Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 4 (7005)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

Oamenii au înfruntat frigul pentru ca, după slujba de Bobotează, să ducă acasă apă sfinţită

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aşa cum cere tradiţia în Fălticeni, de Bobotează, la câteva dintre biserici, simbolul credinţei, crucea, a fost cioplit în gheaţă. Duminică, 6 ianuarie, în faţa crucilor de gheaţă a fost oficiată slujba de Bobotează când a fost sfinţită apa, numită şi Agheasma Mare, care a fost împărţită apoi credincioşilor.

La Biserica “Sfântul Ilie”, cei doi preoţi parohi, Ionel Marian şi Tudorel Neculau, au făcut cu mare solemnitate slujba de sfinţire a apei celei mari lângă crucea de gheaţă şi icoana înfăţişând Boboteaza. La Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, înainte de a împărţi apa sfinţită, la îndemnul preoţilor Adrian Brădăţanu şi Teodor Brădăţanu, cei prezenţi au strigat de trei ori “Chiraleisa”. Exista credinţa că strigând „Chiraleisa” oamenii capătă putere, toate relele fug, iar anul va fi curat până la Sfântul Andrei (30 noiembrie). La Catedrala “Învierea Domnului” preoţii slujitori coordonaţi de preotul paroh Ioan Argatu, împreună cu enoriaşii, au pregătit pentru slujba de Bobotează o cruce de gheaţă pe care a aşezat-o pe o masă, de asemenea din gheaţă. Masa şi crucea de gheaţă au fost montate în seara ajunului Bobotezei. Şi la Biserica “Sfinţii Mucenici Zenovie şi Zenovia” din suburbia Ţarna Mare preotul paroh Dan Panţiru şi câţiva dintre credincioşi din parohie au pregătit pentru slujba de Bobotează de ieri o cruce de gheaţă înaltă de aproape trei metri.

Tradiţia spune că, dacă crucea de gheaţă începe să se dezgheţe, anul va fi bogat, iar dacă va rămâne îngheţată, anul va fi secetos şi sărac. La o temperatură de minus 4 grade şi un vânt pătrunzător, din crucile de gheaţă de la Fălticeni nu au curs mult aşteptatele picături de apă.

Mulţi dintre fălticenenii care au trecut pe la bisericile unde au fost cruci de gheaţă s-au oprit în faţa acestora pentru a lipi câte o monedă, în timp ce îşi puneau câte o dorinţă. Oamenii cred că dacă banul se lipeşte de prima dată dorinţa se va îndeplini, iar dacă vei lua moneda de pe cruce vei avea un an plin de ghinion. La Fălticeni, toate bisericile au fost arhipline la slujba oficiată cu ocazia prăznuirii Botezului Domnului, iar la finalul slujbelor religioase, oamenii au aşteptat la rând să-şi umple sticlele cu apă sfinţită.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oamenii au înfruntat frigul pentru ca, după slujba de Bobotează, să ducă acasă apă sfinţită.
 Vizualizări articol: 1287 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Oamenii au înfruntat frigul pentru ca, după slujba de Bobotează, să ducă acasă apă sfinţită5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei