Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 mar 2020 - Anul XXV, nr. 54 (7359)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lumina icoanelor, bucuria Ortodoxiei

Duminica Ortodoxiei a fost rânduită de Sfinții Părinți pentru a-i întări pe credincioși în credința ortodoxă, pentru a-i lumina pe toți cei care duc lupta cea duhovnicească, pentru a-i păzi de ereziile mai vechi sau mai noi și a le arăta singura cale dreaptă pe care se cuvine să o urmeze ca să se mântuiască. Aceasta este calea Adevărului pe care de veacuri Biserica noastră Ortodoxă o urmează neabătut. Ziua de mâine, prima duminică a Postului Mare, constituie un prilej pentru a ne opri puțin din alergătura săptămânală și a cugeta mai adânc la ceea ce reprezintă Ortodoxia.

E bine cunoscut, tuturor celor care se definesc ca fiind creștini ortodocși, că „Ortodoxia” înseamnă dreapta-credință în Dumnezeu. Dar etimologia ne propune și alte înțelesuri: dreapta opinie sau părere, sau dreapta reprezentare. Înțelesul teologic ne duce și mai departe, la dreapta slăvire, la dreapta vedere a lui Dumnezeu sau la dreapta-mărturisire.

Ortodoxia este un nou mod de viețuire, o nouă existență. Este Viața în Hristos, care a intrat în istorie prin Întruparea Cuvântului Veșnic al lui Dumnezeu. Este adevărul despre Dumnezeu, despre om și despre lume, așa cum ni l-a dat Însuși Dumnezeu Cel Întrupat prin învățătura Sa desăvârșită. Așa cum l-au exprimat Sfinții Apostoli. Este acea sinteză minunată dintre dogmă și obiceiuri, dintre teorie și practică, așa cum ne-a fost transmisă de către Sfinții Părinți. Ea este credința mântuitoare, în centrul căreia se află adevărul despre Dumnezeu, despre om și despre lume, așa cum ne-a fost descoperit de Dumnezeu prin profeți, iar „în zilele acestea mai de pe urmă ne-a grăit nouă prin Fiul” (Evrei 1, 2). Este credința pecetluită cu sângele mucenicilor celor două milenii de creștinism, dar și de cei care-și jertfesc viața pentru Hristos în timpul nostru.

Biserica Ortodoxă, după cum mărturisim în Simbolul de Credință, este Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică. Aceste patru însușiri arată întreaga ei măreție, unitatea interioară, dar și dimensiunea ei universală. Este Una, pentru că Unul este și Trupul lui Hristos; este Sfântă, pentru că sfințenia provine din sfințenia Capului, care sfințește și mădularele Sale; este Sobornicească, pentru că s-a întins în toată lumea și este pentru toate vârstele, toate neamurile și toate rasele; este Apostolică, pentru că se sprijină pe învățătura Sfinților Apostoli și, desigur, a Sfinților Părinți, așa cum aceștia au tâlcuit predica apostolică, de vreme ce Apostolii sunt martori ai Învierii lui Hristos. Duminica Ortodoxiei ne-o arată biruitoare în fața tuturor ereziilor. Ortodoxia își sărbătorește Biruința. Vii și adormiți, Biserica luptătoare și cea biruitoare deopotrivă, întreg Trupul lui Hristos, sărbă­torește duhovnicește în această duminică, când îi fericim pe sfinți și pe toți cei care s-au arătat credincioși de-a lungul veacurilor, întrucât ei sunt cei care ne-au transmis neștirbit Adevărul vieții în Hristos, adică modul viețuirii, singurul care conduce către îndumnezeire, către mântuire.

La 11 martie 843, Patriarhul Metodie al Constantinopolului, din încredințarea Sfintei Teodora, Împărăteasa Bizanțului, a organizat pentru prima oară sărbătorirea solemnă a dreptei credințe în cea dintâi duminică din Postul Mare. A fost prăznuită, de fapt, biruința învățăturii ortodoxe despre cinstirea sfintelor icoane, în care se sintetizează întreaga învățătură a Bisericii.

În această duminică, pornind de la evenimentul istoric al restaurării cultului icoanelor, Biserica ne deschide în fapt un orizont mult mai cuprinzător: acela al tainei dreptei credințe. Taină care depășește tot ceea ce s-a spus sub chip de dogmă și este o realitate de care, în plinătatea ei, ne putem apropia doar liturgic și prin rugăciune. Iată de ce, tocmai pentru că depășește puterea de exprimare prin cuvânt a adevărului Bisericii, taina dreptei credințe ne este dată în această primă duminică din post spre contemplare într-o împletire liturgică, filocalică și cuvânt dogmatic.

Fiecare duminică a Postului Mare ne propune prin ceea ce prăznuiește o distanțare de noi înșine, pentru a vedea în ce măsură evenimentul prăznuit se regăsește în viața și căutările noastre. Este ascunsă aici o lucrare curățitoare a omului nostru lăuntric, a minții noastre de „înțelepciunea cea deșartă a acestei lumi”, ca pregătire pentru dobândirea minții duhovnicești a Părinților filocalici. De aceea, Duminica Ortodoxiei cuprinde un îndemn stăruitor la cernerea propriilor convingeri și ne obligă acum, la început de post, la o deplină separare lăuntrică de tot ce pare ortodox dar nu este, de tot ce nu ne duce la Învierea lui Hristos.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel spune că această duminică „se află în Postul Sfintelor Paști, în urcușul nostru spre Înviere, pentru ca să ne arate că dreapta credință înseamnă și dreapta viețuire, adică lepădarea de păcat prin post și rugăciune, prin spovedanie, pe de o parte, și căutarea sfințeniei, pe de altă parte. De aceea, ne pocăim mai mult și ne împărtășim mai des în această perioadă, ne lepădăm de păcate și ne unim cu Hristos Cel Unul Sfânt”.

În ziua Ortodoxiei, mărturisim credința noastră dreaptă cinstindu-L pe Dumnezeu și ne închinăm Lui, așa cum se cuvine. Această zi este un bun prilej de a reconsidera importanța de neprețuit a Sfintei Scripturi și a Sfintei Tradiții în viața noastră cea de toate zilele. Suntem datori să dăm slavă lui Dumnezeu și să-I aducem mulțumire pentru marele dar al Ortodoxiei - calea adevărului spre viața veșnică.

(Sursa: Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lumina icoanelor, bucuria Ortodoxiei.
 Vizualizări articol: 1137 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lumina icoanelor, bucuria Ortodoxiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei