Nu se putea să trecem cu vederea Hramul cel mare al Mănăstirii Slatina. Este greu de organizat un hram în timp de pandemie, cu frică, unii dintre noi nu cu toată atenţia deplină, dar nu poate o boală, nu poate nimic în lumea aceasta să oprească pentru totdeauna mersul firesc al vieţii noastre şi al vieţii bisericeşti. Avem nevoie toţi de această tărie sufletească aşa cum au avut înainte de noi oamenii care au trăit în vremuri mai grele decât noi de a face să meargă viaţa înainte. Misiunea noastră este să înmulţim binele nu răul, să scoatem în faţă Lumina nu întunericul. Suntem creştini, suntem oameni ai Schimbării la Faţă întru Lumină, nu suntem ai lucrurilor care se fac întru ascuns şi la întuneric, cele dintru întuneric sunt ale întunericului, ale demonului şi ale stăpânitorului întunericului, lăsaţi-le lui, nu vă faceţi instrumente ale lucrării lui; el inspiră răul, el ne îndeamnă la rele, ale lui să rămână, noi să rămânem cu Taborul, cu lumina, cu pacea, cu bucuria, cu viaţa nu cu moartea. Întunericul e mormânt pierdut, e moarte, răul nu are consistenţă, nu există, există numai când îl fac, dacă nu fac un rău, el, răul, nu există. Dar Binele e Dumnezeu şi când fac un bine sunt al Lui Dumnezeu şi am ceva din Dumnezeu şi când propovăduiesc binele, când scot în faţă binele, când sunt mărturisitor al binelui sunt al Lui Dumnezeu şi Dumnezeu se bucură, mă binecuvântează şi mă consideră al Lui.”

Mănăstirea Slatina este ctitoria voievodului Alexandru Lăpuşneanu. A fost construită din piatră brută, între anii 1552-1564. După cronica vremii, sfinţirea locaşului a avut loc în 14 octombrie 1558. Voievodul ctitor a adus în mănăstire capul Sfântului Grigorie Teologul, aşezat în prezent pentru închinare în latura stângă a Sfântului Altar. Mănăstirea Slatina a trecut prin vremuri foarte grele: în timpul Primului Război Mondial a fost transformată în spital, unde călugării în vârstă îngrijeau răniţii, în timp ce călugării tineri slujeau ţara pe front. În 1932, sub domnia regelui Carol al II-lea, ÎPS Mitropolit Pimen Georgescu al Moldovei decide şi împlineşte refacerea Mănăstirii Slatina, aducând-o la forma şi valoarea ei iniţială. Alte lucrări de renovare s-au efectuat între anii 1968-1973, când s-au restaurat chiliile de pe latura de est, turnul porții și turnul-clopotniță. Astăzi, Mănăstirea Slatina este aşezare monahală de maici, stareţă fiind stavrofora Filoteea Mirăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mănăstirea Slatina şi-a serbat hramul.
 Vizualizări articol: 1387 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mănăstirea Slatina şi-a serbat hramul5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei