Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că județul trebuie să treacă de la faza de proiecte de apă, canal sau drumuri, investiții care vor continua în mod sigur, la cea de construcție de autostrăzi, pentru a scoate Bucovina din izolare. În acest sens, Gheorghe Flutur a spus că Autostrada A7 Siret – Suceava – Pașcani – București începe să vină realitate, după ce au fost anunțați câștigătorii licitației pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru cele două tronsoane de la Siret la Pașcani.
„Am făcut multe demersuri, cel puțin în ultimii ani, pentru ca acest vis să înceapă să prindă contur. Joi, CNAIR a anunțat cine sunt câștigătorii licitațiilor pentru întocmirea studiilor de fezabilitate și a proiectelor tehnice, ceea ce este o mare bucurie. De aici încolo se intră în linie dreaptă pentru această investiție”, a afirmat Flutur.
El a precizat că în cursul zilei de vineri a discutat cu ministrul Transporturilor despre acest proiect și despre posibilitatea de a scurta termenele în care vor fi făcute aceste studii și proiecte. „Practic, în momentul de față, tot tronsonul de la Siret până la Ploiești se află în proiectare. Și am de gând, Consiliul Județean Suceava și primăriile de pe traseul acestei autostrăzi, să-i sprijinim pe cei care fac proiectarea, pentru că se poate scurta durata celor 24 de luni din contract. Și trebuie spus că cei de la CNAIR poartă discuții în momentul de față pentru un contract cadru pentru cadastru și pentru expropriere. Și asta pentru că lucrările acestea înseamnă despăgubiri către proprietarii terenurilor”, a declarat Gheorghe Flutur, care a adăugat că „în același timp se caută soluții pentru ca această autostradă să fie finanțată, din câte am discutat cu conducerea ministerului, pe acel program de reziliență, cum se cheamă, al Uniunii Europene”.
Flutur a explicat că în cadrul celor 80 de miliarde de euro pe care România îi va primi de anul viitor, pentru autostrăzi vor fi circa 16 miliarde de euro, din care 1,8 miliarde de euro pentru autostrada Siret – Suceava – București. „Pentru mine este foarte îmbucurător că acest traseu este agreat de Comisia Europeană, nu este scump și nu are restricții în arii protejate și situri. Și am văzut că pe porțiunea Ploiești – Focșani, proiectantul a terminat lucrarea cu câteva luni mai repede. Același lucru se poate întâmpla la Suceava, cu sprijinul nostru și categoric se va întâmpla. Dragi suceveni, Guvernul liberal a luptat pentru legătura Moldovei, a Bucovinei, cu capitala țării, cum a luptat și luptă pentru legătura Bucovinei și a Sucevei cu Vestul României și cu Occidentul. De aceea marile provocări pentru noi în perioada următoare sunt autostrada A7 Siret – Suceava – București și Autostrada Nordului A17, Suceava – Vatra Dornei – Dej – Satu Mare – Budapesta. Asta înseamnă civilizație, dezvoltare. Și eu cred că trebuie să trecem de la faza de apa, canal, drumuri, care bine-nțeles va continua, la autostrăzi pentru scoaterea din izolare a Bucovinei și a județului Suceava”, a încheiat Flutur.