Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 4 (7005)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Despre blândeţe în jurul bătrânului Sfânt Serafim: PS Damaschin către tineri la Sihăstria Putnei

Cu prilejul cinstirii unuia dintre ocrotitorii Sihăstriei Putna, Sf. Serafim de Sarov (2 ianuarie), Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor,le-a vorbit recent  tinerilor prezenţi în tabăra de iarnă la Putna despre blândeţe.

„Stăm în jurul unui bătrân, Sf. Serafim din Sarov; când ne uităm în sfânta icoană îi vedem chipul încărunţit şi puţin aplecat de spate”, le-a indicat unul dintre cei mai tineri ierarhi studenţilor aflaţi miercuri în biserica Mănăstirii Sihăstria Putnei.

Preasfinţia Sa le-a spus că Sf. Serafim, asemenea Sf. Nicolae şi a altor cuvioşi, este „chip blândeţilor”.

În sensul dobândirii acestei virtuţi, ierarhul le-a oferit recomandarea pe care însuşi a primit-o la începutul lui 2019 de la stareţul aşezământului său de metanie, un cuvânt din Pateric: „Cu un cuvânt bun şi pe cei răi îi faci buni şi cu un cuvânt rău şi pe cei buni îi faci răi”.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor le-a mai spus tinerilor că blândeţea este „rod al Duhului Sfânt” şi chiar dacă unii sunt mai iuţi, alţii mai calmi din fire, pot câştiga această virtute.

„Adevărata blândeţe nu este cea pe care o ai tu din fire, ci cea pe care o câştigi chemându-l pe Duhul Sfânt. Atunci când Duhul lui Dumnezeu cuprinde inima omului, o curăţă de toate cele care ţin de firea aceasta căzută, păcătoasă, plină de mânie, de răzvrătire, de iuţime”. „Aceasta este blândeţea cea adevărată şi cea pe care Dumnezeu o răsplăteşte”.

 

„Ce judeci la altul în aceea sigur vei cădea”

Referitor la îndreptarea aproapelui cu „duhul blândeţii”, despre care vorbeşte Sf. Ap. Pavel, ierarhul a subliniat că este esenţială.

„Duhul cu care vorbim, duhul cu care lucrăm, acela este cercetat de Dumnezeu. Nu partea din afară, nu partea văzută, nu ceea ce nouă ni se pare că e drept, corect, bun şi după lege”.

„El citeşte la cele dinlăuntru”, a continuat Preasfinţia Sa, „Ce te porneşte pe tine să faci sau să spui asta sau cealaltă? Dragostea ta faţă de fratele care este în neştiinţă, în ignoranţă, căzut sau ca să te arăţi tu cât de mare şi puternic eşti?”.

Astfel, în concluzia omiliei, Preasfinţitul Părinte Damaschin a atras atenţia că „atunci când te arăţi mare şi puternic Dumnezeu îţi arată cât de mare şi de puternic eşti”.

„E lege duhovnicească: Ce judeci la altul în aceea sigur vei cădea şi tu, dacă nu intervine cât mai repede, în intervalul dintre judecată şi cădere, pocăinţa care anulează această lege”, a conchis PS Damaschin.

(Sursa: Basilica.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Despre blândeţe în jurul bătrânului Sfânt Serafim: PS Damaschin către tineri la Sihăstria Putnei.
 Vizualizări articol: 968 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Despre blândeţe în jurul bătrânului Sfânt Serafim: PS Damaschin către tineri la Sihăstria Putnei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei