Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 4 (7005)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Din acest an

Venituri mai mari pentru profesori: Sporuri pentru suprasolicitare neuropsihică şi condiţii vătămătoare şi indemnizaţie de hrană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Începutul de an vine cu venituri mai mari pentru angajaţii din educaţie. 

Noi sporuri şi indemnizaţii vor fi acordate oamenilor şcolii, aceştia urmând să încaseze lefuri majorate chiar din prima lună a anului.

La salariul din luna decembrie al personalului didactic de predare, care intră în plată în luna ianuarie, se adaugă un spor de suprasolicitare neuropsihică de 10% din salariul de bază. De asemenea, potrivit prevederilor legislative, începând cu 1 decembrie 2018, deci tot la salariul din ianuarie, oamenii şcolii ar fi trebuit să primească o indemnizaţie lunară de hrană reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe ţară.

 

Întârzieri la plata indemnizaţiei de hrană

Potrivit prof. Traian Pădureţ, liderul Sindicatului „Pro-Educaţia”, „sporul de suprasolicitare neuropsihică va fi încasat din această lună, însă cât priveşte indemnizaţia de hrană, pentru că bugetul din acest an încă nu este aprobat, plata acesteia se amână pentru o lună de zile. Probabil, indemnizaţia va intra în plată din luna februarie. Indemnizaţia de hrană se calculează astfel: 2 x salariul minim pe economie/12 luni, 2×1900/12=317 lei/lună”.

La rândul său, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, prof. Giani Leonte, a menţionat, prin intermediul unui comunicat de presă, că „în cursul zilei de 4 ianuarie, Ministerul Educaţiei Naţionale a transmis inspectoratelor şcolare şi implicit unităţilor şcolare o serie de precizări, dintre care una se referă la faptul că la întocmirea statelor de plată, în aplicaţia EDUSAL, trebuie avut în vedere că îndemnizaţia de hrană se acordă de la 1 ianuarie 2019, şi nu de la 1 decembrie 2018, aşa cum prevede Legea 153/2017. (...) Nu e normal să constaţi că volumul de muncă depus pentru calculul îndemnizaţiei de hrană a fost în zadar. Pe de altă parte, statele de plată trebuiesc refăcute, fără îndemnizaţia de hrană, într-un timp scurt, şi această situaţie generează condiţii de stres, lucru care nu avantajează pe nimeni. În opinia noastră, această lipsă de profesionalism a MEN este incalificabilă. Oare Ministerul Educaţiei Naţionale nu cunoaşte Legea sau e o bătaie de joc la adresa noastră?”

 

Alte creşteri

Salariile primite în februarie vor fi cu atât mai consistente ca urmare a creşterii salariului de bază cu 25%începând cu 1 ianuarie 2019.

De asemenea, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a confirmat faptul că, tot începând din acest an, va fi acordatsporul pentru condiţii vătămătoare.

„Pentru acordarea acestui spor trebuie să existe obligatoriu o expertizare a locului de muncă”, a mai spus Pădureţ.

Potrivit graficului de creştere a salariilor pentru cadrele didactice, un profesor cu studii superioare de lungă durată şi grad didactic I, cu 20-25 de ani vechime, care avea în decembrie 2016 un salariu brut de 2.965 de lei, de la 1 ianuarie 2019 va primi 5.376 de lei. Asta înseamnă o creştere de 327 de lei.

Un alt exemplu este pentru unprofesor cu grad didactic definitiv şi studii superioare de lungă durată, cu 20-25 de ani vechime. Acesta avea, potrivit Ministerului Muncii, 2.356 de lei salariu brut în 2016, iar de la 1 ianuarie 2019 salariul acestuia va fi de 4.477 lei, adică o creştere cu 343 de lei pe brut.

Unui profesor cu studii superioare şi grad didactic debutant, care în 2016 avea un salariu de 1.645 de lei brut, de la 1 ianuarie 2019, salariul brut ar trebui să-i crească la 3.237 de lei. Profesorii universitari vor avea un plus la salariu de 693 de lei şi vor câştiga 9.289 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Venituri mai mari pentru profesori: Sporuri pentru suprasolicitare neuropsihică şi condiţii vătămătoare şi indemnizaţie de hrană.
 Vizualizări articol: 5240 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Venituri mai mari pentru profesori: Sporuri pentru suprasolicitare neuropsihică şi condiţii vătămătoare şi indemnizaţie de hrană5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei