Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 4 (7005)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9773 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7033 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   37 imagini |   ø fişiere video

Sporturi de iarnă

Mii de schiori au venit la Câmpulung Moldovenesc la deschiderea oficială a pârtiei de pe Rarău

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câteva mii de schiori au participat, sâmbătă, la inaugurarea oficială a pârtiei de schi de pe Rarău. Încă de la primele ore ale zilei, practicanţii sporturilor de iarnă au aşteptat momentul în care s-a pus în funcţiune instalaţia de transport pe cablu pentru a încerca, printre primii, cea mai modernă pârtie de schi din zona Moldovei.

Inaugurarea pârtiei de schi de pe Rarău s-a făcut în prezenţa ministrului Turismului, Bogdan Trif, a primarului Mihăiţă Negură, a preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a prefectului Mirela Adomnicăi, a parlamentarilor Ioan Stan, Alexandru Rădulescu, Virginel Iordache, Emanuel Havrici, Ioan Balan, Angelica Fădor, Bogdan Gheorghiu şi Daniel Popescu, precum şi a mai multor primari din judeţ, printre care Ion Lungu, Marius Ursaciuc şi Ilie Boncheş.

 

Bogdan Trif i-a înmânat personal primarului Mihăiţă Negură certificatul de omologare a primului tronson al pârtiei de pe Rarău

Prezent la inaugurare, ministrul Bogdan Trif i-a înmânat personal primarului Mihăiţă Negură certificatul de omologare a pârtiei de schi de pe Rarău.

„Mă bucur foarte mult că am venit să inaugurez această pârtie de schi, pârtie care a fost realizată în proporţie de 90% pe banii Ministerului Turismului. Vorbim de o investiţie de aproape 72 de milioane de lei, adică aproximativ 15 milioane de euro. Cred că este un nou început pentru domnul primar, pentru că aici se doreşte a se realiza şi tronsonul doi. Dacă reuşim şi acest lucru, o să avem cea mai lungă pârtie din România. După cum vedeţi, zăpada este bună şi îi invit pe toţi amatorii de schi să vină aici în Câmpulung, unde se schiază şi sunt toate condiţiile”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.

El a spus că îşi doreşte ca turiştii să profite la maximum de această pârtie, „pentru că orice facem noi, ca autorităţi, este pentru oameni”. Bogdan Trif a apreciat faptul că Primăria Câmpulung Moldovenesc a asfaltat drumul de acces către pârtie. În acelaşi timp, ministrul Turismului a precizat că sunt premise favorabile şi pentru al doilea tronson al pârtiei de schi de pe Rarău, precizând că primarul Mihăiţă Negură trebuie să întocmească documentaţia necesară pentru demararea acestei investiţii. Bogdan Trif a subliniat faptul că există finanţare pentru cel de-al doilea tronson al pârtiei.

 

Mihăiţă Negură este optimist în privinţa construirii celui de-al doilea tronson al pârtiei de pe Rarău

La rândul său, Mihăiţă Negură a precizat că nu doreşte să vorbească despre „istoricul” acestei pârtii, fiind mai important faptul că sâmbătă, la Câmpulung Moldovenesc, a fost dată în funcţiune cea mai performantă pârtie de schi din nordul Moldovei. „Pârtia are 2.850 de metri, plecarea de la 1.220 de metri, sosirea la 765 de metri, cu o diferenţă de nivel de aproximativ 500 de metri. Dificultatea acestei pârtii este medie. Pârtia dispune de o instalaţie de telegondole, cu 33 de telegondole, lac de acumulare de 10.000 de metri cubi pentru nouă tunuri de zăpadă şi iluminat nocturn.

Şi dacă vorbind de tronsonul doi, ceea ce a pomenit domnul ministru, chiar în discuţia cu dumnealui de săptămâna trecută m-a asigurat că o să facem tot ce este procedural ca în două săptămâni să mă prezint la dumnealui cu documentaţia pentru tronsonul doi”, a spus Mihăiţă Negură. Primarul din Câmpulung Moldovenesc a spus că atât el, cât şi ministrul Turismului sunt optimişti în privinţa celui de-al doilea tronson al pârtiei. „Această investiţie va avea eficienţă maximă când vom ajunge la cota de 1.650 de metri, în Poiana Rarăului, lângă Pietrele Doamnei, acolo unde primăria este proprietar pe o suprafaţă de teren de 92 de hectare”, a subliniat Mihăiţă Negură. El a precizat că investiţia în cel de-al doilea tronson s-ar ridica la suma de aproximativ cinci milioane de euro.

Pe de altă parte, Mihăiţă Negură a declarat că are în vedere şi rezolvarea unei alte probleme care s-a văzut încă din prima zi de funcţionare a pârtiei, cea a locurilor de parcare. „O să discut cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, domnul Gheorghe Flutur, pentru un eventual parteneriat cu această instituţie, pentru a putea, eventual, să construim o parcare supraterană, pentru că în zonă primăria nu are teren. Toate terenurile din jurul acestei pârtii sunt private. Dar căutăm o cale legală să facem o asemenea investiţie”, a declarat Negură.

 

Instalaţia de transport pe cablu a funcţionat cu intermitenţe din cauza unui senzor care s-a defectat

Trebuie spus că în prima zi de funcţionare instalaţia de transport pe cablu s-a defectat în mai multe rânduri. Înainte de ora deschiderii oficiale, primarul din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, a anunţat că accesul pe pârtie este gratuit. Instalaţia de transport a funcţionat la început timp de câteva zeci de minute, după care au început să apară primele probleme. Timp de câteva minute telegondolele s-au oprit din cauza unor defecţiuni apărute la un senzor electric. Din aceeaşi cauză, telegondola a funcţionat pe parcursul zilei de sâmbătă cu intermitenţe. După prânz, telegondolele au rămas pe loc timp de mai multe ore, însă după repararea senzorului defect schiorii s-au putut bucura de pârtie până noaptea târziu.

Legat de problema apărută la instalaţia de transport pe cablu, primarul Mihăiţă Negură a precizat că la probele făcute în ultimele săptămâni nu au apărut astfel de defecţiuni. De precizat că deşi au existat aceste probleme, toţi cei care au ajuns să schieze pentru prima dată pe pârtia de pe Rarău au declarat, la sosire, că zăpada şi condiţiile sunt excelente, iar pârtia este una dintre cele mai bune pe care au schiat. Printre cei care au probat, în cele din urmă, instalaţia de transport pe cablu care deserveşte pârtia de schi de pe Rarău a fost şi ministrul Turismului, Bogdan Trif, care s-a întors pe pârtie în timpul serii şi a urcat cu telegondola până la punctul de plecare pentru schiori. Bogdan Trif a apreciat faptul că mii de schiori au ajuns pe pârtia de la Câmpulung Moldovenesc, iar pe timpul serii s-au bucurat şi de instalaţia de iluminat „de pe una dintre cele mai spectaculoase pârtii din România”.

 

Tarifele pentru pârtia de pe Rarău

Dacă în prima zi accesul pe pârtie a fost gratuit, începând de ieri schiorii şi turiştii au trebuit să plătească pentru a folosi instalaţia de transport pe cablu cu telegondolă.

Astfel, o singură urcare şi coborâre vor costa 15 lei. În acelaşi timp, practicanţii sporturilor de iarnă vor putea achiziţiona şi cartele cu puncte pentru urcări cu telegondola, la preţurile de 55 de lei – 10 puncte, 110 lei – 20 de puncte şi 390 de lei – 120 de puncte. De asemenea, vor putea fi achiziţionate şi tichete valabile de la o zi până la cinci zile de schiat sau tichete pentru un sezon de schi.

Preţul pentru un tichet valabil pentru o zi este de 100 de lei, pentru două zile – 180 de lei, pentru trei zile – 260 de lei, pentru patru zile – 340 de lei şi pentru cinci zile – 400 de lei. Un tichet valabil pentru un întreg sezon de schi costă 2.500 de lei. Cei care vor achiziţiona tichete vor avea urcări nelimitate pe perioada de valabilitate a acestora. Copiii cu vârstele între 7 şi 14 ani vor beneficia de o reducere de 60% la aceste tarife, în timp ce copiii cu vârsta de sub 7 ani beneficiază de gratuitate. Pârtia de schi de pe masivul Rarău va fi deschisă zilnic, între orele 9:00 şi 16:00 (ultima urcare). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de schiori au venit la Câmpulung Moldovenesc la deschiderea oficială a pârtiei de pe Rarău.
 Vizualizări articol: 3126 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Mii de schiori au venit la Câmpulung Moldovenesc la deschiderea oficială a pârtiei de pe Rarău4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei