Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 4 (7005)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Protecţie

Un soţ violent a fost obligat să părăsească domiciliul conjugal şi să nu se apropie la mai puţin de 500 de metri de femeia pe care a bătut-o

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru soţii sau partenerii de viaţă violenţi se anunţă vremuri tulburi. Potrivit noilor reglementări legale, poliţiştii pot emite ordine provizorii de restricţie în cazul situaţiilor de violenţă domestică. Iar un prim astfel de caz s-a înregistrat săptămâna trecută, la Arbore, unde un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost obligat să părăsească domiciliul conjugal şi să nu se apropie la mai puţin de 500 de metri de femeia pe care a bătut-o.

Scandalul care a generat aceste măsuri s-a înregistrat în dimineaţa zilei de 4 ianuarie. O femeie în vârstă de 39 de ani a sunat la 112 şi a cerut ajutor după ce soţul ei aflat în stare de ebrietate a lovit-o. La faţa locului a ajuns şi un echipaj medical care a preluat-o pe femeie şi a transportat-o la Spitalul Municipal Rădăuţi.

Deoarece au considerat că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea femeii să fie puse în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii au pus în aplicare Ordinul nr. 146 din 11.12.2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violenţă domestică.

„S-a luat legătura cu procurorul de serviciu din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi în vederea respectării termenului de 24 de ore avut la dispoziţiei potrivit Legii 217/2003 republicată pentru înaintarea ordinului de protecţie provizoriu către acesta în vederea confirmării. De asemenea, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava.

 

Poliţiştii pot emite ordine provizorii de protecţie de la finalul anului trecut

Conform noilor măsuri legislative care au intrat în vigoare din data de 28 decembrie 2018, poliţiştii pot emite ordine provizorii de protecţie, cu acest prilej fiind reglementată şi modalitatea de intervenţie în cazurile de violenţă domestică.

„Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane. În cadrul intervenţiilor, poliţiştii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor şi pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă şi adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate şi, dacă se impune, solicită intervenţia echipelor medicale. Informează atât victima, cât şi agresorul, cu privire la drepturile şi obligaţiile lor şi măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situaţiei de fapt. De asemenea, sesizează structurile specializate ale Poliţiei Române sau ale altor instituţii în situaţia în care, în urma verificării sesizării, sunt constatate şi alte fapte incriminate, obţinând probe, după caz”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Poliţiei Judeţene Suceava.

Ordinul face referire şi la situaţiile speciale în care agresorul trebuie evacuat din imobil, iar poliţiştii trebuie să evalueze dacă există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie puse în pericol printr-un act de violenţă domestică. Pentru a-şi da seama de acest lucru, poliţiştii trebuie să completeze un formular de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări, iar în funcţie de răspunsurile primite vor lua măsurile care se impun.

 

În judeţul Suceava au fost emise 88 de ordine de protecţie în primele 10 luni din 2018

Implementarea noilor reguli privind intervenţia şi măsurile care trebuiesc luate în cazurile de violenţă domestică a fost impusă de creşterea alarmantă a numărului de agresiuni între soţi sau concubini.

La nivelul judeţului Suceava, în primele 10 luni ale anului 2018 au fost emise 88 de ordine de protecţie, faţă de 79 în perioada similară a anului 2017.        

La nivel naţional situaţia este şi mai complexă. Astfel, în primele 11 luni ale anului trecut, au fost sesizate 35.623 de infracţiuni din sfera violenţei domestică (52,3% în mediul urban şi 47,7% în rural). Dintre acestea, ponderea cea mai mare este reprezentată de faptele de „lovire sau alte violenţe” – 58,6%, urmate de „ameninţare” – 7,25%, „abandon de familie” – 21,33% şi „nerespectare a ordinelor de protecţie” - 3,71%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un soţ violent a fost obligat să părăsească domiciliul conjugal şi să nu se apropie la mai puţin de 500 de metri de femeia pe care a bătut-o.
 Vizualizări articol: 2879 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un soţ violent a fost obligat să părăsească domiciliul conjugal şi să nu se apropie la mai puţin de 500 de metri de femeia pe care a bătut-o5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei